Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf gevel impregneren

De gevel van je woning heeft het flink te verduren door regen, vorst, wind, … Door je gevel te impregneren, kan je je buitenmuur doeltreffend en eenvoudig beschermen tegen doorslaand vocht, mosvorming, algen, ander vuil, … Je kan hiervoor een vakman inschakelen, maar ook zelf je gevel impregneren is mogelijk. Hoe ga je te werk? En wat zijn de mogelijke risico’s? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf gevel impregneren?
Belangrijke aandachtspunten
Prijs gevel impregneren
Zelf gevel impregneren of door vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom je gevel impregneren?

Een gevel staat continu onder druk door de weersomstandigheden en kan hierdoor poreus worden. Regenwater dringt dan je gevel in. Dit doorslaand vocht kan op termijn zelfs je binnenmuren aantasten. Daarnaast krijg je mogelijk te maken met mossen, algen, witte en zwarte aanslag, … op je buitenmuren. Al deze problemen kan je budgetvriendelijk en snel verhelpen door je gevel te impregneren. Die methode omvat het aanbrengen van een waterafstotende vloeistof op je gevel. Zo trekt vocht niet langer in je muur en hecht vuil zich niet meer aan het oppervlak.

zelf gevel impregneren

 

Hoe zelf gevel impregneren?

Wil je je gevel zelf impregneren in plaats van een beroep te doen op een gevelwerker? Voor een optimaal en duurzaam eindresultaat is het belangrijk om de onderstaande stappen te volgen:

  1. Producten en materialen kopen

    Allereerst moet je de juiste materialen en producten kopen om je gevel zelf te impregneren. Hierbij gaat het om beschermende kleding, oogbescherming, handschoenen, het juiste impregneermiddel, afdekmateriaal, een drukspuit, … Afhankelijk van de hoogte van je gevel moet je misschien ook een steiger of hoogtewerker huren.

  2. Afdekmateriaal plaatsen

    Ramen en deuren dek je het best af met plastic folie om ze te beschermen tegen het impregneermiddel. Het plaatsen van afdekmateriaal doe je vóór je begint aan het schoonmaken en/of herstellen van de gevel.

  3. Gevel schoonmaken of herstellen

    Voor je zelf je gevel impregneert, moet die eerst mooi schoon en in goede staat zijn. Is je buitenmuur bv. bedekt met mossen of ander vuil? Dan kan je gevel impregneermiddel niet goed in de poriën van je gevel trekken. Ook beschadigd voegwerk of barsten en scheuren moet je eerst (laten) herstellen voor een optimaal resultaat.

  4. Gevel impregneren met drukspuit

    Met een drukspuit breng je het gekozen impregneermiddel aan op je gevel. Zorg dat je altijd van boven naar beneden werkt. Of je voor een biologisch of chemisch middel gaat, hangt af van het type ondergrond en jouw persoonlijke wensen. Kies sowieso wel voor een product van hoge kwaliteit. Op deze manier profiteer je zo lang mogelijk van de transparante beschermlaag op je buitenmuur.

  5. Gevel laten drogen

    Let op dat je na het impregneren geen spullen tegen de gevel aan zet. Het impregneermiddel heeft namelijk zo’n 24 uur nodig om te drogen. Na die droogtijd kan je ook de plastic folie  van de ramen en deuren verwijderen.

Wil je graag zelf je muur impregneren? Je vindt een uitgebreid overzicht van de belangrijkste producten en materialen voor deze klus in onze webshop.

 

Belangrijke aandachtspunten

Ben je handig en beschik je over de nodige kennis van zaken? Dan kan je prima zelf je muur impregneren. Je houdt daarbij beter wel rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Niet bij vochtig of koud weer: als het buiten vriest of vochtig is, is het geen goed idee om je gevel te impregneren. De zomer is hierdoor bij uitstek het seizoen om je gevel te impregneren.
  • Juiste impregneermiddel: zorg ervoor dat je een impregneermiddel dat past bij je gevelbekleding kiest. Anders loop je het risico dat je gevel niet optimaal beschermd is tegen vocht, eventuele verkleuringen vertoont, enz.
  • Niet werkzaam tegen opstijgend vocht: je gevel zelf impregneren is een goede methode om doorslaand vocht tegen te gaan, maar het biedt geen bescherming tegen opstijgend vocht. Bij dat vochtprobleem stijgt grondvocht namelijk omhoog in je buiten- en/of binnenmuren.
  • Enkel bij geschikte gevelmaterialen: niet alle gevels zijn geschikt om te behandelen met een impregneermiddel. Geschikte materialen zijn onder meer baksteen, hout, crepi, beton, … Wil je zeker zijn dat je jouw gevel kan impregneren? En welk impregneermiddel je het best kiest? Vraag dan advies op maat aan een gevelwerker actief in je buurt.
  • Gevelwerken na impregneren: breng je een impregneermiddel aan? Houd er rekening mee dat gevelwerken hierna lastiger zijn. Zo is het niet mogelijk om een geïmpregneerde gevel te schilderen. Bovendien is zelf je gevel impregneren een klus die je na verloop van tijd moet herhalen. Een hoogwaardig impregneermiddel beschermt je buitenmuur gemiddeld voor 10 jaar.

 

Verzeker jezelf van een optimaal eindresultaat: schakel een vakman in!

Je kan je gevel zelf impregneren als je 2 linkerhanden hebt, maar toch kies je meestal beter voor een vakman. Zo ben je verzekerd van het best mogelijke eindresultaat en bespaar je jezelf ook veel tijd en moeite.

Op zoek naar een professionele gevelwerker? Ontvang gericht advies en prijzen op maat van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Prijs gevel impregneren

Hoeveel kost het om je gevel zelf te impregneren? En wat is de prijs als je een vakman inschakelt? Over het algemeen bestaat 75% van de eindprijs uit materiaalkosten en ongeveer 25% uit arbeidskosten. Op basis hiervan kan je uitgaan van de volgende prijzen:

Methode gevel impregnerenGemiddelde prijs per m²
Gevel impregneren met vakman € 8 à 12 (excl. btw)
Zelf gevel impregneren€ 7 à 9 (incl. btw)

BELANGRIJK: het prijsverschil tussen zelf je gevel impregneren of een vakman inschakelen is behoorlijk beperkt. Wil je gericht prijsvoorstellen van verschillende gevelwerkers vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

zelf muur impregneren

 

Zelf gevel impregneren of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om zelf je muur te impregneren tegen vochtproblemen door doorslaand vocht of schakel je beter een specialist in? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf gevel impregneren

Als je zelf je gevel impregneert, spaar je het uurloon van een gevelwerker uit. Bovendien zijn alle benodigde materialen te vinden in doe-het-zelf winkels. Hou er wel rekening mee dat je die materialen aankoopt aan het btw-tarief van 21%. Bovendien ben je met een vakman zeker van een optimaal eindresultaat dankzij een hoogwaardig impregneermiddel op maat, de juiste impregneertechniek, een correcte voorbereiding van je gevel, enz. Terwijl bij doe-het-zelven fouten snel gemaakt zijn, met alle gevolgen van dien voor je gevel.

Op zoek naar producten om je gevel te impregneren? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.

 

2. Gevel laten impregneren

Werk je samen met een vakman voor het impregneren van je gevel? Dan geniet je van de volgende voordelen:

  • Advies op maat: welk impregneermiddel is het meest geschikt voor jouw gevelbekleding? Zijn er eerst herstellingen aan je buitenmuur nodig? Een vakman geeft je gericht advies op maat van jouw specifieke situatie voor een perfect eindresultaat.
  • Kwalitatief eindresultaat: een vakman kiest niet alleen de juiste producten, maar brengt die ook aan op je gevel volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een waterdichte, optimaal beschermde gevelbekleding op lange termijn.
  • Hoogwaardige materialen: een vakman werkt alleen met de beste materialen. Daarnaast kan hij deze ook voor een voordeligere prijs inkopen dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan.
  • Garantie op de werkzaamheden: als je zelf je gevel impregneert, moet je zelf opdraaien voor mogelijke herstellingskosten door eventuele fouten. Dat is bij een vakman niet het geval.

Vergelijk offertes voor gericht advies en prijzen op maat!

Wil je vlot en eenvoudig professionele gevelwerkers contacteren? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang advies en prijzen op maat bij 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Zo ben je zeker van een kwalitatief eindresultaat. Start je aanvraag hier.