Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muffe geur in huis

Een muffe geur in huis is absoluut niet fijn. Heb je na het verluchten van je woning nog steeds last van een vieze lucht? Dan is een te hoge luchtvochtigheid waarschijnlijk de oorzaak. Die hoge vochtigheidsgraad kan te wijten zijn aan meerdere vochtproblemen: condensatievocht, doorslaand vocht, … Hier lees je hoe je zo’n vieze geur in huis verwijdert en wat het je zou kosten!

Ga snel naar:
Oorzaken muffe geur in huis
Muffe geur in huis verwijderen
Prijs muffe geur in huis bestrijden
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Waarom heb ik een muffe geur in huis?

Hangt er constante een vieze geur in huis? Dan is een te hoge luchtvochtigheid de boosdoener. Dat overschot aan vocht in je woning kan ontstaan door meerdere vochtproblemen. In de meeste gevallen gaat het om condensatievocht dat blijft hangen of een vochtprobleem in je kelder. Maar ook opstijgend of doorslaand vocht kan de oorzaak zijn. Pak zo’n vochtprobleem in ieder geval snel aan, want te veel vocht in huis is slecht voor je woning én je gezondheid!

Wil jij de muffe geur in huis bestrijden? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere vochtexperts in je buurt via onze offerteservice.

muffe geur condens

 

Muffe geur in huis: oorzaken

Een vieze geur in huis ontstaat meestal door een onderliggend vochtprobleem. Als het vocht in je woning niet kan ontsnappen, krijg je een te hoge luchtvochtigheid. Daardoor kunnen schimmels, meeldauw, vochtplekken, … zich verspreiden. We zetten de mogelijke oorzaken op een rijtje:

 • Onvoldoende ventilatie: condensatievocht komt vrij bij het koken, het ophangen van de was, bij het douchen, … Als je je woning onvoldoende verlucht en ventileert, kan al dat vocht geen kant op en trekt het in je muren, beïnvloed het je ramen, …
 • Lekkages: bij een lekkage kan vocht ontsnappen en zo in de muren, vloeren, … van je woning terechtkomen. Hierdoor ontstaan lelijke vochtplekken en schimmels. Het kan bijvoorbeeld gaan om een daklekkage, een lek in een waterleiding, een afvoer, …
 • Geen afzuigkap: bij het koken komt veel vocht vrij. Daarom is het cruciaal dat je een afzuigkap hebt om te voorkomen dat het vocht in je muren trekt en er condens op je ramen vormt.
 • Slechte fundering of gebrekkige waterkering: door een slechte fundering of een gebrekkige waterkering kan opstijgend vocht ontstaan. Het gaat om grondvocht dat zich van onderen in je muren kan dringen en verder naar boven verspreidt. Dat uit zich in vochtplekken en schimmels op de muren.
 • Poreuze muren: als muren slijten, zijn ze niet meer in staat om vocht af te stoten. Daardoor absorbeert je gevel het vocht en ontstaan er vochtplekken op de gevel en later ook op de binnenmuren. In dat geval spreken we van doorslaand vocht.

 

Muffe geur in huis verwijderen

Je wil uiteraard zo snel mogelijk af van de muffe geur in je huis. Het is niet alleen vies, maar de aanwezigheid van schimmels kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kan zelf een aantal zaken ondernemen om van de vieze lucht af te komen. Wil je echter definitief een einde maken aan de vervelende geur? Schakel dan een vochtspecialist in. We zetten de twee opties op een rijtje:

 

1. Zelf muffe geur in huis bestrijden

Er zijn verschillende producten op de markt om de muffe geur in huis te beperken, maar dat zijn helaas allemaal kortetermijnoplossingen. Toch kan je baat hebben bij onderstaande tips:

 • Regelmatig verluchten: door regelmatig te verluchten, kan je de luchtvochtigheid in je woning verlagen. Zet dagelijks de ramen open van de keuken, de badkamer, de wasruimte, de slaapkamer, …
 • Grondig schoonmaken: grondige schoonmaakbeurten kunnen zeker helpen om nare geurtjes te bestrijden. Schimmelplekken kan je bv. behandelen met middelen als azijn, soda en essentiële oliën.
 • Luchtontvochtiger plaatsen: als je geen raam hebt waardoor lucht kan ontsnappen, is een ontvochtiger een goed alternatief. Die zuigt dan vochtige lucht aan en filtert het water eruit.
 • Beddengoed verschonen: het zweet dat je produceert in je slaap draagt bij tot de luchtvochtigheid. Vervang daarom je beddengoed minstens 1 keer per week.

 

2. Vochtspecialist inschakelen

Wil je de muffe geur definitief uit je huis verwijderen? Dan kan een vochtspecialist een vochtanalyse uitvoeren en een concrete oplossing voorstellen. Bij condensatievocht stelt de expert meestal voor om te investeren in een mechanisch ventilatiesysteem. In tegenstelling tot een luchtontvochtiger kan zo’n systeem de luchtkwaliteit van je woning duurzaam verbeteren.

TIP: op zoek naar een vochtspecialist om de muffe geur in je woning te onderzoeken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van 2 à 3 experts in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Prijs muffe geur in huis bestrijden

Als het om kleinere vochtproblemen gaat, kan een afzuigventilator in de badkamer al helpen. Hiermee is je vochtprobleem echter niet definitief opgelost. Wil je de muffe geur in je huis verwijderen? Investeer dan in duurzame oplossingen, gebaseerd op het vochtprobleem in kwestie. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Soort vochtprobleemOplossing vochtprobleemPrijs (excl. btw & incl. arbeidskosten)
CondensatievochtDecentraal ventilatiesysteem€ 1.000 à 1.500
Opstijgend vochtMuren injecterenvanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Vochtwerende verf€ 15 à 35 per m²
Nieuwe gevelbekledingvanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectie€ 300 à 500

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel om de muffe geur in je huis te onderzoeken en te verwijderen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vochtspecialisten in jouw buurt.

 

muffe geur ventilatie

 

FAQ vieze geur in huis

Er zijn verschillende oplossingen om een muffe geur in huis te bestrijden. Wat doe je wanneer je met een naar luchtje zit wanneer je terugkomt van vakantie? Of nadat het geregend heeft? Hoe ga je om met vocht na een lekkage? • Waarom heb ik een muffe geur in huis na vakantie?
  Je komt terug van vakantie en het huis ruikt vies. Dat is uiteraard een vervelende situatie. Als je op vakantie gaat, zorg je ervoor dat je huis goed afgesloten is om inbraak tegen te gaan. Maar dat betekent natuurlijk ook dat je woning niet goed kan ventileren. Daarnaast is het onvermijdelijk dat stof zich ophoopt wanneer je op vakantie bent, wat ook zeker niet goed is voor de luchtkwaliteit.


 • Muffe geur in huis na regen, hoe kan dit?
  Als je in een regio woont waar veel regen valt en je woning onvoldoende geïsoleerd is, is je huis gevoeliger voor schimmel en dus ook muffe geurtjes. Een andere reden kan zijn dat regen binnensijpelt omdat je woning niet helemaal waterdicht is. Regenachtig weer versterkt deze geur dan, aangezien er weer nieuw vocht naar binnen komt.


 • Hoe bestrijd ik een muffe geur in huis na lekkage?
  Het is mogelijk dat er na de lekkage ergens vocht is achtergebleven. Het vocht van de oude lekkage kan schimmelvorming veroorzaken, met muffe geurtjes als resultaat. Zijn er geen schimmels zichtbaar? Begin dan met het ventileren van je woning. Kan je de schimmels zien? Schakel dan een vochtspecialist in.

 

Schakel een vochtspecialist in voor de muffe geur in je huis!

De enige manier om definitief af te komen van de muffe geur in huis is een vochtspecialist inschakelen. Die kan jouw specifieke situatie analyseren en op basis daarvan een gepaste oplossing voorstellen. Om zeker te zijn dat je een correcte prijs betaalt voor een expert, leg je een aantal offertes naast elkaar ter vergelijking.

Op zoek naar een vochtexpert die achterhaalt waar de muffe geur vandaan komt? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere specialisten via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders