Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterdichting

Water en vocht kunnen veel schade aan een woning veroorzaken. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat alles goed waterdicht gemaakt is. Dankzij een goede waterdichting zullen vaste stoffen en vloeistoffen niet kunnen binnendringen. In dit artikel lees je meer over hoe je een dak, badkamer of kelder waterdicht maakt en hoeveel dat kost.

Ga snel naar:
1. Dak waterdicht maken
2. Badkamer waterdicht maken
3. Kelder waterdicht maken
Waterdichting prijs
Vergelijk offertes van vochtexperts

 

Wanneer is waterdichting nodig?

Waterdichting is zowel een preventieve maatregel als een oplossing tegen vochtproblemen. Zo vermijd je vochtproblemen bij een nieuwbouw of renovatie dankzij een goede waterdichting. Ook als je in je huidige woning te maken hebt met een vochtprobleem zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht, een lekkage… is waterdichting aangewezen. Je kan waterdichting toepassen op verschillende plekken om ongewenste vochttoetreding te voorkomen. Denk maar aan de kelder, het dak, muren en vloeren…

Je woning waterdicht maken? Een vochtexpert kan eventuele vochtproblemen opsporen en stelt je de meest geschikte oplossing voor. Vind een vochtexpert in de buurt.

waterdichting kelder

 

1. Dak waterdicht maken

Om je schuin dak waterdicht te maken, gebruik je best keramische of betonnen dakplaten. Deze gaan erg lang mee en zijn verkrijgbaar in tal van kleuren. Een plat dak waterdicht maken kan op verschillende manieren. Je kan kiezen tussen een bitumineuze waterdichting, EPDM of vloeibare waterdichting.

 

Bitumineuze waterdichting

Dit zijn dakbanen die bekleed zijn met bitumen. De membranen zijn bekleed met een dubbellaags systeem en worden gelast met hete lucht. Dankzij hun flexibiliteit passen ze zich probleemloos aan de dakvorm aan. Er bestaan ook bitumenbanden waarmee je de dakranden, schoorstenen, goten… waterdicht kan maken.

Een bitumineuze waterdichting is snel te plaatsen, heeft een lange levensduur en is erg stevig. Daarom is het ideaal voor mensen die bv. een terras willen op hun plat dak of voor daken die aan heel wat weersomstandigheden worden blootgesteld.

Prijs bitumineuze waterdichting: gemiddeld € 40 à 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

EPDM waterdichting

Waterdichting op basis van EPDM zijn membranen die bestaan uit een enkele laag rubber (Ethyleen Propyleen Dien Monomeer). Deze waterdichte dakbanen zijn resistent tegen UV en hoge of lage temperaturen. Ze hebben een zeer lange levensduur en zijn bovendien flexibel.

EPDM is ook een ecologisch materiaal dat financieel voordelig is. Bovendien vereist het amper onderhoud, is het snel en eenvoudig te plaatsen en recycleerbaar. Daardoor is EPDM ideaal wanneer je weinig werk wil aan de waterdichting van je dak en wanneer je belang hecht aan het ecologische aspect.

Prijs EPDM waterdichting: gemiddeld € 60 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Vloeibare waterdichting dak

Indien het te complex is om één van beide waterdichtingen te plaatsen, is een vloeibare waterdichting een goed alternatief. Dit systeem is duurzaam en uiterst veilig. Het kan rechtstreeks aangebracht worden op de oude laag, wat minder kosten met zich meebrengt.

De vloeibare waterdichting is naadloos, snel en UV-bestendig. Dit is vooral handig voor details zoals dakkoepels, opkanten, lichtstraten of dergelijke, die moeilijk af te dichten zijn met gewone waterdichting. Daarom is het dus vooral aangewezen wanneer je veel details hebt op je dak.

Prijs vloeibare waterdichting dak: gemiddeld € 10 à 25 per liter (excl. btw en incl. plaatsing)

Wil je je dak waterdicht maken? Een expert kan je verder informeren en adviseren over de beste manier om je dak waterdicht te maken. Kom in contact met experts in de buurt.

 

vloeibare waterdichting

2. Badkamer waterdicht maken

In de badkamer is het o.a. belangrijk om je douche waterdicht te maken, zowel bij nieuwbouw als renovatie. We bespreken de mogelijkheden voor beide situaties:

 

Waterdichting badkamer nieuwbouw

Bij nieuwbouwwoningen zijn de douchemuren doorgaans voorzien van een vochtwerende cementering. Dat is niet hetzelfde als waterdichte cement. Daarom doe je er goed aan eerst nog een waterdicht membraan op de uitgevlakte muren te plaatsen alvorens de betegeling aan te brengen. Anders is er een groter risico op loskomende tegels of vochtige binnenmuren.

 

Waterdichting badkamer bestaande woning

In geval van renovatie zijn er verschillende opties om je badkamer muur waterdicht te maken. Naast een elastisch membraan kan je ook kiezen voor bouwplaten, cement boards of afdichtingsmatten. Hoeken en randen kan je eventueel ook waterdicht maken met een waterdichting tape. Welke optie de beste is, hangt af van de staat van jouw badkamer. Daarom doe je er goed aan advies in te winnen van een professional. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

Prijs waterdicht membraan: gemiddeld € 10 à 30 per lopende meter (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs afdichtingsmatten: gemiddeld € 20 à 50 per lopende meter (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Kelder waterdicht maken

Water in de kelder is een veel voorkomend probleem. Als er (grond)water in de kelder staat, is kelderdichting bij de muren en vloer broodnodig. Eerst en vooral worden de muren gecontroleerd op scheuren en eventueel met vulmiddel opgevuld. Een kelder kan vervolgens waterdicht gemaakt worden door middel van bekuiping of kelderdrainage.

 

Kelderbekuiping

Bekuiping is een behandeling waarbij de keldermuren waterdicht gecementeerd worden door meerdere cementerings- en fixeerlagen aan te brengen. Dit gebeurt gewoonlijk aan de binnenkant van de kelder, maar een bekuiping langs buiten is ook mogelijk bij nieuwe kelders.

Prijs kelderbekuiping: gemiddeld € 50 – €100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Kelderdrainage

In sommige gevallen zal bekuiping niet volstaan door een te grote druk van het grondwater. In dat geval wordt het overtollige water afgevoerd via wand- of vloerdrainage: een noppenmembraan met kanaaltjes pompt het water weg naar de riolering. Meestal is het ook nodig om de keldervloer te dichten. Deze wordt dan eerst afgekapt om eventuele gaten te dichten. Zodra dat gebeurd is en het water afgevoerd is, kan een nieuwe vloer aangebracht worden in verschillende vochtwerende lagen.

Prijs kelderdrainage: gemiddeld € 3.000 – €10.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Alternatief: vloeibare waterdichting

Er bestaat ook vloeibare waterdichting. Dat is een vloeibare coating (vaak uit kunststof) die na het aanbrengen hard wordt en een rubberachtig waterdicht membraan vormt. Voordeel is dat een vloeibaar systeem direct beloopbaar is. Extra bescherming zoals een chape of tegels is overbodig.

Deze oplossing is aangewezen wanneer toepassing van waterdichtingsmembranen niet mogelijk is of wanneer overbelasting beter vermeden wordt. Vloeibare waterdichting wordt bv. gebruikt voor treden, bepaalde douches, goten, koepels, enzovoort. Ook in ruimtes die moeilijk toegankelijk zijn voor groot materiaal of waar naden of lasapparaten verboden zijn (labo’s,…), is een vloeibare waterdichting de beste keuze.

 

Waterdichting prijs

De prijs voor waterdichting hangt erg af van wat je waterdicht wil maken en welke middelen je daarvoor gebruikt. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs van € 50 à 150 per lopende meter. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de verschillende prijzen voor waterdichting:

Te dichten ruimte of oppervlakWaterdichting methodeGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Waterdichting dakBitumen€ 40 à 60 per m²
EPDM€ 60 à 80 per m²
Vloeibare waterdichting€ 10 à 25 per liter
Waterdichting badkamerWaterdicht membraan€ 10 à 30 per lopende meter
Afdichtingsmatten€ 20 à 50 per lopende meter
Waterdichting kelderKelderbekuiping€ 50 à 100 per m²
Kelderdrainage€ 3.000 à 10.000

Benieuwd naar de kosten voor de waterdichting van jouw woning? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vochtexperts. Zo kan je meerdere prijzen, adviezen, mogelijkheden… vergelijken en de beste keuze maken. Ontvang offertes op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders