Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muren impregneren

Last van doorslaand vocht? Jouw muur impregneren kan in dat geval een oplossing bieden. Bij het impregneren van een gevel wordt een transparante beschermlaag op de buitenmuur aangebracht om te voorkomen dat er vocht naar binnen dringt. Je maakt de gevel met andere woorden waterdicht. In dit artikel kom je meer te weten over de werkwijze, kosten, …

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Stappenplan muren impregneren
Gevel impregneren kosten
Alternatief voor gevelimpregnatie
Veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Muren impregneren of injecteren?

De termen impregneren en injecteren worden vaak met elkaar verward. Het gaat nochtans om totaal verschillende vochtbestrijdingsmethodes, bedoeld voor het bestrijden van een ander vochtprobleem:

 

Muren impregneren (doorslaand vocht)

De gevel impregneren (ook ‘hydrofoberen’ of ‘hydrofuge’ genoemd) is een methode om doorslaand vocht tegen te houden. Doorslaand vocht ontstaat als vocht (regen) via de gevel naar binnen dringt. Dit vochtprobleem doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde gevels.

Bij het impregneren wordt een transparant impregneermiddel op de gevel aangebracht. Dit vormt een beschermende laag waardoor vocht niet kan binnendringen. Op die manier maak je de buitenmuur waterdicht en is je gevel beschermd tegen (slag)regen.

 

Muren injecteren (optrekkend vocht)

De muren injecteren is dan weer een methode om optrekkend vocht te vermijden of te verhelpenOptrekkend vocht ontstaat wanneer de muren grondvocht absorberen. Omdat het vocht via de muren vanuit de grond naar boven trekt, merk je opstijgend vocht doorgaans eerst op aan de onderkant van de muren.

Opstijgend of optrekkend vocht komt voor bij huizen die een slechte of helemaal geen waterkering hebben. Dit is een kunststof bescherming tussen 2 steenlagen. Door de binnen- of buitenmuren te injecteren met een vochtwerend middel wordt het opstijgende vocht geblokkeerd.

Last van vochtplekken op de muren? Laat de oorzaak vaststellen door een vochtspecialist. Hij stelt je vervolgens de meest geschikte oplossing voor. Kom in contact met een expert in jouw buurt.

 

muur impregneren

 

Gevel impregneren: voordelen en nadelen

Waarom is het belangrijk om je muren te impregneren? En heeft je gevel impregneren ook nadelen? Een overzicht:

  • Geen doorslaand vocht: doorslaand vocht kan zorgen voor vochtplekken op de binnen- en buitenmuren, schimmels, afbladerende verf, muffe geurtjes in huis, gescheurd metselwerk, … Door de gevel te impregneren en zo de buitenmuur waterdicht te maken, voorkom je deze problemen.
  • Buitenmuur blijft langer netjes: het impregneermiddel maakt het moeilijker voor vuil om zich aan de gevel te hechten. Zo moet de gevel minder snel gereinigd worden en blijft hij er langer als nieuw uitzien. Hoe langer de gevel onbeschermd heeft gestaan, hoe groter kans dat de vochtschade zichtbaar blijft.
  • Je vermijdt herstellingskosten: vocht in de gevel kan niet alleen leiden tot vochtproblemen maar ook tot structurele schade aan de gevel. Bij vriestemperaturen kan het vocht in de muren bevriezen waardoor het uitzet en kan leiden tot barsten in het voegwerk en de gevelstenen. Dat maakt dure herstellingswerken aan de gevel op termijn noodzakelijk. Door de gevel te impregneren vermijd je vochtproblemen en schade en daarmee ook dure herstellingswerken.
  • Langere levensduur van je gevel: door je muren te impregneren, heeft je gevel minder te lijden onder slechte weersomstandigheden. Dit heeft een positieve invloed op de levensduur van je gevel.

 

  • Herhaling nodig: je gevel blijft na impregnatie gemiddeld 10 jaar beschermd tegen doorslaand vocht. Daarna zal je je gevel dus opnieuw moeten laten impregneren.
  • Kan niet geschilderd worden: een geïmpregneerde gevel kan niet geschilderd worden. Je houdt hiermee dus best rekening wanneer je in de toekomst een gevelrenovatie plant.
  • Sommige impregneermiddelen niet milieuvriendelijk: sommige impregneermiddelen bevatten stoffen die niet milieuvriendelijk zijn. Ga daarom steeds na of het middel dat de vochtspecialist voorstelt, schadelijke stoffen bevat.
  • Gevel moet proper en in goede staat zijn: wil je je muren impregneren, dan moeten ze proper en in goede staat zijn. Je zal je gevel dus eerst moeten laten reinigen en eventuele schade laten herstellen, wat extra kosten met zich meebrengt.

 

Stappenplan muren impregneren

Om een kwalitatief en langdurig resultaat te garanderen, moet het impregneren van de buitenmuren correct verlopen. Een gevelspecialist volgt hiervoor het volgende stappenplan:

  1. Gevel inspecteren

    Vóór de start van de werken moet je eerst en vooral nagaan of jouw gevel wel geïmpregneerd kan worden. Niet elk soort gevelmateriaal is namelijk geschikt voor een behandeling met een impregneermiddel (bv. geverfde gevels, geglazuurde gevels, gevels met kunsthars of met kunststofplaten). Door het ‘laagje’ dat al op de buitenmuur zit kan het impregneermiddel er niet goed intrekken en dus zijn werk niet doen.

    De meeste en populairste gevelbekledingen zijn wel geschikt om te impregneren (gevels in baksteen, natuursteen, kalkzandsteen, beton, bepleisterde gevels, …).

  2. Beste impregneermiddel kiezen

    Een volgende stap is het geschikte impregneermiddel voor jouw gevel kiezen. Het type ondergrond/gevelmateriaal is daarbij bepalend. Bepaalde producten zijn meer geschikt voor de ene gevelbekleding dan voor de andere. Kies altijd voor een product van hoge kwaliteit. Zo zal je gevel langer beschermd zijn tegen doorslaand vocht.

  3. Muur herstellen en reinigen

    Opdat het impregneermiddel optimaal zijn werk kan doen, moet het voegwerk in goede staat zijn en mogen er geen scheuren in de gevel zitten. Schade aan de buitenmuur moet dus eerst hersteld worden alvorens het impregneermiddel aan te brengen. Om de impregneervloeistof maximaal te laten renderen, moet de ondergrond proper zijn. Het kan daarom nodig zijn om de gevel vooraf te reinigen. De gevelreiniging wordt doorgaans uitgevoerd door dezelfde vakman die de gevel impregneert.

  4. Gevel voorbereiden

    Na de inspectie van de gevel en het uitvoeren van de herstellingswerken en reiniging, wordt de gevel klaargemaakt om te impregneren. De vakman plakt ter bescherming eerst alle ramen en deuren af. Dit kan soms zelfs langer duren dan het impregneren zelf.

  5. Muren impregneren

    Als laatste stap brengt de vakman het impregneermiddel aan op de muur met een speciale sproeier. Hij werkt hiervoor altijd van boven naar beneden.

Op zoek naar een vakman om je gevel te impregneren? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere specialisten. Ontvang offertes op maat.

 

Gevel impregneren kosten

Voor het laten impregneren van de gevel moet je rekenen op een gemiddelde prijs van 8 à 12 euro per m² (excl. btw). De kosten voor het impregneren van de buitenmuur hangen vooral af van de totale oppervlakte en de bereikbaarheid van de gevel (extra kosten voor een lift of stelling).

Moet de gevel eerst gereinigd worden? Reken dan op een gemiddelde prijs van 5 tot 20 euro per m² (excl. btw), afhankelijk van de gekozen reinigingsmethode. Ook eventuele herstellingswerken kunnen de prijs doen oplopen. Hoeveel de kosten hiervan bedragen, is afhankelijk van de aard van de beschadiging.

Graag een exacte prijs ontvangen voor het impregneren van je muren? Via onze offerteservice kom je in contact met meerdere vochtbestrijders. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

Alternatief voor gevelimpregnatie

Vertoont jouw gevel ernstige schade, wil je je muren isoleren of er anders laten uitzien? Dan kan je beter kiezen voor een volledig nieuwe gevelbekleding. Kies daarbij voor een waterafstotende gevelbekleding en impregneren wordt overbodig. Wanneer je je gevel niet laat isoleren, kan je kiezen voor een bekleding die je rechtstreeks op de bestaande aanbrengt (bv. spuitkurk, dampopen verf, cement- of kalkpleister).

 

TIP: combineer je nieuwe gevelbekleding met gevelisolatie

Wanneer je nieuwe gevelbekleding laat plaatsen, kan je best van de gelegenheid gebruik maken om gevelisolatie aan te brengen. De isolatieplaten worden dan op de bestaande gevel aangebracht. Daarna wordt de gevel opnieuw bekleed. Je kan daarbij kiezen voor een gevelafwerking met hout, crepi, steenstrips of voor metalen of kunststof panelen.

Vrijblijvend advies en prijsvoorstellen ontvangen? Via onze offerteservice kom je in contact met meerdere gevelspecialisten in jouw buurt. Vind hier de geschikte vakman.

 

FAQ over muren impregneren

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over het impregneren van muren:



  • Kan ik zelf mijn gevel impregneren of schakel ik best een gevelexpert in?

    Je gevel impregneren vraagt de nodige kennis en expertise. Voor een goed en blijvend resultaat is het belangrijk dat het juiste impregneermiddel gebruikt wordt. Verder zal de werkwijze ook anders zijn naargelang het type gevel en de blootstelling. Daarom is het niet altijd aangeraden om zelf je gevel te impregneren. Fouten zijn hierbij immers snel gemaakt. Door een beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf voorkom je onnodige kosten en ben je zeker dat de werken conform uitgevoerd zijn.

    TIP: via onze offerteservice kom je snel en vrijblijvend in contact met meerdere experts in vochtbestrijding. Vind hier de geschikte vakman.



  • Hoe vaak moet je je gevel impregneren?
    Hoe lang je gevel precies beschermd blijft door het impregneermiddel hangt vooral af van de kwaliteit van het middel en van hoe goed het is aangebracht. Verder speelt ook de mate waarin de gevel blootgesteld wordt aan weersinvloeden een rol. Sommige gevels krijgen door hun ligging meer te maken met slagregen dan andere. Deze gevels zal je sneller opnieuw moeten hydrofoberen dan andere. Afhankelijk van bovenstaande factoren, kan je doorgaans rekenen op een bescherming van minimaal 10 jaar.


  • Heb ik recht op een subsidie als ik mijn gevel laat impregneren?
    Er is geen landelijke subsidie voor het impregneren van gevels. Laat je de buitenmuren van je woning tegelijkertijd isoleren? Dan maak je voor de gevelisolatie wél aanspraak op de ISDE.

 

Offertes voor gevelimpregnatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers