Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtplekken plafond

Vochtplekken op het plafond in je badkamer, woonkamer, keuken… wijzen op een onderliggend vochtprobleem in huis. Het is belangrijk om die oorzaak te achterhalen en de vochtplekken snel aan te pakken. In dit artikel overlopen we de mogelijke oorzaken van vochtplekken op het plafond, de meest aangewezen oplossingen en de kosten per oplossing.

Ga snel naar:
Mogelijke oorzaken vochtplekken plafond
Hoe vocht op plafond behandelen?
Prijs behandeling vochtplekken
Zelf aanpakken of vakman inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom vochtplekken op het plafond snel aanpakken?

Zwarte verkleuringen, zwellingen, schimmelranden, druppels… Het zijn allemaal tekenen die voorkomen wanneer je kampt met vochtplekken op het plafond. Die vochtplekken zijn te wijten aan een onderliggend vochtprobleem, dat je best zo snel mogelijk aanpakt. Laat je de vochtplekken onbehandeld? Dan kan dat leiden tot:

 • Schade aan je woning: als je de vochtplekken niet behandelt of je enkel de zichtbare schade wegwerkt zonder naar het onderliggende probleem te kijken, zal de schade aan je woning toenemen. Het plafond en de vloer van je bovenverdieping kunnen dan zwaar aangetast raken.
 • Gezondheidsproblemen: luchtwegeninfecties, hoofdpijn, concentratiestoornissen, allergieën… Het zijn allemaal problemen die het gevolg kunnen zijn van onbehandelde vochtplekken op je plafond. Zo’n vochtige omgeving is namelijk een broedplek voor schimmels en bacteriën.
 • Hogere energiekosten: laat je vocht in je plafond onbehandeld? Dan zal je je woning moeilijker kunnen verwarmen. Je zal harder moeten stoken met als resultaat een hoger energieverbruik.

Snel en efficiënt vochtplekken aanpakken? Schakel een vochtexpert in! Deze kan de achterliggende oorzaak van het probleem achterhalen. Zo ben je zeker dat je definitief komaf maakt met de vochtproblemen in je woning. Contacteer een vochtexpert in jouw buurt!

 

Vochtplek plafond oorzaak

Om de juiste oplossing te vinden voor je vochtplekken op het plafond, is het essentieel om eerst de oorzaak te kennen. Dat bepaalt namelijk de meest aangewezen manier om de vochtplekken definitief te verwijderen. Er zijn 3 mogelijke oorzaken voor vochtplekken op het plafond:

 

OORZAAK 1: lekkage

vocht in plafond na lekkage

Vochtplekken op het plafond zijn vaak een gevolg van een lekkage. Het kan gaan om een daklekkage of een lek in een waterleiding of afvoerbuis. Dat laatste komt vaak voor wanneer je vochtplekken ziet op het plafond onder de badkamer. Vochtplekken door lekkages zijn vaak pas zichtbaar wanneer het lek er al een tijdje is. Merk je bijvoorbeeld dat je water- of energiefactuur gestegen zijn? Dan kan dat wijzen op een lekkage.

OPLOSSING: de oplossing voor vocht in je plafond na een lekkage hangt af van waar het lek zich bevindt. Daarom moet je het lek eerst opsporen. Nadien kan je het dichten en de nodige vervangingen doorvoeren.

 

OORZAAK 2: condensatievocht

vochtplek plafond condensatievocht

Problemen door condensatievocht ontstaan wanneer je je woning niet genoeg ventileert. Het vocht dat vrij komt door te koken, wassen… kan niet ontsnappen, waardoor de luchtvochtigheid in je woning stijgt. De warme, vochtige lucht zet zich dan op de koudere delen zoals het plafond en condenseert. Dat kan op termijn leiden tot vochtplekken.

OPLOSSING: om condensatievocht te verhelpen, is een goede ventilatie van je woning essentieel. Is je woning goed geïsoleerd? Of is verluchten niet altijd mogelijk? Dan is het aangeraden om een aangepast ventilatiesysteem te plaatsen.

 

OORZAAK 3: doorslaand vocht

vochtplekken plafond doorslaand vocht

Tot slot kunnen vochtplekken op het plafond ook te wijten zijn aan doorslaand vocht. Daarbij trekt regenwater in de buitenmuren en verspreidt het zich langzaam verder naar je binnenmuren en plafonds. Doorslaand vocht komt voornamelijk voor in woningen met poreuze muren of beschadigde gevels. Als doorslaand vocht de onderliggende oorzaak is, zullen de vochtplekken op de muur en het plafond vooral aan de randen en in de hoeken zichtbaar zijn.

OPLOSSING: om doorslaand vocht aan te pakken zijn er 3 mogelijke oplossingen: je gevel impregneren, een vochtwerende verf aanbrengen of een nieuwe gevelbekleding laten plaatsen.

 

TIP: laat de precieze oorzaak opsporen door een vochtexpert!

Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaak van de vochtplekken te achterhalen. Maar het is wel belangrijk om de oorzaak te kennen zodat je de juiste oplossing kiest. Daarom schakel je best een vochtexpert in. Deze achterhaalt de onderliggende oorzaak en adviseert je over de meest aangewezen oplossing.

Ontvang gratis advies op maat! Via onze offerteservice kom je in contact met vochtexperts in jouw buurt. Zo kan je makkelijk adviezen vergelijken. Vul het offerteformulier in.

 

Hoe vochtplekken plafond behandelen?

Eenmaal je zeker bent over de oorzaak van de vochtplekken op je plafond, kan je op zoek naar de meest aangewezen oplossing. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke oplossingen per oorzaak:

1. Lekkage ⇒ lek opsporen & dichten

Er zijn 2 stappen die je kan ondernemen om vochtplekken na een lekkage te behandelen:

 • Lek opsporen: vermoed je dat je te maken hebt met een lekkage? Hiervoor schakel je best een lekdetectiebedrijf in. Met aangepaste apparatuur zoals infraroodcamera’s of traceergas kunnen zij nauwkeurig de precieze locatie van het lek bepalen.
 • Lek herstellen: ken je de exacte locatie van het lek? Dan kan een vakman je helpen om het lek op de meest aangewezen manier te herstellen. Bij een lek in je waterleiding zal je bv. de kapotte onderdelen moeten vervangen. Een lek in je dak kan je dan weer dichten door dakpannen te vervangen, een nieuwe dakgoot te plaatsen…

2. Condensatievocht ⇒ ventilatiesysteem 

Om vochtplekken door condensatie te verhelpen, is goede ventilatie noodzakelijk. Ramen en deuren openzetten kan al helpen, zeker wanneer je doucht of kookt. Maar dat zorgt ook voor warmteverlies en is op zich niet voldoende om het vocht uit huis te halen. Daarom is het een goed idee om een aangepast ventilatiesysteem te plaatsen. Zo’n systeem voert de vervuilde en vochtige lucht af en zuivert de lucht in je woning. Er bestaan 2 soorten ventilatiesystemen:

 • Decentraal ventilatiesysteem: deze systemen zijn ideaal wanneer je kampt met vochtproblemen in 1 specifieke ruimte. Ze bestaan namelijk uit 1 systeem per ruimte. Decentrale ventilatiesystemen zijn doorgaans iets goedkoper en vereisen geen ingrijpende breekwerken.
 • Centraal ventilatiesysteem: hierbij wordt er 1 systeem geplaatst voor meerdere ruimtes. Zo’n systemen zijn gemiddeld duurder en vragen ook grotere kap- en breekwerken.

3. Doorslaand vocht ⇒ impregneren, vochtwerende verf of nieuwe gevelbekleding

Als de vochtplekken op je plafond het gevolg zijn van doorslaand vocht, zal je het probleem moeten verhelpen door de buitenmuren te beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Dat kan op 3 manieren:

 • Gevel impregneren: bij deze oplossing brengt een vakman een transparante beschermlaag aan op je buitenmuur. Die laag zorgt ervoor dat vuil zich moeilijker op je muur kan zetten en heeft een vochtwerende werking. Voor de vakman de beschermlaag aanbrengt, reinigt hij ook nog de gevel en herstelt hij eventuele schade.
 • Vochtwerende verf aanbrengen: vochtwerende verf kan zowel als preventieve maatregel of als oplossing dienen. Een vakman brengt vochtwerende verf aan op een propere gevel. De verf beschermt je muur niet alleen tegen doorslaand vocht, maar geeft je woning ook een frisse uitstraling. Je kan kiezen voor de huidige kleur van je gevel of een nieuwe kleur.
 • Nieuwe gevelbekleding: heb je wel vaker last van doorslaand vocht? Of is je gevel niet meer in goede staat? Dan kies je misschien best voor een nieuwe, waterdichte gevelbekleding. Hoewel deze oplossing uiteraard ingrijpender en duurder is, lost het het probleem wel efficiënt op en geeft het je woning ook een nieuwe uitstraling. Bovendien is het een ideaal moment om ook nieuwe buitengevelisolatie te plaatsen.

 

Kosten vochtplekken plafond behandelen

De prijs om vochtplekken op het plafond te behandelen, verschilt sterk volgens de gekozen of aangewezen oplossing. Daarnaast speelt ook de omvang van de werken en de ernst van het probleem een rol. In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen mee per oorzaak en oplossing:

OorzaakOplossingPrijs (excl. btw en incl. arbeidskosten)
LekkageLekdetectie€ 300 à 500
Lek herstellenAfh. van soort lek en gebruikte methode
CondensatievochtDecentraal ventilatiesysteem€ 550 à 1.500
Centraal ventilatiesysteem€ 3.000 à 8.000
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Vochtwerende verf aanbrengen€ 20 à 40 per m²
Nieuwe gevelbekleding plaatsen€ 40 à 200 per m²

Benieuwd naar de exacte prijs? Dan raden we je aan om meerdere offertes te vergelijken. De kosten kunnen namelijk ook verschillen van expert tot expert. Vind de meest geschikte vakman door meerdere offertes aan te vragen via het offerteformulier.

 

vochtplekken plafond

 

Zelf vochtplek plafond herstellen of vakman inschakelen?

Kan je de vochtplekken zelf verwijderen op je plafond? Of schakel je voor dit probleem beter een ervaren vakman in? We zetten beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: zelf vocht in plafond behandelen

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de vochtplekken, zijn er een paar oplossingen die je met enige expertise en ervaring zelf kan uitvoeren. Is een lekkage de oorzaak en weet je waar het lek zich bevindt? Dan kan je zelf de kapotte onderdelen in je leiding vervangen, een nieuwe dakgoot plaatsen… Om doorslaand vocht te verhelpen, kan je dan weer zelf vochtwerende verf aanbrengen. Tot slot kan je na de behandeling van het onderliggende probleem ook zelf de vochtplekken op het plafond schoonmaken of verven.

Als je vochtplekken op het plafond zelf verwijdert, zijn er wel enkele punten waar je best rekening mee houdt. Zo is er bij het dichten van het lek soms breekwerk nodig, is de vochtwerende verf soms niet voldoende om het vocht te verhelpen… Vertrouw daarom op een expert om zeker te zijn van een doeltreffende oplossing.

 

OPTIE 2: vochtexpert inschakelen

Heb je zelf niet de nodige expertise? Kamp je met redelijk grote vochtproblemen? Of is de oorzaak van je vochtprobleem iets wat je zelf niet kan oplossen? Dan doe je er goed aan te vertrouwen op een vochtexpert. Je geniet dan van heel wat voordelen:

 • Juiste vochtdiagnose: een vochtexpert gaat met aangepaste apparatuur eerst op zoek naar de onderliggende oorzaak van de vochtplekken. Pas dan kijkt hij naar de mogelijke oplossingen.
 • Meest geschikte oplossing: op basis van de analyse bepaalt een vakman de meest aangewezen oplossing voor de vochtplekken. Daarbij houdt hij ook rekening met jouw woning en budget.
 • Correcte uitvoering: dankzij de nodige kennis en ervaring kan een vakman de vochtbestrijding grondig, maar ook snel en efficiënt uitvoeren.
 • Definitieve oplossing: wanneer je vertrouwt op een expert, ben je zeker dat het vochtprobleem na verloop van tijd niet opnieuw zal terugkeren. Hij zorgt steeds voor een duurzame en definitieve oplossing.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman zal het vochtprobleem altijd met materialen en producten van hoge kwaliteit aanpakken. Die kan hij trouwens ook aankopen tegen een lagere prijs.

 

CONCLUSIE: vertrouwen op een vakman loont!

Samenwerken met een vochtexpert om je vochtplekken op het plafond te verwijderen, heeft dus tal van voordelen. Je ben zeker van de meest aangewezen oplossing, het probleem wordt op correcte en doeltreffende manier verholpen… Bovendien ontvang je ook advies op maat over hoe je vochtproblemen in de toekomst kan voorkomen.

Kom in contact met vochtexperts in jouw buurt! Via onze offerteservice ontvang je offertes van meerdere vakmannen in jouw buurt. Zo kan je vrijblijvend prijzen, adviezen, voorstellen, uitvoertermijnen… vergelijken. Vul dus zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders