Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf lekkage opsporen

Vermoed je dat je last hebt van een lekkage in huis? Dan zijn er een aantal manieren om de lekkage zelf op te sporen. Let op: je mogelijkheden als doe-het-zelver zijn beperkt. In de meeste gevallen doe je dus beter een beroep op de expertise van een lekdetectiebedrijf. Wanneer kan je wel zelf een lekkage opsporen? En hoe ga je dan het best te werk? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe lekkage opsporen?
Kosten lekdetectie
Zelf lekkage opsporen of vakman?
Vraag gratis offertes aan

 

 

Kan ik zelf een lekkage opsporen?

In sommige gevallen is zelf een lekkage opsporen mogelijk, maar doorgaans is de professionele apparatuur van een lekdetectiebedrijf vereist. De zichtbare gevolgschade van een lek bevindt zich namelijk vaak op een andere plek dan het lek zelf. Dit maakt het voor doe-het-zelvers dus erg lastig om een lek te vinden. Wil je tóch eerst zelf aan de slag? Dan kan dat in de volgende situaties:

 • Zichtbare lekkage: heb je leidingen of afvoerbuizen in huis lopen waar je makkelijk bij kan? Dan kan je die checken op een eventuele lekkage. Hierbij let je op vocht en sporen van kalk.
 • Voegnaden badkamer: zijn de voegnaden van je badkamer niet goed afgedicht? Dan kan water hierlangs wegstromen. Je controleert deze naden door zachtjes met een mesje langs de randen te gaan. Gaat het mesje door de voegnaad heen in plaats van erlangs, dan heb je mogelijk een lek gevonden. Let wel op dat je niet té hard met het mesje drukt.
 • Daklekkage: heb je bv. een plat dak? Dan kan je zelf je dakbedekking (bv. EPDM) controleren op een eventuele lekkage, nagaan of je regenafvoer verstopt zit, …

Snel een lekkage opsporen? Een lekdetectiebedrijf beschikt over de nodige kennis én apparatuur om het lek snel en precies te traceren. Vergelijk vrijblijvend gratis offertes van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

zelf lekkage opsporen

 

Hoe lekkage opsporen?

Een waterlekkage is meestal een ernstig probleem dat je het best zo snel mogelijk laat oplossen. Zelfs een klein lek kan namelijk tot grote schade leiden. Zelf de lekkage opsporen is mogelijk in sommige gevallen, maar je kan natuurlijk ook een professioneel lekdetectiebedrijf inschakelen. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf lekkage opsporen

Zelf een lek opsporen is mogelijk zolang het lek oppervlakkig en zichtbaar is. Denk aan leidingen die je zonder breekwerk kan bereiken, voegnaden in de badkamer, … Is het lek dieper gelegen, bv. achter een muur of in je plafond? Dan kies je beter voor een ervaren vakman. Vakmensen hebben de nodige apparatuur om precies te bepalen waar het lek zich bevindt.

 

2. Lekkage opsporen met lekdetectiebedrijf

Vakmensen sporen lekkages met behulp van specialistische apparatuur. Welke methode voor lekdetectie ze gebruiken, hangt vooral af van waar het lek zit. Een overzicht van deze methodes:

 • Ultrasone lekdetectie: door middel van hoogfrequente geluidsgolven kan een vakman de locatie van het lek bepalen. Deze methode wordt vooral toegepast voor het opsporen van lekken in waterleidingen.
 • Thermografische infraroodcamera: met een infraroodcamera kan een vakman temperatuurverschillen in warmwaterleidingen meten. Vooral bij verwarmingssystemen is dit een nuttige methode om een lek te vinden. Dan zijn de temperatuurverschillen tussen gelekt water en het water in de leidingen het grootst.
 • Traceergas: gas is ook een populaire methode voor lekdetectie. Hierbij zet een vakman waterleidingen onder druk met speciaal traceergas en kan hij vervolgens achterhalen waar het gas weer ontsnapt.
 • Endoscopie: een vakman kan met een wendbare camera in waterleidingen, afvoerbuizen, spouwmuren, … kijken om een lek zonder breekwerk te traceren.
 • Vochtmeting: met een vochtmeting is te achterhalen of er sprake is van een lekkage in je woning. Let op: aangezien sommige materialen van nature meer vocht bevatten, hoeven hoge waarden dus niet meteen op een lekkage te wijzen. Vakmensen kiezen er dan ook vaak voor om een vochtmeting in combinatie met andere detectiemethoden toe te passen.

 

Is zelf een lekkage opsporen een goed idee?

In de meeste gevallen loont het niet om zelf de locatie van een lekkage op te sporen. Naast de apparatuur beschikken vakmannen ook over de expertise om die correct te gebruiken. Zo ben je zeker van de precieze locatie van je lekkage en een aanpak op maat. Ga je zelf aan de slag en schat je de plaats van het lek verkeerd in? Dan kunnen de extra kosten al snel flink oplopen.

Lekdetectiebedrijf inschakelen? Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere professionals actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Kosten lekdetectie

Doorgaans kost het inschakelen van een lekdetectiebedrijf zo’n € 300 à 500 (incl. btw). Die kostprijs hangt vooral af van de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden, de gebruikte apparatuur, … Bovendien kunnen de prijzen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

lekkage zelf opsporen

 

Zelf lekkage opsporen of vakman inschakelen?

Doorgaans schakel je bij sporen van lekkage een lekdetectiebedrijf in om 100% zeker te zijn van de locatie van het lek. Daarnaast zijn er nog meer goede redenen om niet zelf aan de slag te gaan. Zo kan je met zo’n specialist in lekdetectie gegarandeerd rekenen op…

 • Gericht advies: een lekdetectiebedrijf kan een gerichte diagnose maken voor de aanpak van de lekkage door een loodgieter, dakwerker, … Ook over de terugbetaling door je verzekering krijg je advies op maat. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.
 • Snelle oplossing op maat: door middel van specialistische apparatuur kan een lekdetectiebedrijf een precies beeld schetsen van waar de lekkage zit. Zo bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite.
 • Inspectierapport voor verzekering: een lekdetectiebedrijf stelt een uitgebreid rapport op waarmee een loodgieter, dakwerker, … aan de slag kan met de waterdichting van je dak, badkamer… Daarnaast heb je dit rapport nodig als je kosten wil laten vergoeden door je verzekering. Doorgaans heb je meer kans op een vergoeding bij een verborgen lek dan wanneer het gaat om een zichtbaar lek.
 • Inspectie zonder slopen: ga je zelf een waterlek opsporen? Dan is de kans groot dat er op een gegeven moment breekwerk is vereist. Gaat er dan iets mis, dan kunnen de kosten erg hoog oplopen. Een lekdetectiebedrijf maakt gebruik van speciale apparatuur waarbij slopen vaak niet nodig is.

 

Last van een lekkage? Vergelijk vakmensen via onze offerteservice

Gaat je maandelijkse waterrekening door het plafond en vermoed je dat je last hebt van een lekkage? Contacteer dan een lekdetectiebedrijf om het lek op te sporen. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: