Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muren injecteren tegen vocht

Het injecteren van muren is één van de meest toegepaste methoden om optrekkend vocht te behandelen. Het is snel, goedkoop en volledig waterdicht bij een correcte uitvoering. Meer info over de werkwijze en kosten van muren injecteren vind je terug in onderstaand artikel.

Ga snel naar: WerkwijzeKostenDHZAandachtspuntenInjecteren of impregneren?

 

Waarom muren injecteren?

Optrekkend vocht is een vervelend probleem dat meestal veroorzaakt wordt door het ontbreken van een waterkering of een gebrekkige werking ervan. Hoewel het vooral bij oudere huizen voorkomt, zie je het ook vaak terugkomen bij nieuwere woningen met fouten in de waterkering.

Door een ontbrekende of slecht werkende waterkering kan grondvocht in de muren trekken.

 

Gevolgen van optrekkend vocht

 

1. Aantasting van de muurafwerking

Verf, behang, pleisterwerk, … kan loskomen. Ook schimmel- en vochtplekken op zowel de binnen- als buitenmuren zijn een duidelijke indicatie van optrekkend vocht.

 

2. Muffe geur en gezondheidsproblemen

Vochtproblemen zorgen voor een muffe geur in huis. Bij slecht geventileerde woningen kan de hoge luchtvochtigheid en aanwezigheid van schimmels ook zorgen voor irritaties aan de luchtwegen.

 

3. Schade aan de constructie van de woning

Het niet behandelen van optrekkend vocht kan op termijn onherstelbare schade veroorzaken. De muren worden broos en verpulveren. Bij vriesweer gaat het vocht ook uitzetten waardoor de bakstenen kunnen barsten. Het gevolg hiervan is nog meer vochtindringing.

 

 

Werkwijze injecteren optrekkend vocht

De meest gebruikte methode om optrekkend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij injecteert men de muren met een vochtwerend middel om het opstijgend vocht tegen te houden om verder in de muren te dringen. Om zeker te zijn van een 100% waterdicht resultaat is het belangrijk dat onderstaande stappen correct uitgevoerd worden.

 

STAP 1: Gaten boren op de juiste positie

In de aangetaste muur boort men over de volledige lengte gaten, op zo’n 3 à 5cm boven de vloerpas en met een tussenafstand van 10 à 15cm. Hoeveel gaten er precies geboord worden is afhankelijk van het type injectiemiddel, de samenstelling van de muur en de mate en diepte van de vochtindringing.

Om geen onnodige kosten te hebben is het belangrijk de werken meteen goed en professioneel aan te pakken. Vrijblijvende offertes van gespecialiseerde vochtbestrijders kan je hier aanvragen.

 

STAP 2: muren injecteren met vochtwerende gel

In de gaten plaatst men speciale buisjes waarin het vochtwerend middel gespoten wordt. Dat middel wordt geabsorbeerd door het metselwerk. Daar zet het uit en vormt het een waterkerende laag die voorkomt dat grondvocht in de muur dringt.

Ook hier is het belangrijk dat het juiste type vochtwerend middel te gebruiken. Een gespecialiseerd vochtbestrijder adviseert je en maakt vrijblijvend een voorstel op maat. Verschillende vochtbestrijders kan je hier vergelijken.

 

injecteren muren
Voorbeeld van een buitenmuur die geïnjecteerd werd met vochtwerende gel. Na het injecteren worden de gaten gedicht met waterdichte mortel en kan de gevel geschilderd worden met een damp-open verf.

 

Hoelang moet je wachten om de muren terug af te werken?

In bepaalde gevallen moet de muur na het injecteren opnieuw afgewerkt worden. Het is van groot belang dat de muur vóór het aanbrengen van de afwerking helemaal uitgedroogd is.

Hoeveel tijd de muur daarvoor nodig heeft is afhankelijk van de dikte van de muur. Deel die dikte door 2 en je weet het aantal maanden dat de muur moet uitdrogen → dikte muur (cm) / 2 = aantal maanden dat de muur moet uitdrogen na het injecteren.

 

 

Welk vochtwerend middel kiezen?

Een muur injecteren tegen vocht kan met vochtwerende middelen in vloeibare vorm of gelvorm. De muur injecteren met gel werkt over het algemeen sneller. Een grondige inspectie van de muur moet uitwijzen welk middel het meest geschikt is. Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort muur en de dringendheid.

Wanneer je prijzen vergelijkt van verschillende vochtbestrijders, is het belangrijk ook na te gaan welk vochtweringsproduct zij gebruiken. Minder gekende producten zijn vaak goedkoper, maar geven niet altijd even lange garantieperiodes.

Goedkoop is vaker duurkoop. Aangezien herbeginnen niet evident is, kies je best voor een gekend kwalitatief merk dat door de jaren heen een stevige reputatie heeft opgebouwd. Vrijblijvende offertes van gespecialiseerde vochtbestrijders kan je aanvragen via de offertepagina.

 

Vochtproblemen voorgoed van de baan helpen vraagt een juiste diagnose en een correcte aanpak. Je doet er daarom goed aan een vakman in te schakelen. Deze zal jou dankzij zijn kennis en ervaring de gepaste oplossing kunnen aanbieden. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en een oplossing op lange termijn. Vraag vrijblijvend advies en kosten op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

injecteren optrekkend vocht kosten

 

Kosten muren injecteren tegen vocht

De kosten voor het laten injecteren van muren tegen optrekkend vocht is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal te behandelen muren, de dikte van de muur, het aantal vierkante meter, de gebruikte materialen, … Gemiddeld start de prijs vanaf €100 per lopende meter. Een vrijblijvende diagnose met gratis offerte kan je hier online aanvragen.

 

 

Doe-het-zelven of een vochtbestrijder inschakelen?

Een muur injecteren tegen vocht is geen eenvoudige klus en vraagt handigheid en kennis van zaken. Zelf muren injecteren lijkt op het eerste zicht misschien goedkoper, toch is dat niet altijd het geval.

Fouten zijn tijdens doe-het-zelven namelijk heel snel gemaakt en kunnen achteraf tot onverwachte en hoge kosten leiden. Weet dat je bij doe-het-zelven ook zelf al het nodige materiaal moet voorzien, wat al snel heel wat geld kost.

 

Schakel een vakman in en geniet van enkele interessante voordelen:

  • Juiste diagnose en advies op maat: Met welk vochtprobleem (optrekkend vocht, doorslaand vocht, …) heb je te maken en welke vochtbestrijdingsmethode is daarvoor het meest geschikt? Een vakman kan je met zijn kennis en ervaring adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes.
  • Gepaste aanpak van het vochtprobleem en een kwalitatief resultaat: Een vakman weet door zijn kennis en ervaring hoe hij jouw specifiek vochtprobleem het best aanpakt. Op die manier ben jij verzekerd van een gepaste oplossing en een kwalitatief resultaat op lange termijn.
  • Je hoeft zelf geen materiaal te kopen: Een vakman beschikt over het nodige materiaal. Jij moet dus zelf geen materiaal aankopen waardoor je heel wat geld kan besparen.
  • Je bespaart jezelf tijd en moeite: Wat een vakman voor jou doet hoef je niet zelf te doen.

 

TIP: Vergelijk voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw situatie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van verschillende erkende vochtbestrijders via de offertepagina.

 

 

Aandachtspunten injecteren muren

Heeft jouw muur een spouw?

Bij spouwmuren moet zowel de binnen- als buitenmuur geïnjecteerd worden om het probleem van optrekkend vocht effectief aan te kunnen aanpakken.

Eventuele schade aan het metselwerk moet hersteld worden vóór het injecteren:

Vertoont het metselwerk scheurtjes, dan is het belangrijk om deze op voorhand te laten herstellen. Anders zou het injectiemiddel kunnen weglekken.

 

 

injecteren ≠ impregneren

De termen injecteren en impregneren worden vaak wel eens verwisseld met elkaar. Hoewel beide technieken dienen om vocht te bestrijden zijn ze toch erg verschillend:

impregneren = De volledige gevel voorzien van een transparante vernislaag om ervoor te zorgen dat regeninslag niet in verouderde muren kan indringen. Meer info…

Injecteren = Muren injecteren met een vochtwerend middel ter hoogte van het grondniveau met als doel grondvocht tegen te houden.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders