Murenvochtig.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Schimmel in huis verwijderen

Doe je niks aan schimmels in je woning? Dan kan dit uiteindelijk gevolgen hebben voor je gezondheid. Bovendien tasten schimmels ook je pleisterwerk, gipsplaten, hout, … aan. Hoe kan je nu best schimmel in huis verwijderen? Ga je zelf aan de slag of doe je beter een beroep op een ervaren vochtexpert? In dit artikel zetten we beide mogelijkheden om schimmel te verwijderen op een rij!

Ga snel naar:
OPTIE 1: zelf schimmel in huis verwijderen
OPTIE 2: schimmel in huis laten verwijderen
CONCLUSIE: hoe kan ik best schimmel verwijderen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmel is een veelvoorkomend gevolg van verschillende vochtproblemen. Om deze reden kan het lastig zijn om de precieze oorzaak te achterhalen. De mogelijke oorzaken op een rij:

 • Doorslaand vocht: vooral in oudere gebouwen kan schimmel op je muur ontstaan als gevolg van doorslaand vocht. Hierbij is de gevelbekleding na verloop van tijd poreus geworden en sijpelt regenwater zo door je buitenmuren naar je binnenmuren.
 • Opstijgend vocht: is er sprake van schimmel op het grondniveau? Dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Dit gebeurt als de fundering van je woning verouderd is, er geen waterkering aanwezig is of die in slechte staat is, …
 • Condensatievocht: warm en lang douchen, koken, slechte ventilatie, … zijn allemaal bronnen van condensatievocht. Door het afkoelen van vochtige lucht stijgt de luchtvochtigheidsgraad snel, met alle gevolgen van dien. Condensatievocht komt het meest voor in keukens en badkamers.
 • Lekkage: schimmels ontstaan mogelijk ook door lekken in leidingen of afvoerbuizen. Dit is een stuk lastiger om te traceren omdat de gevolgen doorgaans niet meteen te zien zijn. Is er eenmaal schimmel zichtbaar? Dan zit het lek er mogelijk al enige tijd.

Schimmel en vochtproblemen bestrijden met een vakman? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

schimmel bestrijden

 

OPTIE 1: zelf schimmel in huis verwijderen

Wil je zelf beginnende schimmelvlekken op je muren, plafond, … verwijderen? Dan zijn er verschillende producten om te overwegen. Een overzicht met opties:

 • Soda: voor kleinere schimmels is soda 1 van de beste opties. Meng hiervoor 18 gram soda met 3 liter water in een emmer en maak gebruik van een (tanden)borstel om te schrobben. Na een aantal uren intrekken kan je het mengsel afspoelen met water.
 • Azijn: schimmel op hout, muren, in je douche, … is ook te verwijderen met azijn. Dit is een wat milder middel dat je makkelijk met een plantenspuit op de schimmel aanbrengt. Na een uurtje is de schimmel weg te schrobben met een borstel en heet water.
 • Bleekwater: hardnekkige schimmel die je niet weg krijgt met azijn of soda bestrijd je met bleekwater. Hierbij is 25 ml javel gecombineerd met een liter water meestal al voldoende.

LET OP: je draagt best handschoenen en een mondmasker. Zo komen er geen schimmeldeeltjes op je handen terecht en adem je ook niks in. Verwijder de schimmel ook nooit droog. Anders kunnen de schimmelsporen zich nog verder verspreiden.

 

TIP: vraag advies aan een ervaren vakman

Gaat het om zware, hardnekkige schimmels? En wil je meteen ook het onderliggende vochtprobleem aanpakken? Dan schakel je best een vakman in via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en een snelle uitvoering, maar vergelijk je ook gemakkelijk uitvoertermijnen, werkwijzen, … Start je aanvraag hier.

 

OPTIE 2: schimmel in huis laten verwijderen

Het inschakelen van een vakman om schimmel in huis te verwijderen kost je doorgaans zo’n € 25 – 35 per m² (excl. btw en incl. materialen en arbeidskosten). Let op: enkel schimmel bestrijden is geen definitieve oplossing. Pak je de oorzaak niet aan? Dan keren de schimmels na verloop van tijd onvermijdelijk terug. Gelukkig kan een vochtexpert ook het vochtprobleem achterhalen én doeltreffend aanpakken. Enkele richtprijzen:

Soort vochtprobleemMethode vochtbestrijdingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
Opstijgend vochtMuren onderkappen€ 100 à 175 per lopende meter
Muren injecteren€ 100 per lopende meter
CondensatievochtMechanische ventilatie€ 550 - 8.000
LekkageLekdetectie € 300 à 500
Lek herstellen Afh. van soort lek en methode

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten niet alleen per methode, woonsituatie, … Ook variëren prijzen van vakman tot vakman. Vergelijk dus zeker offertes van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

schimmel in huis verwijderen

 

CONCLUSIE: hoe kan ik best schimmel verwijderen?

Het is belangrijk om vochtproblemen in je woning aan te pakken als je wil schimmel bestrijden. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat de schimmels na verloop van tijd weer terug zijn. Daarom is een vakman altijd de beste optie. Samenwerken met zo’n vochtexpert heeft de volgende voordelen:

 • Correcte en snelle uitvoering: na het opsporen van het vochtprobleem gaat een vakman gericht aan de slag. Vanwege zijn ervaring ben je verzekerd van een correcte en snelle oplossing.
 • Definitieve oplossing: door muren te injecteren, het bevestigen van een nieuwe gevelbekleding, mechanische ventilatie, … weet je zeker dat de schimmel niet meer terugkomt. Dit laat je best over aan een vakman.
 • Beste materialen voor lage prijs: een vakman werkt alleen met hoogwaardige materialen om schimmel in huis te verwijderen én te voorkomen. Zo ben je zeker van een duurzame oplossing voor je vochtprobleem.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 2 jaar en laat je schimmel en vochtproblemen oplossen door een vakman? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op de arbeidskosten.

 

Schimmel definitief verwijderen = vakman inschakelen

Wil je schimmel in je huis verwijderen en zeker zijn dat het niet meer terugkomt? Dan schakel je best een vakman in. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en geniet van gericht advies, prijzen op maat en een definitieve oplossing. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.