Murenvochtig.nl

Kelder waterdicht maken: oplossingen en prijzen

Aangezien de kelder helemaal of gedeeltelijk onder de grond zit, is het een ruimte waar er een risico op vochtproblemen is. Er bestaan verschillende oplossingen om water in de kelder te vermijden. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte toepassingen voor het waterdicht maken van kelders en hun richtprijs.

 

Hoe de kelder waterdicht maken?

Wil je de kelder dichten, dan kan je kiezen uit verschillende oplossingen. Met volgende technieken kan je een vochtige kelder vermijden of behandelen:

 

Methode 1: kelder waterdicht maken met een bekuiping

Een eerste mogelijkheid voor het waterdicht maken van de kelder is het uitvoeren van een bekuiping. Het principe van een stijve kelderbekuiping is vrij simpel: alle wanden en de vloer worden toegesmeerd met een waterdichte pasta. Om zeker te zijn van een perfecte dichtheid wordt volgend stappenplan aangewend:

1) De muren worden grondig gecontroleerd op gaten en scheuren. Alles wordt stofvrij gemaakt en afgedicht met een waterdichte cementspecie. Om krimpen van het vulmiddel te vermijden worden grote gaten in verschillende keren gevuld.

2) Om de muren te bepleisteren wordt gebruikgemaakt van een waterdichte pasta. In de meeste gevallen wordt eerst een primer geplaatst voor een optimale hechting. De muren worden 2 tot 3 keer ingesmeerd voor een perfect resultaat.

3) Wanneer de keldermuren klaar zijn, kan ook de keldervloer aangepakt worden. Wil je de vloer daarna egaal afwerken, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een polyurethaancoating. Deze is verkrijgbaar in tal van kleuren.

 

Richtprijs: reken op een startprijs van ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer. Een bekuiping langs buiten is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een bekuiping langs binnen.
Vraag hier prijzen op maat aan bij professionele vochtbestrijders.

 

Er bestaat ook zoiets als een soepele kelderbekuiping. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een soepele folie die tegen de vloeren en muren wordt gekleefd. Vervolgens metselt men een nieuwe wand tegen de folie en wordt de keldervloer opnieuw gegoten met een ijzeren wapening. Deze werkwijze is vrij drastisch maar de beste oplossing wanneer de kelder in bijzonder slechte staat is.

 

kelder waterdicht maken bekuiping

 

Methode 2: drainage

Naast het bekuipen van de kelder kan je ook kiezen voor een kelderdrainage. Bij deze techniek wordt een noppenmembraan met kanaaltjes op de keldervloer en/of -wanden geplaatst. Het water in de kelder loopt via deze kanaaltjes naar een verzamelput, van waaruit het vervolgens weggepompt wordt naar het riool.

De kelder is bij deze oplossing nog steeds vochtig maar zal je wel geen last meer hebben van stilstaand water. Probeer voldoende verluchting te voorzien zodat de muren steeds goed kunnen drogen. De kelder waterdicht maken zonder vocht is niet mogelijk met deze werkmethode.

Richtprijs: reken op een startprijs van ongeveer 3.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar ook hier kunnen de prijzen oplopen tot 10.000 euro of meer. Dit is voornamelijk afhankelijk van de toegepaste drainage: wanddrainage is bijvoorbeeld de duurste vorm.
Vraag hier offertes op maat aan bij professionele vochtbestrijders.

Meer informatie over het draineren van kelders vind je in dit artikel.

 

Methode 3: vochtige keldermuren injecteren

Het injecteren van muren gebeurt als bestrijding van opstijgend vocht. Via gaten die in de muur geboord worden wordt een vochtwerend product in de muur aangebracht. Het product vormt een barrière tegen het opstijgend vocht en zorgt ervoor dat de muren uiteindelijk uitdrogen.

Richtprijs: vanaf 100 euro per lopende meter.
Vraag hier jouw prijs op maat aan bij specialisten in vochtbestrijding.

Meer informatie over het injecteren van muren vind je in dit artikel.

 

vochtige kelder behandelen

 

Tip: zorg voor een goed geventileerde kelder!

Een vochtige kelder wordt vaak veroorzaakt door het insijpelen van grondwater in de wanden of vloer van deze ruimte. Het ontstaan van vochtproblemen en schimmels kan echter ook te wijten zijn aan een gebrek aan of een slecht werkende ventilatie. Daarom moet je niet alleen letten op de waterdichtheid van de gebruikte producten voor de kelderdichting, maar ook op de ventilatie in deze ruimte.

Je kan bijvoorbeeld ventilatieroosters plaatsen in de kelder. Een andere oplossing is het plaatsen van een ventilatiesysteem, eventueel in combinatie met een luchtontvochtiger om condensvocht te voorkomen.

Wil je een ventilatiesysteem laten plaatsen door een vakman?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

Kelder dichten: prijzen aanvragen

Wil je je kelder dichten, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zullen zijn van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van de kelder, de moeilijkheidsgraad van de werken en de gekozen methode.

De kelder waterdicht maken is een klus die heel wat technische kennis vereist en dus niet meteen iets voor doe-het-zelvers. Voor het tegengaan van vocht in de kelder schakel je dan ook best een professionele vochtbestrijder in. Dan kan je rekenen op een correcte keuze van de methode voor de kelderdichting en een goede uitvoering ervan.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier diagnose & offertes aan

Vraag hier online analyses en offertes aan voor het bestrijden van vocht in jouw kelder. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes van gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders