Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vocht in huis

Last van vochtproblemen in huis? Grijp dan zo snel mogelijk in. Vocht in huis is namelijk niet alleen slecht voor je woning zelf, maar ook voor je gezondheid en je portemonnee. Benieuwd naar de mogelijke oorzaken en oplossingen tegen vocht in je woning? En wil je weten hoeveel het ongeveer kost om vocht in huis doeltreffend te aan te pakken? We zetten het voor je op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
STAP 1: vocht in huis herkennen
STAP 2: vocht in huis opsporen & oplossen
Prijs vocht in huis bestrijden
Waarom een vochtexpert inschakelen?

Vraag een vochtdiagnose aan

 

 

Hoe schadelijk is een vochtig huis?

Vocht sluipt geruisloos je woning binnen. Als je de vochtschade opmerkt, is het probleem vaak al een tijdje aan de gang. Hou dus veranderingen in de hoeken van je woning, rondom je ramen, op je binnen- en buitenmuren, … goed in de gaten. Een vochtig huis is namelijk schadelijk op verschillende vlakken:

 • Schadelijk voor je woning: vocht in huis tast je muren, plafonds, … aan. Er ontstaan vochtplekken, schimmels, muffe geurtjes, afbladderende verf of behang, enz. Grijp je niet op tijd in? Dan kan vocht in huis op termijn zelfs de constructie van je woning aantasten, met alle gevolgen van dien…
 • Schadelijk voor je gezondheid: een hoge luchtvochtigheid en schimmels doen de luchtkwaliteit in je woning aanzienlijk afnemen. Bovendien verspreiden schimmels giftige stoffen die kunnen leiden tot luchtwegproblemen, huidirritaties en allergieën. Ook voor mensen met een chronische ziekte of een verzwakt immuunsysteem kan een vochtig huis voor nog grotere gezondheidsrisico’s zorgen.
 • Schadelijk voor je portemonnee: hoe langer het vochtprobleem aanhoudt, hoe erger de vochtschade en hoe duurder de herstelwerkzaamheden. Bovendien zorgt veel vocht in huis ook voor een hogere energierekening. Het vergt namelijk meer energie om vochtige lucht op te warmen. Gaat het om een lekkage? Dan kan je rekening ook opeens flink duurder zijn.

 

STAP 1: vocht in huis herkennen

Hoe weet je nu precies dat je met een vochtprobleem te maken hebt? Er zijn enkele visuele indicaties die wijzen op de directe aanwezigheid van vocht in je woning. Je merkt het aan…

 • Condens op de ramen die niet snel wegtrekt
 • Witte aanslag of schimmels zoals zwarte schimmel, huiszwam… op de muren en het plafond
 • Onfrisse en muffe geurtjes
 • Afbladderende verf, loskomend behang, beschadigd pleisterwerk, …
 • Grote, verkleurde vochtvlekken op de muren
 • Loskomende plinten, schade of verkleuring aan je vloerbekleding
 • Vochtdruppels in de hoeken van de kamer
 • Stijgende energie- en waterrekening

 

TIP: vraag zo snel mogelijk een vochtanalyse aan

Zie je deze vochtsymptomen opduiken in je woning? Dan raden we je aan om meteen contact op te nemen met een vochtexpert. Met een vochtanalyse kan hij snel achterhalen wat de oorzaak is van de vochtschade om dan een aanpak op maat voor te stellen. Het vochtprobleem aanpakken is de enige manier om doeltreffend en duurzaam af te rekenen met de vochtplekken, schimmels, … in je woning.

Op zoek naar een vochtexpert actief in je buurt? Ontvang gratis advies op maat van verschillende vochtbestrijders via onze offerteservice.

 

STAP 2: vocht in huis opsporen en oplossen

Door welke vochtproblemen kunnen schimmels, vochtplekken, een muffe geur, … in je woning ontstaan? En wat zijn de mogelijke oplossingen voor deze vochtproblemen? We zetten het allemaal kort op een rij:

 

1. Optrekkend vocht

vocht in huis

Een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis is optrekkend vocht. Dit vochtprobleem herken je vooral aan grillige vochtplekken, schimmels, … onderaan je muren op de begane grond. Optrekkend vocht ontstaat door slechte funderingen of een ontbrekende of gebrekkige waterkering. Hierdoor krijgt het grondwater vrij spel en kan het langzaam omhoogtrekken in je muren.

OPLOSSING = muren injecteren

De goedkoopste en meest praktische oplossing voor optrekkend vocht is het injecteren van je muren. Hierbij boort een vakman gaten in je muur waarin hij een vochtwerende vloeistof spuit. Dat product trekt in het metselwerk en vormt een waterkerende laag die het grondvocht tegenhoudt. Daarna maakt de vochtbestrijder de gaten weer mooi dicht met een waterdichte mortel.

Prijs muren injecteren: vanaf € 100 per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten en materialen). Ontvang gratis offertes.

 

 

2. Condensatievocht

vochtproblemen in huis

Condensatievocht ontstaat door een te hoge luchtvochtigheid in huis. Vochtige, warme lucht slaat dan neer op koude oppervlakken zoals muren die grenzen aan de buitenomgeving, plafonds en ramen. Dit vochtprobleem komt het vaakst voor in de keuken, de wasruimte en de badkamer, maar kan je ook tegenkomen in de slaapkamer of woonkamer.

OPLOSSING = aangepast ventilatiesysteem

Condensvorming in huis kan je doorgaans doeltreffend aanpakken met een ventilatiesysteem op maat dat tijdig vochtige, vervuilde binnenlucht afvoert en de lucht zuivert. Je doet hiervoor het best een beroep op een professionele vochtbestrijder voor een correcte diagnose en een aanpak op maat.

Prijs ventilatiesysteem: € 1.500 à 8.000 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

 

3. Doorslaand vocht

vocht in huis bestrijden

Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat zich voordoet bij poreuze muren. Langs kleine scheurtjes en barstjes dringt regenwater in de muur en verspreidt zich verder naar de binnenmuren. Hierdoor ontwikkelen zich ook vochtplekken, schimmels, … aan de binnenzijde van de muur.

OPLOSSING = gevel impregneren

De meest praktische en budgetvriendelijke oplossing tegen doorslaand vocht is het impregneren van de gevel. Je vochtbestrijder brengt daarbij een transparante beschermingslaag aan op je buitenmuren. Voor je gevel te impregneren, herstelt de vakman eerst eventuele schade en reinigt hij je muur.

Naast een impregneermiddel kan je ook vochtwerende verf op je gevel laten aanbrengen. Let op: gaat het om zwaardere schade aan de gevel? Dan is een nieuwe, waterdichte gevelbekleding aan te raden.

Prijs gevel impregneren: € 8 à 12 per m² (excl. btw, reiniging & herstellingen). Ontvang gratis offertes.

 

 

4. Lekkage

vochtgehalte in huis

Soms kan vocht in huis ook te wijten zijn aan een daklekkage of een lekkage in een waterleiding of afvoerbuis. Soms is zo’n lek zichtbaar, maar het kan ook om een verborgen lekkage gaan. In dat laatste geval kan de vochtschade aanzienlijk zijn. Stijgen je energie- of waterrekening plotseling fors? Of merk je vochtplekken of schimmels op een plaats waar een waterleiding loopt? Dan is de kans groot dat het om een lekkage gaat.

OPLOSSING = lekdetectie + lek herstellen

Bij een verborgen lekkage spoort een lekdetectiebedrijf het lek op met gespecialiseerde apparatuur. Zo zijn geen hak- en breekwerken nodig. Zo’n expert kijkt ook na of een lekkage daadwerkelijk de oorzaak is van de vochtschade. Is dat wel degelijk het geval? Afhankelijk van het soort lek kan een dakwerker of loodgieter dan het lek dichten.

Prijs lekdetectie: € 300 à 500 (excl. btw en excl. herstelling). Ontvang gratis offertes.
Prijs lek herstellen: afhankelijk van het soort lek en de gebruikte methode. Ontvang gratis offertes.

 

Prijs vocht in huis bestrijden

Hoeveel kost het nu precies om vochtproblemen in huis op te lossen? Dat hangt voornamelijk af van de voorgestelde vochtbestrijdingsmethode, de omvang en hardnekkigheid van het probleem, … Doorgaans mag je rekenen op de volgende prijzen voor het bestrijden van vocht in je woning:

Oorzaak vocht in huisOplossing vocht in huisGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Opstijgend vochtMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
CondensatievochtAangepast ventilatiesysteem€ 1.500 à 8.000
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Vochtwerende verf€ 15 à 35 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectie€ 300 à 500
Lek herstellenAfh. van soort lek en methode

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je weten hoeveel het zou kosten om vocht in jouw huis te bestrijden? Vraag dan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij verschillende vochtexperts actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier. 

 

Dekt je verzekering vocht in huis?

De kosten voor vochtbestrijding kunnen oplopen. Daarom is het interessant om na te gaan of je verzekering vochtschade dekt. Doorgaans vergoeden de meeste verzekeraars enkel de gevolgschade van specifieke vochtproblemen als een daklekkage of een verborgen lek in een waterleiding.

TIP: een vochtexpert kan je verder advies geven rond een mogelijke dekking door je opstalverzekering. Ontvang gratis advies op maat.

 

Vocht in huis gezondheid

 

Waarom een vochtexpert inschakelen?

Zelf vocht in huis bestrijden is niet aangeraden. Voor de meest aangewezen vochtbestrijdingsmethode en een optimaal, duurzaam eindresultaat doe je best een beroep op een ervaren vakman. Zo ben je zeker van…

 • Professionele vochtdiagnose: een vakman gaat na welk vochtprobleem aan de basis ligt van het hoge vochtgehalte in huis. Gaat het om optrekkend vocht of eerder om doorslaand vocht of een lekkage? Zo’n grondige analyse is essentieel voor het bepalen van de meest aangewezen vochtbestrijdingsmethode.
 • Advies op maat: aan de hand van de diagnose stelt een vochtbestrijder een aanpak op maat voor. Zo ben je zeker van een definitieve oplossing voor het vochtprobleem. Hij houdt hierbij niet alleen rekening met de mogelijkheden van je woning, maar ook met je budget.
 • Snelle & efficiënte oplossing: met een vochtbestrijder kan je rekenen op een doeltreffende en snelle aanpak van je vochtprobleem. Zo voorkom je nog grotere vochtschade en risico’s voor je gezondheid.
 • Hoogwaardige materialen: een vochtexpert gebruikt enkel kwalitatieve producten en materialen (impregneer- of injectiemiddelen, ventilatiesystemen, …). Zo ben je zeker van een optimaal vochtgehalte in huis op lange termijn.

Op zoek naar een vochtexpert? Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende vochtspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Hoe vocht in huis verminderen?

Kan je zelf iets doen om een hoge luchtvochtigheid in huis te verminderen of te vermijden? Jazeker, de 3 onderstaande tips helpen je alvast op weg:

 

TIP 1: ventileren is de boodschap

Voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijk om het teveel aan vocht uit de woning af te voeren en de binnenlucht te zuiveren. Dat doe je best met een mechanisch ventilatiesysteem in heel je woning (centraal systeem) of in 1 bepaalde ruimte als de badkamer of de keuken (decentraal systeem). Ben je aan het koken of neem je een douche? Zet je ventilatiesysteem dan op de hoogste stand.

 

TIP 2: produceer minder vocht in huis

Er zijn verschillende manieren om vocht uit huis te halen. Laat bijvoorbeeld de was buiten drogen als dat mogelijk is. Zet tijdens het koken ook altijd je afzuigkap aan en plaats deksels op je kookpannen. Ook door kortere douches te nemen produceer je minder vocht in huis.

 

TIP 3: laat een airco plaatsen

Een airco dient in eerste instantie om je woning te koelen, maar wist je dat zo’n toestel ook de binnenlucht kan ontvochtigen? Bij moderne airco’s passeert de vochtige lucht langs een element dat het vocht doet condenseren. Zo halen deze airco’s vocht uit de binnenlucht en houden ze het vochtgehalte in huis op peil.

 

TIP: vraag advies op maat aan een vochtspecialist

Wil je nog meer advies op maat over een optimale luchtvochtigheid in je woning? Een vochtspecialist staat je graag bij met raad en daad. Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende vochtexperten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders