Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtige zolder

Naast je keuken, badkamer, … is ook je zolder een typische ruimte in huis waar vocht snel ophoopt. Je herkent het dan aan condensatievocht dat zich afzet tegen je wanden, plafond en beglazing. En met alle gevolgen van dien. Maar wat zijn de oorzaken van zo’n vochtige zolder? En belangrijker nog: hoe los je het vochtprobleem definitief op? Ontdek het allemaal in dit artikel!

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een vochtige zolder?

OORZAAK 1: slechte ventilatie
OORZAAK 2: beschadigde dakbedekking
OORZAAK 3: geen isolatie

Heb je ook last van een vochtige zolder? Een expert lost het probleem voor je op. Profiteer van gericht advies en eerlijke prijzen voor jouw klus via onze gratis offerteservice.

 

Oorzaak 1 van een vochtige zolder: slechte ventilatie

vochtige zolder ventilatie

Warme en vochtige lucht van woonruimtes, drogende was, … stijgt op en krijgt geen kans om te ontsnappen als je niet goed ventileert. Het blijft dan op de koudere zolder waar het zich afzet tegen wanden, het plafond en beglazing in de vorm van condensatievocht. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid en krijg je last van schimmels en vochtplekken. Daarnaast is zo’n vochtige zolder slecht voor je gezondheid!

 

Hoe zelf oplossen?

Een vochtige zolder door slechte ventilatie kan je zelf tot zekere hoogte verhelpen door te verluchten. Door even een zolderraam open te zetten zorg je voor meer toevoer van droge lucht en voer je vochtige lucht af. Je lost er echter niet het hele probleem mee op. Verluchten is namelijk iets tijdelijks en dus niet hetzelfde als ventileren!

Het is dan beter om raamroosters te bevestigen. Daarmee zorg je voor een constante en natuurlijke toestroom van frisse lucht. Dit is eventueel zelf te doen, al komt er wel het een en ander bij kijken. Je moet dus precies weten wat je doet (vooral bij bestaande ramen) om schade te voorkomen.

 

Hoe oplossen met een expert?

De beste oplossing voor slechte ventilatie is een mechanisch ventilatiesysteem (C of D). Zo’n systeem zorgt voor een constante en mechanische toevoer van frisse lucht en houdt zo de luchtvochtigheid op een stabiel en gezond niveau (tussen 40 à 70%). Hierdoor wordt je zolder nooit vochtig en krijg je geen last van condens. Hoeveel kosten zulke systemen ongeveer? Een rijtje met prijzen:

Soort ventilatie op zolderTypeGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem C (+)€ 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem DCentraal€ 5.500 - 7.000
Decentraal€ 1.000 - 1.500

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Zo verschillen de kosten niet alleen per project (decentrale of centrale ventilatie, het vereiste vermogen, …), maar hangt ook veel af van de installateur. Voor een exacte prijs vergelijk je dus voorstellen van meerdere experts in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


Oorzaak 2 van een vochtige zolder: beschadigde dakbedekking

vochtige zolder dakbedekking

Is je dakbedekking beschadigd? Dan zorgt regenachtig weer uiteindelijk voor daklekkages en druppelt er zo water binnen. Dit water op zolder verdampt, verhoogt de luchtvochtigheid in de ruimte en zal zich uiteindelijk afzetten als condens wanneer het koud is. Het logische eindresultaat is een vochtige zolder.

 

Hoe zelf oplossen?

Kapotte dakbedekking is soms zelf op te lossen, al heb je in de meeste gevallen gewoon een dakdekker nodig. Zo kan je kleine beschadigingen op een plat dak zelf repareren, maar alleen als je weet wat je doet. Toch raden we dit niet aan. Het risico op verdere beschadiging is namelijk groot. Ook is het soms lastig om de bron van de lekkage op te sporen.

Wil je toch zelf aan de slag? Gebruik dan een afbreekmes om de dakbedekking gedeeltelijk te openen. Snij hierbij kruiselings zodat de bedekking later makkelijk is af te dichten. Maak hierna het open stuk schoon en breng voorzichtig reparatiepasta aan met een plamuurmes. Als laatste smeer je de pasta uit met een kwastje en is de dakbedekking weer netjes af te dichten.

 

Hoe oplossen met expert?

Je kan bij een ervaren dakdekker terecht voor allerlei soorten beschadigingen aan elk type dak. Zo’n expert heeft veel praktijkervaring, beschikt over alle benodigde middelen, … Daarnaast kan die beoordelen of een kleine reparatie genoeg is of dat je eerder voor een grotere dakrenovatie gaat. Hieronder de richtprijzen voor meerdere populaire dakbedekkingen:

Soort dakbedekkingPrijs per m² (incl. btw & plaatsing)Levensduur
Hellend dak
Dakpannen€ 30 - 6030 - 50 jaar
Dakplaten€ 20 - 6020 - 50 jaar
Groen dak€ 40 - 20050 - 70 jaar
Leien€ 65 - 12025 - 100 jaar
Plat dak
EPDM€ 60 - 8030 - 50 jaar
Bitumen€ 40 - 6020 - 40 jaar
PVC€ 50 - 7015 - 40 jaar
Groen dak€ 40 - 20050 - 70 jaar

LET OP: bovenstaande prijzen zijn alleen ter indicatie. Veel is nog afhankelijk van het specifieke project en de gekozen specialist. Vergelijken is dus het belangrijkste! Gebruik onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend advies en prijzen van meerdere dakdekkers in je buurt. Begin met vergelijken!

 


 

Oorzaak 3 van een vochtige zolder: geen isolatie

vochtige zolder isoleren

Zo’n 30% van het totale warmteverlies in huis gebeurt via het dak. Is je dak dus niet goed geïsoleerd? Dan kan het ondanks verwarming tóch erg koud worden op zolder. En wordt het koud genoeg, dan krijg je hier ook gegarandeerd last van condensatievocht.

Met dakisolatie zorg je dat het warmteverschil tussen de onderste verdiepingen en de zolder zo klein mogelijk blijft en beperk je de hoeveelheid condensatievocht. Let wel op, want isolatie zonder ventilatie zorgt uiteindelijk óók voor vocht! Het is dus een kwestie van balans; een evenwicht tussen het behoud van warmte en de circulatie van lucht.

 

Hoe zelf oplossen?

Heb je een schuin dak en wil je langs binnen isoleren? Dan kan je dat eventueel zelf doen. Het makkelijkst is dan om kunststof isolatieplaten of minerale wol tussen de balken van je keper- of spantenstructuur aan te brengen. Zo blijft de hoeveelheid werk beperkt én bespaar je geld. Voor toepassingen van isolatie aan de buitenkant van je dak heb je altijd een expert nodig. Dit is namelijk gevaarlijk werk waar veel bij komt kijken en dus ook veel mis kan gaan.

 

Hoe oplossen met expert?

Met een vakspecialist profiteer je van zekerheid en heb je snel geen last meer van een vochtige zolder. Zo weet die precies hoe die te werk moet gaan en zorgt die voor een oplossing op maat van jouw specifieke wensen en woonsituatie. Ook kom je mogelijk in aanmerking voor meerdere financiële voordelen en ben je uiteindelijk goedkoper uit dan je zou denken. Een paar richtprijzen per type dak:

Soort dakisolatieIsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Schuin dakLangs binnen€ 20 - 50
Langs buiten€ 40 - 60
Plat dakLangs binnen € 25 - 40
Langs buiten€ 45 - 100

LET OP: de exacte prijs van dakisolatie varieert op basis van het gekozen isolatiemateriaal, de toepassing, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Meer weten? Maak gebruik van het offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders