Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtwering

Heb je vochtproblemen in huis, op kantoor, …? Dan is het belangrijk om eerst te achterhalen om welk soort vochtprobleem het gaat. Op basis daarvan kan je dan de meest geschikte methode van vochtwering bepalen. Een overzicht van de verschillende soorten vochtproblemen en de gepaste oplossing vind je in dit artikel.

Vochtwering bij: doorslaand vochtopstijgend vocht / grondvochtcondensatievochtlekkages

 

1. Vochtwering bij doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt ook wel regendoorslag genoemd. Het ontstaat als vocht (regen) via de buitenmuur naar binnen dringt. Het probleem komt vooral voor bij gevels die makkelijk vocht doorlaten, bijvoorbeeld poreuze gevels of beschadigde gevels met veel scheuren en barsten. Andere ooraken zijn spleten bij de kozijnen, lekkende dakgoten, fouten bij de dakoversteek, het ontbreken van lekdorpels bij de ramen, …

 

Hoe herkennen?

vochtwering doorslaand vocht

Om doorslaand vocht te herkennen controleer je best eerst de buitenmuren. Zie je vochtplekken op de buitenmuur en op dezelfde plek aan de binnenkant van de muur? Dan heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht. De vochtplekken kunnen overal op de muur voorkomen. Het doet zich in ieder geval voor boven het grondniveau. Behalve aan vochtplekken op de muren, herken je doorslaand vocht ook aan loslatend behang, afbladderend stucwerk, een muffe geur in huis, schimmelvorming, …

 

Oplossing?

 1. Muren impregneren

  Bij vochtwering via het impregneren van de gevel vernevelen ze een transparant en waterafstotend middel op de gevel. Het middel beschermt de gevel tegen vuil en voorkomt dat vocht naar binnen dringt.

  Richtprijs: € 8 à 12 per m². Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 2. Nieuwe gevelbekleding

  Als je gevel in slechte staat is en bijvoorbeeld veel scheuren en beschadigd voegwerk vertoont, is het soms interessanter om nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Het is een duurdere investering, maar je lost het vochtprobleem op én je gevel ziet er weer als nieuw uit. Tip: je kan van de gelegenheid gebruik maken om gevelisolatie te plaatsen.

  Richtprijs: € 40 à 250 per m². Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

2. Vochtwering bij opstijgend vocht / grondvocht

Vochtproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door grondvocht dat in de muren trekt. Het is belangrijk om hier een onderscheid te maken tussen problemen met grondvocht boven het maaiveld en onder het maaiveld (kelder).

 

Hoe herkennen?

vochtwering opstijgend vocht

Boven het maaiveld kan grondvocht leiden tot opstijgend vocht. Daarbij trekt grondvocht ter hoogte van het maaiveld in de muren, waarna het verder naar boven trekt. Het probleem kan veroorzaakt worden doordat er geen waterkering aanwezig is in de muur of wanneer de waterkering kapot of in slechte staat is. Opstijgend vocht herken je aan de vochtplekken die onderaan de muur, ter hoogte van het maaiveld, starten en langzaam naar boven trekken. Je herkent het verder ook aan het loslatend behang, afbladderend stucwerk, een muffe geur in huis, schimmelvorming, …

Onder het maaiveld kan grondvocht leiden tot vochtproblemen in de kelder. De grootste boosdoeners zijn een hoog grondwaterniveau (bvb. door veel regenval) in combinatie met een lage vochtweerbaarheid van de keldermuren. Dat kan ervoor zorgen dat grondvocht via de keldermuren naar binnen dringt. Doordat kelders ondergronds liggen kunnen de vochtplekken overal op de muur voorkomen. Ook hier zijn muffe geurtjes, schimmels, … andere mogelijke indicatoren voor een vochtprobleem.

 

Oplossing?

 1. Muren injecteren

  Bij vochtwering via het injecteren van muren worden net boven het grondniveau gaten in de muur gemaakt, ongeveer om de 10 à 12 cm. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende vloeistof of gel die uitzet en zo voorkomt dat grondvocht naar boven dringt.

  Richtprijs: vanaf € 100 per lopende meter. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 2. Muren onderkappen

  Je kan er ook voor kiezen om de muren te onderkappen. In het metselwerk worden dan horizontale sleuven gefreesd waarin een waterkering in kunststof wordt aangebracht. De waterkering doet dienst als vochtwerende laag dat optrekkend vocht tegenhoudt. Let op, omdat het veel breekwerk vraagt, wordt deze methode doorgaans enkel toegepast bij grondige renovatiewerken.

  Richtprijs: € 100 à 150 per lopende meter. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 3. Kelderdichting

  Heb je te maken met vochtproblemen in de kelder als gevolg van insijpelend grondvocht? Dan is vochtwering via kelderdichting of kelderbekuiping een vaak gebruikte oplossing. Hierbij worden de keldermuren afgekapt om uit te zoeken waar het grondvocht in de keldermuren sijpelt. Nadat het lek gedicht is, worden de keldermuren voorzien van meerdere cementeer- en fixeerlagen. Zo worden ze volledig waterdicht gemaakt.

  Richtprijs: € 50 à 100 per m². Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

3. Vochtwering bij condensatievocht

We produceren zelf heel wat vocht in huis door te koken, douchen, wassen, … Kan dat vocht niet uit huis ontsnappen door een tekort aan ventilatie, dan krijgen we te maken met condensatievocht. Het ontstaat namelijk doordat warme lucht afkoelt op koude oppervlakken. De waterdamp in de lucht komt dan vrij en slaat neer als condensvocht.

Let op, ook een ander vochtprobleem zoals opstijgend of doorslaand vocht kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensatieproblemen als gevolg daarvan.

 

Hoe herkennen?

vochtwering condensatievocht

Condensatievocht herken je aan beslagen ramen, muren, plafonds en andere koude oppervlakken. Op termijn kan condensatievocht ook leiden tot schimmels en muffe geurtjes.

 

Oplossing?

 1. Ventilatie

  De meest efficiënte manier om condensatie tegen te gaan is via ventilatie. Op een natuurlijke manier ventileren door bijvoorbeeld de ramen regelmatig open te zetten is mogelijk, maar vaak niet voldoende. Het veroorzaakt ook heel wat warmteverlies. Je kiest best voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dat kan gaan van een simpele badkamerventilator tot een compleet ventilatiesysteem.

  Richtprijs: € 1.500 à 8.000 (afhankelijk van type). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 2. Vochtprobleem oplossen

  Een verhoogde luchtvochtigheid en problemen met condensatievocht als gevolg daarvan, kunnen ook veroorzaakt worden door een ander vochtprobleem zoals optrekkend of doorslaand vocht. Afhankelijk van het type vochtprobleem is dan een specifieke aanpak nodig (zie voorbeelden hierboven). Enkel ventilatie zal niet voldoende zijn.

  Richtprijs: € 8 à 250 per m² (afhankelijk van type vochtprobleem en vochtwering). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

4. Vochtwering bij lekkages

Een vervelend vochtprobleem waar je misschien niet meteen aan denkt is een lekkage, bijvoorbeeld aan een waterleiding, afvoerbuis of het verwarmingssysteem. Een lek ontstaat meestal door ongelukjes bij het klussen. Een gat boren in de muur kan bijvoorbeeld al genoeg zijn om een waterleiding te beschadigen. Een groot gevaar bij lekkages is dat je ze vaak pas laat opmerkt, wanneer ze al veel schade toegebracht hebben aan de muren, plafonds of vloeren.

 

Hoe herkennen?

vochtwering lekkage

Vanzelfsprekend herken je lekkages via schimmel- of vochtplekken op de muren, vloer of het plafond. Een lek kan echter ook onzichtbare gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld de isolatie in je huis aantasten. Heb je dus plots een veel hogere energierekening en weet je niet waar dat vandaan komt? Dan kan dat wijzen op een lek. Heb je plots een veel hoger waterverbruik dan normaal? Ook dat moet een belletje doen rinkelen.

 

Oplossing?

 1. Lekdetectie

  Om een lek te kunnen dichten, moet het eerst opgespoord worden. Omdat het vaak verborgen zit kan dat erg moeilijk zijn. Je laat de klus daarom beter over aan een specialist in lekdetectie. Deze beschikt over de juiste apparatuur en kan het lek via een infraroodcamera, vochtmeting, druktest, ultrasone detectie, … makkelijk opsporen.

  Richtprijs: € 300 à 500 Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 2. Lek dichten

  Eens het lek gevonden is, moet het natuurlijk ook gedicht worden. Op welke manier dat best gebeurt, is afhankelijk van het soort lek en de omvang ervan. Tip: schakel hiervoor een vakman in. Deze zal de meest gepaste methode kunnen bepalen en de klus correct uitvoeren. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders