Murenvochtig.nl

Lekdetectiebedrijf: info & prijzen

Je hebt last van een lek maar je weet niet waar. En dat is vervelend, want het lek veroorzaakt schade en je moet dus snel geholpen worden. Een lekdetectiebedrijf lost dit voor je op. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst. Je omschrijft jouw probleem en we sturen jouw aanvraag meteen door onze partners. Ze contacteren jou, komen zo snel mogelijk kijken en maken een prijsvoorstel op maat. Het voordeel? Je ontvangt tot 3 offertes, vergelijkt prijzen en kiest de meest voordelige.

 

Wat kost lekdetectie?

Een grondige lekdetectie neemt al snel enkele uren in beslag. Niet alleen elke toevoerleiding moet nagekeken worden, ook alle afvoerbuizen dienen getest te worden met gespecialiseerde apparatuur. De gemiddelde richtprijs voor een grondige lekdetectie bedraagt zo’n € 300 à 500. Daarvoor krijg je ook een professioneel rapport om de herstellingen aan te pakken.

Ook de omvang van de werken speelt een belangrijke rol. Moeten er maar 1 of 2 leidingen gecontroleerd worden, dan ligt de kostprijs uiteraard een pak lager. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat voor lekdetectie bij jou thuis.

 

Waarvoor kan ik een beroep doen op een lekdetectiebedrijf?

Met behulp van professionele apparatuur gaat een lekdetectiebedrijf op zoek naar lekken in en rond jouw woning. Zonder hak- of breekwerk worden lekken opgespoord. Is het lek gevonden en in kaart gebracht, dan ontvang je een rapport waarmee de loodgieter of verwarmingstechnieker aan de slag kan. De meest frequente waterlekken vind je in:

  • Cv-installaties
  • Afvoerleidingen
  • Daken
  • Leidingen van radiatoren
  • Vloerverwarming
  • Sifons

Gewone vakmannen zoals loodgieters of verwarmingsexpert beschikken meestal niet over de geavanceerde apparatuur die nodig is om het lek zonder hakken en breken op te sporen. En je ontvangt geen uitgebreid rapport achteraf dat kan dienen als bewijs voor de verzekering. Dat zijn de voordelen van een lekdetectiebedrijf.

 

lekdetectiebedrijf vloerverwarming

 

Methodes om lekken op te sporen

Een lekkage opsporen in huis blijkt vaak een erg lastige klus omdat het kleine gaatjes of scheuren gaat in leidingen, afvoeren of dakbedekking. Met het blote oog is een dergelijk lek vaak niet of nauwelijks te vinden. Professionele methodes en dito apparatuur zijn dus een absolute noodzaak. Een overzicht van de meest gebruikte methodes vind je hier.

 

1. Ultrasone detectie

Bij ultrasone detectie worden geluidsgolven uitgezonden om de plaats van het lek te achterhalen. De tijd tussen het verzenden van het signaal en het ontvangen van de weerkaatsing, bepaalt de afstand tot de lekkage. Doordat de ultrasone golf in lucht of water een andere snelheid heeft, kan exact bepaald worden waar het water zich bevindt. Zo wordt een lek via ultrasone detectie opgespoord. Wordt vooral toegepast bij koudwaterleidingen.

 

2. Thermografische camera

Als het water in de leidingen warmer is dan het gelekte water, dan zie je dit snel met een thermografische camera. Denk bijvoorbeeld aan de afvoerleiding van uw douche of de gootsteen. Warm water dat lekt, koelt snel af buiten de leidingen. Met een thermografische camera kan je dit snel detecteren, om de plek van de lekkage te vinden. De thermografische camera zorgt niet alleen voor lekdetectie zonder schade, maar is ook nog eens erg betrouwbaar en nauwkeurig. Een thermografische camera is dus niet nuttig bij koudwaterleidingen.

 

3. Rooktest

Zowel bij afvoerleidingen als dakbedekking wordt vaak geopteerd voor de rooktest. Via een rookgenerator wordt rook in de leidingen geblazen. Aangezien rook gemakkelijk ontsnapt door kleine kieren en gaten, worden lekken snel opgespoord. Ook om nare geuren op te sporen, is de rooktest efficiënt. De rook volgt dezelfde weg als de geur en maakt meteen zichtbaar waar deze ontsnapt. Ook de rooktest is een eenvoudige en snelle manier om lekken op te sporen zonder breekwerk.

 

4. Druktest

Een drukmeting is een bekende en efficiënte methode om lekken op te sporen in leidingen. De druk in de leidingen wordt opgevoerd en daarna teruggebracht naar de normale toestand. Er bevindt zich ergens een lek als de druk in de leidingen niet constant blijft. Deze manier om lekken op te sporen wordt vaak gebruikt bij het controleren van gasleidingen, waterleidingen en centrale verwarming.

 

5. Endoscopie / duwcamera

Aa de hand van een duwcamera met semi-flexibele kop worden leidingen aan een grondige inspectie onderwerpen. Je kijkt dus binnenin de leidingen en gaat door middel van camerabeelden op zoek naar lekken. Endoscopie is zeer effectief voor afvoerleidingen.

Naast deze methodes zijn er nog andere technologieën om lekken op te sporen. Bij akoestische detectie gaat men op zoek naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen, die ook voor lekken kunnen zorgen. Bij lekdetectie via vochtmeting meet men de relatieve vochtigheid in materialen. Zo worden de plaatsen opgespoord waar zich het meeste vocht bevindt. Ook traceergas is een doeltreffend middel voor precieze detectie. Eens geïnjecteerd wordt met een gasdetector de locatie van het lek geïdentificeerd.

 

Vergelijk!

Er zijn dus heel wat manieren om lekken op te sporen in huis. Een lekdetectiebedrijf analyseert jouw situatie en bepaalt in functie daarvan welke methode het meest aangewezen is. Niet alle bedrijven gebruiken dezelfde methodes. Daarom is het belangrijk meerdere bedrijven te vergelijken. Zo kan je werkwijzes en prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Lek gevonden? Wat nu?

Het lekdetectiebedrijf is langsgekomen en heeft het lek gevonden. Maar wat nu? Een van de voordelen van een lekdetectiebedrijf is de uitgebreide rapportage die je achteraf ontvangt. Tijdens de testen worden er steevast foto’s genomen die worden toegevoegd aan het rapport. De rapporten zijn helder en geven de lekkage duidelijk weer zodat de loodgieter of verwarmingstechnieker exact weet waar het probleem zich bevindt.

Deze rapportage vormt bovendien een extra troef voor de verzekering. Verzekeraars maken maar al te graag gebruik van deze verslagen om de schade te bepalen. Vaak worden de kosten voor de lekdetectie op zich ook vergoed door de verzekeraar. In veel gevallen is het zelfs verplicht een lekdetectie uit te voeren om de kosten voor herstel juist te kunnen inschatten.

 

Offertes voor lekdetectie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde lektedetectie bedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen