Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Water in kruipruimte: oplossingen + prijzen

Water in de kruipruimte kan meerdere oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak zal het probleem een andere oplossing vereisen. In dit artikel ontdek je welke mogelijkheden er zijn om een kruipruimte droog en waterdicht te maken en wat de kosten van de verschillende oplossingen zijn.

Ga snel naar: 
Hoe kruipruimte waterdicht maken?
Prijs kruipruimte waterdicht maken
Gevolgen water in kruipruimte

Vochtige kruipruimte droog maken? Vraag hier offertes aan bij vochtbestrijders.

 

 

Oorzaken van water in kruipruimte

Water in de kruipruimte wordt meestal veroorzaakt door grondwater dat infiltreert in de vloer of wanden. Grondwater staat, zeker in vochtige periodes, onder hoge druk en kan indringen in de aansluitingen tussen wand en vloer of in het metselwerk zelf.

Het gevolg? Een kruipruimte vol water, vochtige muren, schimmels, muffe geuren, … (lees meer over de gevolgen van grondwater in de kruipruimte verderop in het artikel).

De oplossing? Om de schade en gevolgen zoveel mogelijk te beperken is het van belang om de natte kruipruimte snel en effectief aan te pakken. Een kruipruimte droog maken kan op diverse manieren:

 

Hoe kruipruimte droog maken?

Staat de kruipruimte onder water? Dan kan je de kruipruimte leegpompen. Alleen is dat slechts een tijdelijke oplossingen die de achterliggende oorzaak niet aanpakt. Wil je water in de kruipruimte definitief oplossen? Dan moet je de kruipkelder of kruipruimte waterdicht maken. Welke oplossing het meest geschikt is, hangt af van de wijze waarop het water in de kruipruimte terechtkomt, de hoeveelheid water en de druk van het grondwater. Een kruipruimte droog maken gebeurt doorgaans via drainage of bekuiping:

 

OPTIE 1: Kruipruimte waterdicht maken via drainage

grondwater in kruipruimte

Is de druk van het grondwater erg hoog of gaat het om een erg grote hoeveelheid insijpelend water in de kruipruimte? Dan kan je ervoor kiezen om het grondwater te draineren. Er zijn 3 mogelijkheden voor drainage in de kruipruimte: randdrainage, wanddrainage en vloerdrainage.

 

Randdrainage

Er wordt dan een betonnen goot op de vloer gemetseld die voorzien wordt van een waterdichte cementeringslaag. Eventueel grondwater dat via de kimnaad omhoog komt, komt in deze goot terecht en wordt naar een afvoerput geleid. Eens in de zoveel tijd wordt het water uit de kruipruimte dan weggepompt naar naar het riool. Randdrainage wordt alleen toegepast bij stabiele, niet beschadigde betonnen vloeren.

Wanneer toepassen? Als het grondwater zich bij de kimnaad voordoet (aansluiting vloer en wand).

 

Vloerdrainage

Het gaat dan vaak om poreuze, niet betonnen vloeren. Bij vloerdrainage in de kruipruimte wordt een speciale noppenfolie op de bestaande vloer aangebracht. Opstijgend grondwater komt in de kanalen van de folie terecht en wordt dan afgevoerd naar een verzamelput. Bovenop de folie komt een nieuwe vloer die dankzij de noppenfolie eronder droog blijft. Net als bij wanddrainage zorgt een waterpomp, aangesloten op een automatisch circuit, voor een regelmatige afvoer van het water naar het riool.

Wanneer toepassen? Als het grondwater via de vloer van de kruipruimte infiltreert.

 

Wanddrainage

Wanddrainage is in principe gelijk aan de methode van vloerdrainage. Het enige verschil is dat de wanden nu ook voorzien worden van een speciaal noppenmembraan. Dit systeem van draineren wordt ook wel eens ‘box in box’ genoemd omdat zowel de wanden als de vloer volledig opnieuw bezet worden. Bij het waterdicht maken van de kruipruimte worden wand- en vloerdrainage doorgaans gelijktijdig uitgevoerd. Het vocht in de noppenfolie in de wanden wordt daarbij afgevoerd via de noppenfolie in de vloer.

Wanneer toepassen? Als het grondwater via de vloer en wanden infiltreert.

 

Kosten kruipruimte draineren

Voor de drainage van een kruipruimte starten de kosten vanaf gemiddeld € 1.500 à 3.000 (incl. arbeidskosten, excl. btw). Afhankelijk van de aard en moeilijkheidsgraad van de werken lopen de kosten hoger op. Het spreekt voor zich dat de prijs voor wanddrainage (waarbij zowel de wanden als vloer aangepakt worden) hoger ligt dan voor vloerdrainage. Ontvang en vergelijk gratis offertes op maat.

 

 

OPTIE 2: Kruipruimte waterdicht maken via bekuiping

water in kruipruimte oplossen

Bij bekuiping worden de wanden van de kruipruimte van een nieuwe waterdichte cementeringslaag voorzien. Vaak zijn meerdere cementerings – en fixeerlagen nodig om de insijpeling van grondwater in de kruipruimte volledig te kunnen stoppen. Eerst moeten wel alle scheuren en barsten gedicht worden. Ook de kimnaden vragen extra aandacht. Deze vormen een zwakke plek en worden bij voorkeur extra versterkt.

Na de muren is de vloer van de kruipruimte aan de beurt. Die wordt op dezelfde manier afgewerkt. In sommige gevallen moet er een nieuwe vloerplaat geplaatst worden. Dat hangt af van de constructie van de vloer en het vochtprobleem.

 

Kosten kruipruimte bekuipen

De kosten om een kruipruimte te bekuipen bedragen gemiddeld € 50 à 100 per m² (incl. arbeidskosten, excl. btw). De precieze prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel cementerings- en fixeerlagen zijn nodig? Moet er een nieuwe vloerplaat geplaatst worden? … Het zijn allemaal zaken die een invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs. Ontvang en vergelijk gratis offertes op maat.

 

Welke methode kies ik best om de kruipruimte droog te krijgen?

Dat hangt af van de situatie. Soms volstaat een bekuiping. Staat er veel water in de kruipruimte en is de druk van het grondwater erg hoog? Dan zal bekuiping hoogstwaarschijnlijk niet volstaan en is drainage van de kruipruimte meer aangeraden. Let op, want water onder de vloer van de benedenverdieping kan bijvoorbeeld ook te wijten zijn aan een lekkage in een waterleiding of aan enkele kleine barstjes in de wanden. In dat geval is een volledige bekuiping of drainage van de kruipruimte niet nodig.

CONCLUSIE: een correcte diagnose is noodzakelijk voor een efficiënte aanpak! Een ervaren vochtbestrijder zal het vochtprobleem in je kruipruimte grondig analyseren en op basis daarvan een oplossing op maat voorstellen. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 


Prijs kruipruimte waterdicht maken

De kosten voor het waterdicht maken van de kruipruimte hangen af van verschillende factoren zoals de moeilijkheidsgraad van de werken (bv. toegankelijkheid van de kruipruimte), de oppervlakte van de kruipruimte en de toegepaste vochtbestrijdingsmethode:

Methode kruipruimte waterdicht makenGemiddelde kosten (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Drainage kruipruimtevanaf € 1.500 à 3.000
Bekuiping kruipruimte€ 50 à 100 per m²

Benieuwd naar de exacte kosten op maat van jouw project? Contacteer dan een ervaren vochtbestrijder. Deze kan het vochtprobleem in je kruipruimte analyseren en een gepaste oplossing en prijs op maat voorstellen. Je vraagt best voorstellen aan bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk kosten, voorgestelde oplossingen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van vochtbestrijders actief in je buurt.

 

 

Bijkomende maatregelen tegen een vochtige kruipruimte

Naast het bekuipen of draineren van de kruipruimte kan je nog enkele bijkomende maatregelen nemen om water en vocht in de kruipruimte te verhelpen:

 

1. Kruipruimte injecteren

Het injecteren van de muren gebeurt om optrekkend vocht in de kruipruimte tegen te gaan. De wanden van de kruipruimte worden dan bovenaan geïnjecteerd met een vochtwerend middel om te voorkomen dat grondvocht naar de bovenliggende verdiepingen trekt. Deze methode wordt meestal toegepast in combinatie met een van de bovenstaande maatregelen.

Kosten kruipruimte injecteren: vanaf € 100 per lopende meter (incl. arbeidskosten, excl. btw)

 

2. Kruipruimte ventileren

Slechte ventilatie speelt ook vaak een rol bij het in stand houden van vochtproblemen. Veel kruipruimtes zijn niet goed geventileerd, waardoor de aanwezige condens niet goed afgevoerd wordt. De vochtige lucht stapelt zich dan op in de ruimte en zet zich af op de wanden en vloeren van de kruipruimte in de vorm van water. In een vochtige kruipruimte is ventilatie, bv. via ventilatieroosters in de muren, dus erg belangrijk.

Kosten kruipruimte ventileren: vanaf gemiddeld € 10 (excl. btw) voor een eenvoudig ventilatierooster

 

3. Bodemisolatie in de kruipruimte plaatsen

Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen. Water in de kruipruimte definitief oplossen met schelpen-isolatie of andere bodemisolatie kan niet. Het maakt de kruipruimte niet waterdicht en is ook niet geschikt voor erg natte kruipruimtes.

Kosten bodemisolatie: tussen € 15 en 50 per vierkante meter (incl. arbeidskosten, excl. btw)

 

Zijn deze bijkomende maatregelen noodzakelijk voor mij?

Om zeker te zijn van een correcte aanpak schakel je best een vochtspecialist in. Deze bepaalt a.d.h.v. een grondige analyse hoe je de kruipruimte best droog krijgt en of een van deze bijkomende maatregelen al dan niet nodig is. Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw kruipruimte? Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van vochtbestrijders.

 

Gevolgen van een natte kruipruimte

Is water in de kruipruimte schadelijk en wat zijn de mogelijke gevolgen? Een kruipruimte die langdurig vochtig blijft, vormt een perfecte leefomgeving voor schimmels, algen, mossen en allerlei ongedierte. Daarnaast is vocht ook schadelijk voor de bouwconstructie. Het vocht kan vanuit de kruipruimte ook via de muren en vloer naar de bovengelegen ruimtes trekken, waar het ook voor vochtproblemen, en vochtige vloeren en muren kan zorgen.

Het waterdicht maken van de kruipruimte is dus geen overbodige luxe en op termijn bespaar je er ook de nodige energie mee, zeker wanneer er ook isolatie geplaatst wordt.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier diagnose & offertes aan

Vraag hier online analyses en offertes aan voor het bestrijden van vocht in jouw kelder. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes van gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders