Murenvochtig.nl

Kelder ventileren? Ventilatiesysteem D!

Slecht geventileerde kelders zijn de ideale voedingsbodem voor schimmels en andere vochtproblemen. De luchtvochtigheidsgraad in een kelder zonder ventilatiesysteem kan oplopen tot 100%. Ook al ben je niet wettelijk verplicht om een onbewoonde kelder te ventileren, toch doe je er goed aan om het wel te doen. Hier kom je te weten welk ventilatiesysteem het best is om je kelder te ventileren.

 

ventilatiesysteem-aVentilatiesysteem A

Natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer

Systeem A is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De verluchting gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters of openingen. Natuurlijke ventilatie is niet vanzelfsprekend in een kelder. Ook al voorzie je ventilatieroosters, meestal is dat onvoldoende voor vochtgevoelige elementen in je kelder. Om genoeg verse lucht te laten circuleren is het belangrijk doorvoeropeningen te voorzien onder de deuren of in de muren.

 

 

ventilatiesysteem-bVentilatiesysteem B

Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer

Als natuurlijke toevoer van lucht niet eenvoudig is, zoals bij een kelder, dan kan je verse lucht mechanisch laten aanvoeren. Zo heb je een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht dat via een ventilator doorheen de woning wordt gestuwd. De afvoer en circulatie van de lucht gebeurt op dezelfde wijze als bij een systeem A, op natuurlijke wijze via ventilatieroosters. Kelder ventileren? Dan is een ventilatiesysteem B niet ideaal omwille van condensvorming. Doordat warme lucht in contact komt met koude wanden ontstaat er condens.

 

 

ventilatiesysteem-cVentilatiesysteem C

Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Een ventilatiesysteem werkt net omgekeerd als een ventilatie B. Lucht wordt natuurlijk aangevoerd via ventilatieroosters, maar mechanisch afgevoerd. Dat kan interessant zijn als je de woning reeds grondig gerenoveerd hebt. Dan is het niet altijd mogelijk om de vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren. Hierbij wordt de vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals kelder.

Bij het klassieke C-systeem gebeurt de luchtaanzuiging continu. Het C+ systeem is zelfregelend en ververst de lucht enkel indien nodig. Ook hier is condensvorming is een nadeel. Zowel ventilatiesysteem C als B zijn enkel nuttig in een kelder in combinatie met een luchtontvochtiger.

 

 

Kelder ventilerenVentilatiesysteem D

Mechanische af- en aanvoer van lucht 

Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Dit wil zeggen dat de ventilatie compleet automatisch gestuurd wordt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer, en dus ook de kelder, zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen.

 

Dit principe wordt ook wel balansventilatie genoemd. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien het warmte recupereert. Extrea interessant voor je kelder is dat je het kan laten uitrusten met speciale vochtsensoren. Die nemen de luchtvochtigheidsgraad continu waar en sturen bij indien nodig.

 

Kelder ventileren: conclusie

Natuurlijke af- en aanvoer van lucht in je kelder? Niet echt praktisch. Ventilatiesystemeen B en C? Enkel nuttig in combinatie met een luchtontvochtiger. Degelijk je kelder ventileren? Dan kies je resoluut voor ventilatiesysteem D met mechanische af- en aanvoer. Zeker in combinatie met speciale vochtsensoren is dit de ideale keuze voor een vochtvrije kelder.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd ventilatie installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs