Vochtproblemen en de impact op je gezondheid

In België is er bij ongeveer 18% van de woningen sprake van vochtproblemen. Deze zijn herkenbaar door vochtplekken, afschilferende verf en schimmelvorming. Meestal wordt er ook een muffe lucht waargenomen en kan er ook ongedierte aanwezig zijn zoals pissebedden, huisstofmijt en zilvervisjes.

Een vochtprobleem tast dus niet alleen de woonkwaliteit aan maar kan ook een impact hebben op de gezondheid. Hier lees je méér over de oorzaak van vocht in je woning, de gevolgen voor je gezondheid en de mogelijke oplossingen voor het vochtprobleem.

 

optrekkend vocht bestrijdenOptrekkend vocht als oorzaak van gezondheidsproblemen

Een vochtprobleem in je woning kan veroorzaakt worden door een te hoge relatieve luchtvochtigheid of door optrekkend vocht. Optrekkend vocht is het gevolg van direct of indirect contact van steen of metselwerk met grondwater of oppervlaktewater.

Het vocht trekt vanuit de grond, meestal vanuit de fundering in de daarop geplaatste muren, langzaam maar zeker voortdurend omhoog. De hoeveelheid optrekkend vocht heeft te maken met verschillende zaken, zoals de constructie van het bouwwerk en de grondwaterstand. Lees hier hoe je optrekkend vocht kan herkennen en aanpakken.

 

Vochtproblemen in oudere huizen

Vooral in oude woningen van vóór 1975 komt optrekkend vocht voor. De reden hiervan is dat er in die tijd nog geen vochtkerende laag geplaatst werd tussen de muurlagen ter hoogte van het grondniveau.

Optrekkend vocht merk je meestal pas na vele tientallen jaren. Omdat het een langzaam lopend proces is, verloopt ook de impact op je gezondheid stapsgewijs. Veranderingen in de grondwaterstand en zout in het metselwerk beïnvloeden de stijghoogte en de snelheid van het optrekken van vocht in de muren. Ook wanneer er buren bouwen met waterdichte constructies kunnen er plots veel meer vochtproblemen opduiken.

 

gezondheidsproblemen

 

Mogelijke gevolgen voor je gezondheid

De afgelopen jaren is er heel wat onderzoek gedaan naar de relatie tussen klachten van mensen met een allergie en vocht in woningen. Het is gebleken dat veel mensen met atopische astma in een oude woning met vochtproblemen leven.

Schimmels en ongedierte die in een vochtige woning aanwezig zijn, zoals huisstofmijten en zilvervisjes, verspreiden allergenen. Vooral mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma, hebben in een vochtige woning aanmerkelijk meer klachten aan de luchtwegen. Ook voor mensen met reuma is een vochtige woning slecht voor de gezondheid.

 

Er zijn ook gevolgen voor je woning!

Wanneer er vochtproblemen aanwezig zijn in de woning, zal dit op lange termijn ook gevolgen hebben op de uitstraling er van. Verf gaat beginnen afbladeren, er verschijnen vuile plekken op het plafond en plakwerk kan loskomen. Zwarte schimmelsporen zijn in een later stadium ook waarneembaar en gaan zeker een impact hebben op de gezondheid. Door optrekkend vocht kunnen de muren ook zoveel water gaan opnemen, dat het een voedingsbodem wordt voor de groei van algen. Die algen tasten net als sommige schimmels zelfs het hout in je woning aan.

 

Vochtproblemen ongezond

 

Hoe maak je woning opnieuw gezond?

  1. Verwijder alle schimmels
  2. Pak het vochtprobleem grondig aan
  3. Volg alles nauwgezet op en grijp eventueel tijdig in

Ben je benieuwd hoeveel het kost om jouw woning weer vochtvrij te maken? Raadpleeg zeker verschillende vochtbestrijders zodat je niet alleen prijzen, maar ook voorstellen en diagnoses met elkaar kan vergelijken. 

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen in je buurt.

 

 

Vergelijken loont!

Last van vocht? Vergelijk nu prijzen en diagnoses van erkende vochtbestrijders en ontvang offertes op maat van uw probleem via onderstaand formulier. Deze dienst is volledig vrijblijvend en gratis! U ontvangt maximaal 4 verschillende voorstellen.

 

Prijs offertes

Vochtproblemen? Vraag nu gratis diagnoses en vrijblijvende offertes aan bij onze aangesloten vochtbestrijders. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE.

vochtbestrijding offertes