Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houtrot: hoe herkennen, repareren, ...?

Hout dat lange tijd in contact staat met vocht kan tekenen van houtrot beginnen te vertonen. Dat verstoort niet alleen het uitzicht van het hout, maar kan ook zorgen voor vochtinsijpeling of lekkages in huis. Daarom moet je het onderliggende vochtprobleem zo snel mogelijk aanpakken. Lees hier meer over hoe houtrot ontstaat, hoe je het kan herkennen, waar het voorkomt en ten slotte, hoe je het behandelt.

Ga snel naar:
Hoe houtrot door vocht herkennen?
Waar komt houtrot voor?
Hoe houtrot repareren & stoppen?
Vergelijk offertes van vochtexperts

 

 

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat wanneer hout lange tijd in contact staat met vocht. Het komt dus meestal door vochtproblemen in huis en de schimmels die hierdoor ontstaan. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die de groei van houtrot kunnen bevorderen. Zo is een combinatie van een hoog vochtpercentage in huis, warmere temperaturen en veel zuurstof in de lucht de ideale basis voor de verspreiding van houtrot.

Wil je de houtrot stoppen? Dan moet je dus eerst het onderliggende vochtprobleem aanpakken. Dat kan 1 van de 4 onderstaande zijn:

 • Optrekkend vocht
 • Doorslaand vocht
 • Condensatievocht
 • Lekkage

BELANGRIJK: hoewel je houtrot zelf kan herstellen, schakel je voor vochtbestrijding beter een professional in. Zo ben je zeker van een correcte opsporing van het probleem en een gerichte oplossing. Vind een vochtexpert in je buurt.

houtrot repareren

 

Hoe houtrot door vocht herkennen?

Hoe houtrot eruit ziet, hangt af van de staat. In sommige gevallen is het veel zichtbaarder dan in andere, maar meestal herken je het aan de volgende zaken:

 • Een bruine of zwarte verkleuring van je hout
 • Scheuren of blazen in het hout
 • Klemmende ramen of deuren

Twijfel je of je te maken hebt met houtrot? Druk dan even met je vinger of een schroevendraaier in het hout. Ook zachte plekken in hout kunnen hier op wijzen.

TIP: hoe sneller je houtrot herkent, hoe beter. Zo kan je de schade beperken en verdere verspreiding voorkomen. Heb je dus een duidelijk vochtprobleem in huis? Schakel dan meteen een vochtexpert in. Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere experts.

 

Waar komt houtrot voor?

Houtrot kan op heel wat verschillende plekken voor komen. Het ontstaat het meeste op plekken die in contact komen met de buitenomgeving en het weer. Een voorbeeld daarvan zijn houten ramen in je woning.

Daarnaast komt houtrot ook binnenshuis voor, en dan vooral in vochtige ruimtes zoals je keuken, de badkamer of de kelder. Ook de houten balken van een dakconstructie zijn een veelvoorkomende plek voor houtrot. Bv. wanneer je het te maken hebt gehad met een daklekkage. Of denk aan een houten ondervloer met een vochtige kruipruimte.

 

houtrot

 

Hoe houtrot repareren & stoppen?

Voor je begint met de reparatie van houtrot, is het belangrijk om eerst het onderliggende vochtprobleem op te lossen. Alleen zo vermijd je dat het zich verder kan verspreiden of opnieuw kan ontstaan.

 

STAP 1: vochtproblemen in huis oplossen

 1. Vochtprobleem vinden

  Als eerste is het belangrijk om te achterhalen met welk vochtprobleem je te maken hebt. Daarbij kan het gaan om optrekkend vocht (door ontbrekende, beschadigde of verouderde waterkering), doorslaand vocht (door een poreuze gevel), condensatievocht (door een gebrek aan ventilatie) of een lekkage. Elk vochtprobleem heeft een andere oorzaak en vereist dus ook een andere aanpak. Daarom is een goede voorbereiding essentieel.

 2. Gepaste oplossing kiezen

  Als je weet om welk vochtprobleem het gaat, kan je nu een gepaste oplossing kiezen. Heb je bv. te maken met optrekkend vocht? Dan kan je je muren injecteren met een vochtwerende gel of je muren onderkappen en een nieuwe waterkering plaatsen. Gaat het eerder om doorslaand vocht? Dan heb je de keuze tussen je gevel impregneren, een nieuwe gevelbekleding plaatsen of je gevel verven met vochtwerende verf. De meest geschikte oplossing hangt af van jouw situatie, woning en budget.

Niet zeker om welk vochtprobleem het gaat of welke oplossing je kiest? Een expert herkent elk vochtprobleem en stelt altijd de meest gepaste oplossing voor, rekening houdende met jouw persoonlijke situatie. Vergelijk offertes van vochtexperts in je buurt.

 

 

STAP 2: houtrot herstellen

 1. Houtrot verwijderen

  Als je houtrot hebt gevonden, start je het beste met het verwijderen van de rotte stukken. Dat kan je doen met een beitel of een houtrasp. Neem ook altijd nog een tweetal centimeters extra hout weg om verdere verspreiding te voorkomen. Merk je dat het houtrot al te wijd is verspreid? Dan kan je soms beter het volledige houtdeel vervangen.

 2. Hout laten drogen & schoon maken

  Als alle zachte stukken zijn verwijderd, laat je het hout volledig uitdrogen. Dat kan soms een paar dagen duren. Daarna moet je al het losgekomen vuil ook verwijderen en het hout schoon maken. Alleen wanneer het hout helemaal schoon en droog is, kan je verdergaan met het behandelen van het houtrot.

 3. Houtrotstop aanbrengen

  Nu kan je houtrotstop aanbrengen. Dat is een middel om het hout te impregneren en toekomstige beschadiging door vocht te vermijden. Houtrotstop dringt door tot diep in het hout en maakt ook de zachte stukken weer hard. Je brengt dit middel het beste aan met een verfborstel. Afgerond? Laat het dan goed drogen.

 4. Gaten vullen met houtrotvuller

  Nu kan je de gaten in het hout vullen met houtrotvuller. Hiervoor gebruik je altijd een plamuurmes. Vul de gaten laagje per laagje en strijk het oppervlak volledig glad. Deze pasta hardt snel uit, dus meng alleen wat je snel kan gebruiken en verwijder meteen overtollig vulmiddel op je hout.

 5. Hout schuren

  Wanneer de houtrotvuller is opgedroogd, hoef je het hout alleen nog te schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier of een schuurmachine en bewerk het oppervlak totdat je een mooie overgang krijgt tussen het hout en de houtrotvuller.

CONCLUSIE: kom zo snel mogelijk in actie! Heb je houtrot gevonden? Schakel dan meteen een vochtspecialist in die kan onderzoeken of je te maken hebt met een onderliggende vochtprobleem, hiervoor een geschikte oplossing kan voorstellen en je kan adviseren over de vereiste maatregelen. Kom in contact met vochtspecialisten in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders