Muren injecteren tegen optrekkend vocht

De muren injecteren is een effectieve en relatief goedkope manier om optrekkend vocht te bestrijden. Daarbij brengt men een chemische vochtkering aan die voorkomt dat vocht in de muur naar boven trekt. Alles over het belang, de werkwijze en prijzen van het injecteren van muren lees je hier.

Ga snel naar: BelangWerkwijzePrijzenDHZAandachtspunten

 

Waarom de muren injecteren?

Optrekkend vocht is een vervelend probleem dat meestal veroorzaakt wordt door het ontbreken van een waterkering of een gebrekkige werking ervan. Hoewel het vooral bij oudere huizen voorkomt, zie je het ook vaak terugkomen bij nieuwere woningen met fouten in de waterkering.

Door een ontbrekende of slecht werkende waterkering kan grondvocht in de muren trekken. Dat opstijgend vocht kan nare gevolgen hebben:

 • Gezondheidsklachten: Denk maar aan allergieën of klachten aan de luchtwegen.
 • Aantasting van de muurafwerking: Verf, behang, pleisterwerk, … kan loskomen. Ook schimmel- en vochtplekken op zowel de binnen- als buitenmuren zijn een duidelijke indicatie van optrekkend vocht.
 • Muffe geur: Vochtproblemen zorgen voor een muffe geur in huis.
 • Schade aan de constructie van de woning: Het begint met muffe geurtjes, schimmel- en vochtplekken, maar opstijgend vocht kan ook onherstelbare schade aan de constructie van de woning veroorzaken.

 

injecteren muren

 

Werkwijze injecteren optrekkend vocht

De meest gebruikte methode om optrekkend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij injecteert men de muren met een vochtwerend middel om het opstijgend vocht tegen te houden.

Hoe gaat dat in zijn werk?

In de aangetaste muur boort men over de volledige lengte gaten, op zo’n 3 à 5cm boven de vloerpas en met een tussenafstand van 10 à 15cm. Hoeveel gaten er precies geboord worden is afhankelijk van het gebruikte injectiemiddel, de samenstelling van de muur en de mate en diepte van de vochtindringing.

In de gaten plaatst men speciale buisjes waarin het vochtwerend middel gespoten wordt. Dat middel wordt geabsorbeerd door het metselwerk. Daar zet het uit en vormt het een waterkerende laag die voorkomt dat grondvocht in de muur dringt.

Let op! In bepaalde gevallen moet de muur na het injecteren opnieuw bekleed worden. Het is van groot belang dat de muur vóór het aanbrengen van die bekleding helemaal uitgedroogd is. Hoeveel tijd de muur daarvoor nodig heeft is afhankelijk van de dikte van de muur. Deel die dikte door 2 en je weet het aantal maanden dat de muur moet uitdrogen → dikte muur (cm) / 2 = aantal maanden dat de muur moet uitdrogen na het injecteren.

 

» Welk vochtwerend middel is geschikt?

Een muur injecteren tegen vocht kan met vochtwerende middelen in vloeibare vorm of gelvorm. De muur injecteren met gel werkt over het algemeen sneller. Een grondige inspectie van de muur moet uitwijzen welk middel het meest geschikt is. Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort muur en de dringendheid.

TIP: Wanneer je prijzen vergelijkt van verschillende vochtbestrijders, is het belangrijk ook na te gaan welk vochtweringsproduct zij gebruiken. Minder gekende producten zijn vaak goedkoper, maar geven ze ook het hetzelfde resultaat? Goedkoop is vaker duurkoop en aangezien herbeginnen niet evident is, kies je best voor een gekend kwalitatief merk dat door de jaren heen een stevige reputatie heeft opgebouwd.

 

Vochtproblemen voorgoed van de baan helpen vraagt een juiste diagnose en een correcte aanpak. Je doet er daarom goed aan een vakman in te schakelen. Deze zal jou dankzij zijn kennis en ervaring de gepaste oplossing kunnen aanbieden. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en een oplossing op lange termijn. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

injecteren optrekkend vocht kosten

 

Muren injecteren tegen vocht prijs

De prijs voor het laten injecteren van muren tegen optrekkend vocht is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal te behandelen muren, de dikte van de muur, het aantal vierkante meter, de gebruikte materialen, … Gemiddeld start de prijs vanaf €100 per lopende meter.

 

 

Doe-het-zelven of een vochtbestrijder inschakelen?

Een muur injecteren tegen vocht is geen eenvoudige klus en vraagt handigheid en kennis van zaken. Zelf muren injecteren lijkt op het eerste zicht misschien goedkoper, toch is dat niet altijd het geval.

Fouten zijn tijdens doe-het-zelven namelijk heel snel gemaakt en kunnen achteraf tot onverwachte en hoge kosten leiden. Weet dat je bij doe-het-zelven ook zelf al het nodige materiaal moet voorzien, wat al snel heel wat geld kost.

Schakel je een vakman in, dan kan je genieten van enkele interessante voordelen:

 • Juiste diagnose en advies op maat: Met welk vochtprobleem (optrekkend vocht, doorslaand vocht, …) heb je te maken en welke vochtbestrijdingsmethode is daarvoor het meest geschikt? Een vakman kan je met zijn kennis en ervaring adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes.
 • Gepaste aanpak van het vochtprobleem en een kwalitatief resultaat: Een vakman weet door zijn kennis en ervaring hoe hij jouw specifiek vochtprobleem het best aanpakt. Op die manier ben jij verzekerd van een gepaste oplossing en een kwalitatief resultaat op lange termijn.
 • Je hoeft zelf geen materiaal te kopen: Een vakman beschikt over het nodige materiaal. Jij moet dus zelf geen materiaal aankopen waardoor je heel wat geld kan besparen.
 • Je bespaart jezelf tijd en moeite: Wat een vakman voor jou doet hoef je niet zelf te doen.

 

TIP: Vergelijk voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw situatie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van verschillende erkende vochtbestrijders via de offertepagina.

 

 

Aandachtspunten injecteren muren

 • Heeft jouw muur een spouw? Bij spouwmuren moet zowel de binnen- als buitenmuur geïnjecteerd worden om het probleem van optrekkend vocht effectief te kunnen aanpakken.
 • Eventuele schade aan het metselwerk moet hersteld worden vóór het injecteren: Vertoont het metselwerk scheurtjes, dan is het belangrijk om deze op voorhand te laten herstellen. Anders zou het injectiemiddel kunnen weglekken.

 

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vochtbestrijders