Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur bekleden

Wil je je oude buitenmuur beschermen tegen vocht én tegelijk een nieuwe uitstraling geven? Dan is je buitenmuur bekleden de ideale oplossing. Bovendien is een nieuwe buitenmuurbekleding het uitgelezen moment om ook buitengevelisolatie te plaatsen. Uit welke nieuwe gevelbekledingen kan je kiezen? En hoeveel kosten die per m²? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen buitenmuur bekleden
Soorten buitenmuurbekleding
Prijs buitenmuur bekleden
Aandachtspunten bij buitenmuurbekleding
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer kiezen voor nieuwe buitenmuurbekleding?

Als visitekaartje van je woning wil je je gevel uiteraard in topvorm houden. Een mogelijke manier om doeltreffend je gevel te beschermen tegen slagregen, mos, vorst, … is je buitenmuur bekleden met een nieuwe, waterdichte gevelbekleding. Dat is vooral een goede keuze als:

 • De buitenmuur is beschadigd of vertoont vochtproblemen: door barsten, scheuren of afbrokkelend voegwerk ziet je gevel er niet alleen lelijk uit, maar kan vocht ook je muur binnensijpelen. Op termijn kan dat doorslaand vocht ook je binnenmuren aantasten. Met een nieuwe gevelbekleding is de schade verleden tijd en voorkom je vochtproblemen.
 • Je wil een nieuwe uitstraling voor je gevel: ben je uitgekeken op de look van je huidige gevel? Heb je een volledige gevelrenovatie voor ogen met eventueel ook nieuwe ramen en deuren? In dat geval is een nieuwe buitenmuurbekleding zeker het overwegen waard.
 • Je wil gevelisolatie laten plaatsen: je buitenmuur bekleden én isoleren langs buiten is een ideale combinatie. Je nieuwe buitenmuurbekleding vormt dan de afwerkingslaag van een sluitende isolatieschil in dunne kunststof isolatieplaten. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: een lagere energiefactuur én een gloednieuwe uitstraling van je gevel.

buitenmuur-bekleden

 

Voor- en nadelen buitenmuur bekleden

Nog niet zeker of je buitenmuur bekleden de beste oplossing is voor je gevel? Om je te helpen bij het maken van een doordachte keuze overlopen we de voor- en nadelen van een gloednieuwe buitenmuurbekleding:

 

Voordelen buitenmuur bekleden

 • Gevel beschermen tegen slagregen, mos, …: met een nieuwe, waterdichte gevelbekleding kan je doeltreffend je gevel beschermen tegen vocht, vuil, vorst, … Zo vermijd je vochtproblemen door doorslaand vocht en bescherm je je eigen gezondheid en die van je woning.
 • Nieuwe uitstraling voor je gevel: is je buitenmuur aan een opfrissing toe? Vertoont hij scheuren of barstjes? Door je buitenmuur te bekleden, ziet je gevel er weer helemaal als nieuw uit.
 • Brede waaier aan gevelbekledingen: jij bepaalt helemaal zelf hoe je nieuwe gevel eruit ziet. Je kan namelijk kiezen uit een brede waaier aan waterdichte gevelbekledingen: crepi, steenstrips, spuitkurk, houten gevelbekleding, … Lees verderop in dit artikel meer over de mogelijke buitenmuurbekledingen.
 • Minder energiekosten en meer wooncomfort: kies je ervoor om je buitenmuur te bekleden én tegelijk te isoleren langs buiten? Dan geniet je naast die nieuwe gevelafwerking ook van een lagere energiefactuur en een zalig wooncomfort (constante binnentemperatuur, geen tocht of geluidsoverlast, …).

 

Nadelen buitenmuur bekleden

 • Duurder dan buitenmuur impregneren, verven, …: je buitenmuur beschermen tegen doorslaand vocht kan ook door je gevel te impregneren of een vochtwerende verf aan te brengen. Die methodes zijn goedkoper, maar je hebt natuurlijk niet die volledig nieuwe uitstraling van een nieuwe gevelbekleding. Ook buitengevelisolatie aanbrengen is bij impregneren en verven niet mogelijk.
 • Arbeidsintensief en complex: je buitenmuur bekleden en eventueel ook isoleren langs buiten is een arbeidsintensieve, precieze klus die de nodige expertise en ervaring vergt. Om zeker te zijn van een kwalitatief eindresultaat doe je dus best een beroep op een gespecialiseerde gevelwerker.

 

Soorten buitenmuurbekleding

Wil je je gevel beschermen tegen regen, mos, … en tegelijk een volledige metamorfose geven? Dan kan je kiezen uit de volgende waterdichte afwerkingen om je buitenmuur te bekleden:

1) Buitenmuur bekleden met crepi

buitenmuur bekleden crepi

Qua prijs-kwaliteitsverhouding is een gevelbepleistering de beste keuze om je buitenmuur te bekleden én te beschermen tegen vocht. Crepi is een relatief goedkope, dunne gevelafwerking en valt erg snel aan te brengen. Zo bespaar je aanzienlijk op de arbeidskosten. Bovendien is crepi verkrijgbaar in tal van kleuren, structuren en afwerkingen. Je vindt dus vast een gevelbepleistering die bij jouw woning en smaak past. Ten slotte is crepi ook de ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie.

Prijs crepi zonder gevelisolatie: € 40 à 80 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs crepi met gevelisolatie: € 100 à 140 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

2) Buitenmuur bekleden met spuitkurk

buitenmuurbekleding spuitkurk

Net als crepi is ook spuitkurk een decoratieve gevelbekleding die zowel waterafstotend als dampopen is. Deze mix van kurkkorrels, hars, oliën, … valt zelfs nog vlotter te plaatsen dan een sierpleister en deze gevelbekleding is ook onderhoudsvriendelijker. Ook een gevelafwerking met spuitkurk kan je vlot afstemmen op de stijl van jouw woning met een kleur, structuur en afwerking naar keuze. Enige minpuntje: spuitkurk is geen ideale afwerking voor buitengevelisolatie.

Prijs spuitkurk: € 60 à 80 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

3) Buitenmuur bekleden met steenstrips

buitenmuur bekleden steenstrips

Hou je eerder van de authentieke uitstraling van bakstenen? Dan kan je je buitenmuur bekleden met steenstrips. Die zijn gezaagd uit baksteen en vormen een waterdichte en dunne (22 à 24 mm) afwerkingslaag voor je gevel. Een gevelwerker verlijmt deze steenstrips rechtstreeks op je gevel of op isolatieplaten. Bovendien kan je steenstrips verkrijgen in tal van formaten, vormen en texturen. Ze vallen ook niet te onderscheiden van een nieuwe bakstenen buitenmuur.

Prijs steenstrips zonder gevelisolatie: € 150 à 200 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs steenstrips met gevelisolatie: € 200 à 250 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

4) Buitenmuur bekleden met hout

buitenmuur bekleden hout

Zoek je een warme, natuurlijke gevelbekleding voor je buitenmuur? Dan kan je ook je buitenmuur bekleden met hout. Je kan kiezen uit tropisch hardhout (Padouk, Ipé, …) of thermisch behandeld hout (thermowood). Door hun hoge duurzaamheid zijn deze houtsoorten erg geschikt voor buitentoepassingen. Ook je buitenmuur isoleren én bekleden met hout is perfect mogelijk. Na het isoleren brengt een vakman het hout aan op een houten of metalen draagstructuur. Hij zorgt voor een luchtspouw tussen de isolatie en het hout om een goede ventilatie te garanderen (en dus vocht af te voeren).

Prijs houten gevelbekleding zonder gevelisolatie: € 100 à 200 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs houten gevelbekleding met gevelisolatie: € 120 à 250 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

5) Buitenmuur bekleden met gevelpanelen

buitenmuurbekleding gevelpanelen

Met gevelpanelen (ook gevelplaten genoemd) kan je verschillende kanten uit op vlak van materialen en stijl. Je kan bv. kiezen voor metalen gevelpanelen met een minimalistische uitstraling (zie foto boven). Hou je het liever iets landelijker? Dan zijn smalle gevelstroken (sidings) in PVC, composiet of een ander materiaal misschien wel iets voor jou. Ook hierbij is het mogelijk om je gevel eerst te laten isoleren. Daarna brengt een gevelwerker de panelen aan op een houten of metalen draagstructuur. Ook hier zorgt een luchtspouw tussen de isolatieschil en de gevelpanelen ervoor dat de materialen droog en stabiel blijven.

Prijs gevelpanelen zonder gevelisolatie: € 75 à 150 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs gevelpanelen met gevelisolatie: € 100 à 200 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

 

Welke nieuwe gevelbekleding kies ik best?

Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie, budget en wensen. Wil je je buitenmuur goedkoop bekleden met een moderne afwerking? Dan zijn crepi en spuitkurk ideaal. Mag het iets meer kosten en wil je een traditionele baksteen-look of een natuurlijke uitstraling? Dan kom je al snel bij respectievelijk steenstrips en een houten gevelbekleding uit.

TIP: wil je een goed overzicht krijgen van alle mogelijkheden om je buitenmuur te bekleden? Contacteer dan verschillende gevelwerkers. Zij kunnen je informeren en adviseren op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis offertes bij vakmannen actief in je buurt.

 

 

Prijs buitenmuur bekleden

De kostprijs voor het bekleden van je buitenmuur hangt onder meer af van de oppervlakte van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken en natuurlijk ook de gevelbekleding die je kiest. Zo kan je je gevel relatief goedkoop bekleden met een gevelbepleistering, maar ook een duurdere buitenmuurbekleding met hout of metalen gevelpanelen is mogelijk.

Gemiddeld mag je voor het bekleden van je buitenmuur rekenen op een prijs tussen 40 à 200 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten). Laat je je buitenmuur tegelijk ook isoleren langs buiten? Dan schommelt het prijskaartje tussen 100 à 250 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten). Enkele richtprijzen per type gevelbekleding:

Type gevelbekledingPrijs per m² zonder isolatie
(incl. btw en plaatsing)
Prijs per m² met isolatie
(incl. btw en plaatsing)
Crepi€ 40 à 80€ 100 à 140
Spuitkurk€ 60 à 80/
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Gevelpanelen€ 75 à 150€ 100 à 200

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. Benieuwd naar het uiteindelijke kostenplaatje voor jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 gevelwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Aandachtspunten buitenmuur bekleden

Denk je aan een nieuwe gevelbekleding om je gevel te beschermen tegen (slag)regen, mos, vorst, …? Met het oog op vlotte werkzaamheden zonder onaangename verrassingen en een kwaliteitsvol eindresultaat hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Correcte diagnose van het vochtprobleem: wil je je buitenmuur bekleden vanwege doorslaand vocht (regenwater dat je poreuze buitenmuur binnendringt)? Ga dan eerst na of het wel degelijk om doorslaand vocht gaat en niet om een ander vochtprobleem zoals opstijgend vocht, condensatievocht of een lekkage in je woning. Voor een correcte diagnose van je vochtprobleem kan je terecht bij een vochtbestrijder.
 • Mogelijke alternatieven voor buitenmuurbekleding: naast je buitenmuur bekleden kan je doorslaand vocht ook behandelen door de gevel te impregneren of door vochtbestendige verf aan te brengen. Welke methode het meest geschikt is voor jouw woning? Een professionele vochtbestrijder geeft je graag gericht advies op maat. Ontvang gratis voorstellen via onze offerteservice.
 • Voldoende plaats voor nieuwe gevelbekleding + isolatie: combineer je een nieuwe gevelbekleding met buitengevelisolatie? Zorg dan dat je genoeg plaats hebt aan de buitenkant van je woning voor die sluitende isolatieschil en gevelafwerking.
 • Gevelwerker met de juiste specialisatie: je werkt best samen met een gevelwerker die gespecialiseerd is in de gevelbekleding die jij wil laten plaatsen. Sommige vakmannen werken bv. enkel met crepi, terwijl andere vooral veel ervaring hebben met steenstrips. Door de juiste vakman te kiezen, ben je zeker van een correcte plaatsing en een nieuwe waterdichte gevel waar je jarenlang van kan genieten.

TIP: is je woning ouder dan 2 jaar en laat je je gevel isoleren langs buiten? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten. Ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw regio.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers