Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Optrekkend vocht buitenmuur

Optrekkend vocht in je buitenmuur kan een hardnekkig probleem zijn. Het ontstaat vaak door een combinatie van een verouderde fundering en een gebrekkige vochtkering. Het is essentieel om optrekkend vocht in een buitengevel meteen aan te pakken. Maar hoe doe je dat? Hoeveel kost het? En kan je het zelf of schakel je juist een specialist in? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Optrekkend vocht buitenmuur: gevolgen
Hoe optrekkend vocht buitenmuur aanpakken?
Hoe gaat een vochtspecialist te werk?
Veelgestelde vragen over optrekkend vocht
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Hoe optrekkend vocht in buitenmuur herkennen?

Optrekkend vocht kan bij een buitenmuur óf een binnenmuur optreden. Het is erg belangrijk om te weten hoe je vocht kan herkennen, zodat je het probleem zo snel mogelijk kan laten oplossen. Enkele signalen van optrekkend vocht in je buitenmuur zijn:

 • Vochtplekken onderaan de buitenmuur
 • Schimmelvorming en mosgroei
 • Zoutuitbloei

Wil je optrekkend vocht in je buitenmuur aanpakken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van ervaren vochtbestrijders in je buurt. Start je aanvraag!

optrekkend vocht buitenmuur

 

Optrekkend vocht buitenmuur: gevolgen

Als je optrekkend vocht niet behandelt, kan dit tot nare gevolgen leiden. Een vochtig huis is namelijk absoluut niet goed voor je buitenmuur. Denk aan structurele schade als:

 • Beschadiging aan het metselwerk
 • Aangetast pleisterwerk
 • Verminderde isolatie met stijging van energieverbruik als gevolg

 

Hoe optrekkend vocht buitenmuur aanpakken?

Weet je zeker dat je last hebt van optrekken vocht, dan kan je op zoek naar een gepaste oplossing. Hieronder geven we uitleg over de 3 meest gebruikte methoden:

 

1. Buitenmuur injecteren tegen vocht

De meest gebruikte methode om optrekkend vocht in een buitengevel te bestrijden, is de muren injecteren. Deze oplossing is vrij simpel, maar het vergt wel de nodige precisie en vakkennis:

 • Wanneer: ben je op zoek naar een oplossing waarbij je snel optrekkend vocht in je buitenmuur kan bestrijden zonder ingrijpende werken? Dan is injecteren een geschikte methode.
 • Hoe: eerst boort een vochtspecialist om de 10 à 12 cm gaten in de buitenmuur. Vervolgens vult die ze op met een vochtwerende gel of vloeistof. Die zet dan uit in het metselwerk en voorkomt dat optrekkend vocht verder kan verspreiden.
 • Prijs: vanaf € 100 per lopende meter kan je je buitenmuur laten injecteren. Dit bedrag is slechts indicatief. Wil je graag een prijsvoorstel op maat? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes!

 

2. Buitenmuur onderkappen tegen vocht

Een andere mogelijkheid is om de muren te onderkappen. Dit is een effectieve oplossing tegen optrekkend vocht in de buitenmuren, maar hou er wel rekening mee dat deze klus heel wat stof en extra werken met zich meebrengt:

 • Wanneer: deze oplossing is aangeraden bij vrijstaande woningen als je al grotere renovatiewerken gepland hebt. Ga je bv. je buitengevel renoveren? Dan is deze optie ideaal, aangezien je de muren hoe dan ook opnieuw zal moeten bekleden.
 • Hoe: eerst freest of kapt een expert horizontale sleuven in het metselwerk. In de vrijgekomen ruimte brengt die een vochtkering aan zodat optrekkend vocht voorgoed weg blijft. In de meeste gevallen gebruikt een vochtspecialist kunststof waterkeringen.
 • Prijs: je buitenmuur onderkappen kost gemiddeld € 125 à 175 per lopende meter. Dit is wel alleen een richtprijs. Ben je benieuwd naar offertes op maat? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan!

 

3. Ventilatiekokers plaatsen tegen vocht

Ventilatiekokers plaatsen tegen vocht gebeurt veel in Nederland. Deze methode is toe te passen op enkelsteen- én spouwmuren. Hieronder lees je meer:

 • Wanneer: ventilatiekokers plaatsen is een verstandige optie als je grote, ingrijpende werken wil vermijden en toch je vochtprobleem wil aanpakken.
 • Hoe: een specialist plaatst de keramische kokers in de vochtige muren waardoor een luchtstroom ontstaat. Op die manier koelt de lucht af en ontstaat een koudebrug. Het vocht trekt vervolgens naar deze koudebrug en wordt naar buiten afgevoerd.
 • Prijs: gemiddeld betaal je € 115 per lopende meter om ventilatiekokers te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat dit slechts een richtprijs is. Op zoek naar een gericht prijsvoorstel voor jouw situatie? Ontvang hier dan gratis en vrijblijvend offertes op maat!

 

Wat is de beste oplossing tegen optrekkend vocht in een buitenmuur?

Er bestaat geen eenduidige, ideale oplossing tegen optrekkend vocht in alle buitenmuren. Het is daarom erg belangrijk om een vochtspecialist in te schakelen om het vochtprobleem te identificeren en voor een oplossing op maat. Enkel op die manier heb je de beste garantie om voorgoed van het vochtprobleem af te zijn.

Op zoek naar een vochtspecialist om optrekkend vocht in je buitenmuur aan te pakken? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vakmensen in je buurt!

 

optrekkend vocht buitenmuur injecteren

 

Hoe gaat een vochtspecialist te werk?

Het is absoluut niet aan te raden om een vochtprobleem zelf aan te pakken. Alleen met een specialist ben je zeker dat het probleem op de juiste manier wordt opgelost. Meestal gaat een expert als volgt te werk:

 1. Vochtanalyse uitvoeren: eerst voert een specialist een grondige analyse van je buitenmuren uit. Op basis daarvan kan die een vochtdiagnose stellen en een geschikte oplossing aanbieden. Niet elke oplossing is namelijk gepast voor elk vochtprobleem.
 2. Aanpak van het vochtprobleem: is de diagnose gesteld? Dan pakt een vochtbestrijder je probleem aan met een gepaste methode. Bij optrekkend vocht in een buitenmuur is injecteren de meest populaire oplossing. Gaat het om doorslaand vocht? Dan laat je je buitenmuren juist impregneren.
 3. Afwerking: na het uitvoeren van de gekozen behandelingsmethode maakt een expert de klus af. Dat wil zeggen dat die eventuele schimmel verwijdert of de gevel opnieuw bepleistert indien nodig. Kortom: als je een vochtspecialist inschakelt, mag je rekenen op een totaalpakket.

 

Veelgestelde vragen over optrekkend vocht

Heb je vragen over optrekkend vocht in buitenmuren? Dan kan je altijd terecht bij een van onze professionals. Hieronder beantwoorden we alvast enkele van de meest gestelde vragen: • Kan ik optrekkend vocht voorkomen?
  Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om een goede waterkering te voorzien zodat vocht niet in je buitenmuren kan trekken. Een waterkering is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de stenen van je buitenmuur wordt geplaatst.


 • Heb ik te maken met optrekkend vocht of doorslaand vocht?
  Om te weten of je te maken hebt met doorslaand of optrekkend vocht schakel je een professional in. Voor zo’n vochtspecialist is het eenvoudig om te bepalen wat het probleem is, en om vervolgens ook een gepaste oplossing voor te stellen. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vakmensen in jouw buurt via onze offerteservice.


 • Wat moet ik doen bij vochtschade aan mijn binnenmuren?
  Ook bij binnenmuren hangt de oplossing af van de oorzaak. Heb je last van optrekkend vocht in je binnenmuren? Dan is injecteren een geschikte oplossing. Is het doorslaand vocht? Dan laat je je buitenmuren eerder impregneren of kies je voor een nieuwe gevelbekleding. Bij condensatievocht is een ventilatiesysteem de beste methode om je probleem te verhelpen.


 • Zijn er nog andere oorzaken voor vocht in mijn buitenmuur?
  Naast de verschillende vochtproblemen kan ook een lekkende dakgoot de boosdoener zijn. In sommige gevallen is het schoonmaken van zo’n dakgoot al voldoende om het probleem op te lossen. In andere gevallen zijn dan juist weer herstelwerken vereist.

 

TIP: laat optrekkend vocht in buitenmuren behandelen door een expert!

De enige manier om zeker te weten dat het vocht voorgoed uit je buitenmuren blijft, is een specialist inschakelen. Die kan perfect de juiste diagnose en oplossing bepalen. Voor de beste garantie op een correcte prijs is het bovendien verstandig om meerdere offertes naast elkaar te leggen. Op die manier kan je alle kostenposten goed vergelijken.

Ben je op zoek naar een specialist om optrekkend vocht in je buitenmuur aan te pakken? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders