Vochtbestrijding: vochtproblemen en hun behandeling

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen en ze vereisen telkens een andere manier van vochtbestrijding. Een correcte diagnose van het probleem is dus essentieel om de juiste behandeling van het probleem te bepalen. In dit artikel vind je een overzicht van vaak voorkomende vochtproblemen, hoe ze bestreden kunnen worden en aan welke kosten je je kan verwachten.

Snel naar: bestrijding van optrekkend vochtdoorslaand vochtcondensatievochtlekken

 

1. Optrekkend vocht in huis

 

optrekkend vocht in huis behandelenWat is het?

Optrekkend vocht is grondvocht dat door het ontbreken of slecht werken van een vochtwering in de muren van een woning kan trekken. De muren slorpen dus als het ware het grondvocht op.

Vochtplekken ontstaan onderaan de muren, maar het vocht kan zich op termijn verder in de muren verspreiden. Daarnaast kunnen er zich schimmels vormen en als gevolg van opstijgend vocht zal er vaak ook een muffe geur ontstaan in huis. Loskomende muurafwerking (behang, verf, pleisterwerk,…) duidt ook op vocht.

 

Hoe optrekkend vocht bestrijden?

Optrekkend vocht in huis bestrijden kan op verschillende manieren gebeuren:

 

 • Muren injecteren: er worden gaten in de vochtige muren geboord. Via deze gaten wordt een vochtwerende gel geïnjecteerd die ervoor zorgt dat de muur uiteindelijk gaat uitdrogen.
  Prijzen vanaf 100 euro per lopende meter. Ontdek hier meer over het injecteren van muren.

 

 • Muren onderkappen: dit is een arbeidsintensieve en ingrijpende manier van vochtbestrijding waarbij de muren als het ware opgeheven worden om een vochtwerende laag te plaatsen. Deze laag verhindert het contact tussen het grondvocht en de muren zodat de vochtige muur geleidelijk aan kan uitdrogen.
  Prijzen vanaf 100 euro per lopende meter. Ontdek hier meer over het onderkappen van muren.

 

 • Carebrick: dit is een innovatieve manier om optrekkend vocht te behandelen. Er worden keramische kokers met gaten erin in de vochtige muren geplaatst, waardoor de muren geventileerd worden en het vocht verdampt.
  Prijzen vanaf 115 euro per lopende meter. Ontdek hier meer over dit systeem.

 

Heb je te maken met optrekkend vocht en ben je op zoek naar een vakman voor het behandelen van dit vochtprobleem? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionals in vochtbestrijding. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Vraag hier prijzen op maat aan.

 

 

2. Vochtbestrijding voor doorslaand vocht

 

vochtbestrijding doorslaand vochtWat is doorslaand vocht?

Als gevolg van slijtage kan het gebeuren dat een gevelmateriaal poreus wordt. De gevelbekleding is dan niet langer in staat om het vocht af te stoten maar zal het net gaan absorberen. De buitenmuren vertonen dan vochtplekken en na verloop van tijd kunnen er zich zelfs op de binnenmuren van het pand vochtplekken manifesteren.

Doorslaand vocht is niet alleen slecht voor het uitzicht van je woning, maar het is ook gevaarlijk voor de constructie. Bij vriesweer zal het vocht in de muren bevriezen, wat tot barsten kan leiden. Dit kan het vochtprobleem nog verergeren en de barsten vormen natuurlijk een gevaar voor de constructie van de woning.

 

Hoe doorslaand vocht behandelen?

Er zijn ruwweg drie manieren om doorslaand vocht te bestrijden:

 

 • Gevel impregneren: bij deze techniek wordt een vloeistof op de buitenmuur aangebracht. Deze vormt een waterwerende laag op de gevel. Deze techniek kan overigens ook als preventieve vochtbestrijding tegen doorslaand vocht toegepast worden. Het moet wel gaan om een propere gevel zodat het product goed kan werken. Er mag ook geen schade aan de gevel zijn; beschadigd voegwerk moet bijvoorbeeld eerst hersteld worden.
  Prijzen van 8 à 12 euro per m2 (excl. kosten voor eventuele reiniging en/of herstellingen).
  Ontdek hier meer over het impregneren van gevels. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor het impregneren van buitenmuren kan via de online offertepagina.

 

 • Buitenmuur verven met vochtwerende verf: er bestaan speciale soorten verf die oppervlakken waterdicht kunnen maken. Ook hier moet het om een propere gevel gaan zodat de verf zich goed kan hechten.
  Voor het schilderen van buitenmuren kan je je verwachten aan prijzen tussen 20 en 40 euro per m2.
  Ontdek hier meer over vochtwerende verf. Prijzen op maat aanvragen voor schilderwerken kan op de offertepagina.

 

 • Nieuwe gevelbekleding: als je je woning bij de vochtbestrijding een nieuwe look wil geven, dan is het plaatsen van een nieuwe, waterdichte gevelbekleding ook een mogelijkheid. Er is heel wat keuze qua materialen voor gevelbekledingen en het is overigens een ideale gelegenheid om te investeren in isolatie voor de buitenmuur.
  Prijzen vanaf ongeveer 40 euro (excl. isolatie, prijzen sterk afhankelijk van het type gevelbekleding).
  Vraag hier prijzen op maat aan voor een nieuwe gevelbekleding.

 

 

3. Condensatievocht bestrijden

 

condensatievocht op ramenWat is condensatievocht?

In ruimtes zoals de keuken of de badkamer ontstaat heel wat vocht. Als deze vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, bijvoorbeeld door slechte of onvoldoende ventilatie in de woning, zal hij neerslaan op koude oppervlakken.

Vooral op ramen is condensatievocht snel zichtbaar. Dit vochtprobleem kan ook op muren voorkomen, vaak door een onderbreking in de isolatielaag in de muur (een zogenaamde koudebrug). Het kan onder meer tot vochtplekken op de muur en schimmelvorming leiden. Een tijdige bestrijding is dus zeker aangeraden.

 

Hoe bestrijden?

Voor de bestrijding van condensatievocht kunnen volgende behandelingen helpen:

 

 • Beter ventileren: ventilatie is een belangrijk punt bij vochtbestrijding. Het is dan ook erg belangrijk dat het vocht dat ontstaat door te koken, te douchen,… afgevoerd wordt. Dit kan door ventilatieroosters of een ventilatiesysteem te plaatsen.
  Prijzen vanaf 3.000 euro voor de plaatsing van een ventilatiesysteem. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor de plaatsing van een ventilatiesysteem. Klik hier voor meer info.

 

 • Isolatiewerken uitvoeren: het kan gebeuren dat condensatievocht zich voordoet op plaatsen waar de isolatielaag onderbroken is. Door beter te isoleren kan je dit dus vermijden.

 

 

4. Lekken

Het kan ook zijn dat vochtproblemen ontstaan als gevolg van een lek. Lekken kunnen bijvoorbeeld ontstaan aan een afvoerbuis of aan het verwarmingssysteem. Ze zijn niet altijd makkelijk op te sporen, maar kunnen wel grote schade veroorzaken.

Het is dan ook belangrijk om een lekdetectie te laten uitvoeren als je vermoedt dat je met een lek zit. Eens het lek gelokaliseerd is, kan men bepalen welke methode van vochtbestrijding men zal toepassen. De gemiddelde prijs voor zo’n lekdetectie ligt tussen 300 en 400 euro. Meer info over vaak voorkomende lekken en de werkwijze bij een lekdetectie vind je in dit artikel.

 

vochtbestrijding muur injecteren

 

Prijs vochtbestrijding door een expert

Zoals je kon vaststellen, zijn er verschillende oorzaken van vochtproblemen. Het is dan ook belangrijk om eerst een correcte diagnose van het vochtprobleem te stellen zodat een gepaste bestrijdingsmethode kan bepaald worden. De prijs voor vochtbestrijding is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de omvang en de hardnekkigheid van het probleem en de uiteindelijk gekozen oplossing.

Om zeker te zijn van een correcte diagnose doe je er goed aan prijzen aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je verschillende methodes vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Wil je gratis en vrijblijvend prijzen van verschillende experts in vochtbestrijding vergelijken? Via de offertepagina kan je prijsvoorstellen op maat aanvragen voor jouw vochtprobleem.
Klik hier om prijzen op maat aan te vragen.

 

 

Vochtbestrijding producten voor doe-het-zelvers

Ben je handig aangelegd en wil je zelf het vocht aanpakken in je woning, dan kan je ook speciale producten kopen voor doe-het-zelvers. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van eenvoudige werkmaterialen. Een gekende fabrikant die zich gespecialiseerd heeft in vochtbestrijding voor doe-het-zelvers is Dryzone.
Meer informatie over doe het zelf vochtbestrijding vind je hier.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vochtbestrijders