Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Optrekkend vocht binnenmuur

Grote donkere, natte kringen ter hoogte van je plinten, afbladderende verf, loskomend behang, … Het zijn allemaal mogelijke symptomen van optrekkend vocht in je binnenmuur. In dit artikel bespreken we hoe je optrekkend vocht op de binnenmuur behandelt, welke mogelijkheden er zijn en hoe je de schade netjes kan wegwerken.

Ga snel naar:
Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht in de binnenmuur?
Hoe optrekkend vocht in de binnenmuur bestrijden?
Hoe vochtschade op je binnenmuur wegwerken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is de oorzaak van optrekkend vocht in de binnenmuur?

Vochtproblemen ter hoogte van je plinten? Dan heb je waarschijnlijk last van vocht in je binnenmuren. De boosdoener is grondwater dat door een verouderde fundering of gebrekkige waterkering je woning binnendringt.

Vocht kan in bepaalde situaties optrekken tot meer dan 2 meter hoog. Komt de vochtschade dus hoger op je binnenmuur voor? Dan kan je optrekkend vocht nog niet helemaal uitsluiten. Algemeen geldt: hoe dikker de muur, hoe hoger het vocht kan opklimmen.

Vermoed je optrekkend vocht in een binnenmuur? Schakel dan een ervaren vochtbestrijder in. Die onderzoekt dan nauwgezet wat er aan de hand is. Kom gratis in contact met een specialist.

optrekkend vocht binnenmuur

 

Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht in de binnenmuur?

Vochtproblemen zijn funest voor je huis. Dat is zeker. Maar welke concrete gevolgen heeft optrekkend vocht dan in je binnenmuur? Een overzicht:

 • Beschadigde muurafwerking: concreet gaat het om afbladderend pleisterwerk, schilferende muurverf, …, maar bijvoorbeeld ook om loskomende plinten. Later in dit artikel vertellen we je meer over het wegwerken van die vochtschade.
 • Negatieve invloed op binnenklimaat: in de meeste gevallen ontstaan schimmels. Deze schadelijke micro-organismen veroorzaken bij langdurige blootstelling klachten zoals luchtwegirritaties. Daarnaast zorgen vochtige binnenmuren uiteindelijk ook voor muffe geurtjes in je gehele huis.
 • Constructieschade: optrekkend vocht verspreidt zich vanuit de fundering door het metselwerk. Laat je dat lange tijd met rust? Dan kan dit je metselwerk zo aantasten dat het gaat verzakken. Met alle gevolgen van dien voor je woningconstructie.
 • Verminderde isolatie: vocht kan bv. ook in je spouwmuur terechtkomen. Daar tast het dan de spouwmuurisolatie aan. Het gevolg? Een verminderde werking van je isolatiematerialen. Vochtige huizen warmen ook minder snel op. En dat heeft natuurlijk een negatief effect op je energierekening.

 

TIP: schakel een expert in voor een juiste diagnose!

Vochtige binnenmuren kunnen vele oorzaken hebben. Soms komt het door optrekkend grondwater, maar ook doorslaand vocht of een kapotte waterleiding kunnen de boosdoeners zijn. In sommige gevallen gaat het zelfs om een combinatie. Daarom is een vochtdiagnose essentieel voor een correcte oplossing.

Wat is de oorzaak van mijn vochtige binnenmuren? Kom het zo snel mogelijk te weten en ontvang gratis offertes op maat voor een analyse en vochtbestrijding.

 

Hoe optrekkend vocht in de binnenmuur bestrijden?

Ontdekte je vochtbestrijder via de vochtanalyse dat je met optrekkend vocht te maken hebt? En is de precieze oorsprong bekend? Dan is het tijd om het optrekkend vocht te bestrijden. Dat kan bv. aan de hand van deze oplossingen:

 

OPLOSSING 1: binnenmuur injecteren

De meest voorkomende oplossing tegen optrekkend grondvocht is het injecteren van de muren. Dat kan zowel langs de binnen- als de buitenmuren.

 • Wanneer: dit is een snelle oplossing zonder al te veel stof- en breekwerken. De speciale vloeistof dringt door tot in de poriën van je metselwerk, die na een fase van uitharden vochtwerend wordt.
 • Hoe: een expert verwijdert de lambrisering, plinten, … zodat hij makkelijker bij de mortelvoeg kan. Vervolgens zet hij elke 10 centimeter markeringen op de muur. Langs boorgaten injecteert hij dan de vochtwerende gel of vloeistof. Na het uitharden is je binnenmuur klaar om te herstellen.
 • Prijs: gem. € 100 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

 

OPLOSSING 2: binnenmuur onderkappen

Een waterdichte, maar minder voor de hand liggende oplossing is het onderkappen van je muren en het plaatsen van een nieuwe waterkering. We nemen de methode met je door:

 • Wanneer: is je huis gebouwd vóór 1980? Dan bestaat de kans dat je woning (nog) geen waterkerende laag heeft. Deze ingrijpende, arbeidsintensieve ingreep is erg stoffig, maar zorgt wel voor een splinternieuwe waterkering.
 • Hoe: aangetaste muren worden net boven de vloerpas onderkapt of onderzaagd. In deze holte plaatst een expert dan een waterkerende folie. Ten slotte vult hij de ruimte nauwkeurig op met een aangepaste cementmortel. Zo ben je zeker van het vochtprobleem af.
 • Prijs: gem. € 100 à 175 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

 

OPLOSSING 3: kelder cementeren

In een ondergrondse kelder krijg je vaak te maken met stijgend grondwater of binnendringend vocht. En dit kan ook naar je bovengrondse leefruimtes verspreiden als je er niks aan doet. Wat doe je hier aan?

 • Wanneer: soms is een natte binnenmuur het gevolg van optrekkend vocht langs de keldermuren. In dat geval is het probleem al langer aanwezig en is je keldermuur al flink aangetast. Een kelderdichting is dan de beste oplossing (in combinatie met een voorafgaande injectie van je keldermuren).
 • Hoe: voor een kelderdichting brengt een vochtbestrijder verschillende lagen coating van cement of epoxyhars aan op je keldermuren. Wel herstelt hij eerst alle scheuren en barsten in de keldermuren en injecteert hij deze met een vochtwerende gel.
 • Prijs: gem. € 50 à 100 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

LET OP: een kelderdichting alleen is soms niet genoeg om de vochtproblemen permanent op te lossen. Soms zijn verschillende methoden een beter idee om je kelder waterdicht te maken. Een professionele vochtbestrijder is op de hoogte van alle mogelijkheden en helpt je verder.

 

CONCLUSIE: hoe behandel ik optrekkend vocht op de binnenmuur?

Er zijn verschillende mogelijkheden om optrekkend vocht in de binnenmuur aan te pakken. De sleutel tot succes? Dat is een ervaren vochtbestrijder inschakelen! Zo’n specialist analyseert de vochtschade met behulp van speciale meetapparatuur. Pas wanneer die zeker weet wat het probleem is, kan hij jou gericht adviseren.

Professionele vochtbestrijder nodig? Neem contact op met 2 à 3 professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

 

optrekkend vocht binnenmuur behandelen

Hoe vochtschade op je binnenmuur wegwerken?

Pakte een professional de oorzaak van de vochtproblemen grondig aan? Dan is het tijd om de gevolgen weg te werken. Een overzicht van de meest voorkomende gevolgen en hun oplossingen:

 • Afbladderende verf: gaat je verfwerk onderaan opbollen en schilferen? Krab dit alles dan grondig af met een schildersmes en laat het geheel uitdrogen. Soms is het ook nog nodig om beschadigingen en putjes in je muur te egaliseren met opvulmiddel. Pas daarna kan er een nieuw laag verf overheen.
 • Door zout aangetaste pleisters: pleisters die door zout aangetast zijn, moeten volledig worden afgekapt en behandeld met een aangepast middel die de doordringende zouten afremt. Na uitdrogen komt hierboven een nieuwe ondergrond die de basis vormt voor je muurafwerking.
 • Loshangend behang: is de binnenmuur goed droog? Neem dan een plamuurmesje en maak het losse behang nog iets losser. Zo creëer je voldoende ruimte om nieuwe behangerslijm aan te brengen. Druk het behang vervolgens goed aan. Dat kan eventueel ook met een roller.
 • Zwarte aanslag: deze schimmel kan je makkelijk zelf verwijderen met behulp van schoonmaakazijn en/of soda. Zeker bij een zeer kleine oppervlakte werk je eenvoudig de aanslag weg. Gaat het echter om grotere hoeveelheden zwarte schimmel? Dan raden we een vochtbestrijder aan.
 • Schimmel: hardnekkige of grote schimmels in huis? Schakel dan meteen een vochtbestrijder in. Die heeft de juiste producten in huis om de schimmelgroei snel in de kiem te smoren. Vaak zijn dit ook geen gezonde producten. Net daarom laat je deze klus dus beter over aan een expert.
 • Natte, donkere kringen: donkere kringen op je binnenmuren zijn vaak nog vochtig. Als je de oorzaak van het optrekkend vocht aanpakt, zullen deze na een tijdje verdwijnen doordat het vocht wegtrekt. Zorg ervoor dat deze helemaal verdwenen zijn vóór je opnieuw schildert, behangt, bepleistert, …

 

TIP: vertrouw op een ervaren vochtbestrijder!

Breng nooit zomaar een nieuw laagje verf aan over een door vocht aangetaste binnenmuur zonder eerst de onderliggende oorzaak aan te pakken. Vertrouw daarvoor op een ervaren vochtbestrijder. Zo ben je zeker van…

 • Professionele vochtbestrijding: een vochtexpert komt altijd eerst langs om een vochtanalyse uit te voeren. Tijdens die inspectie gebruikt hij gespecialiseerde materialen. Op basis daarvan stelt hij een rapport op.
 • Persoonlijk advies: voor zijn advies baseert hij zich op dit rapport. Zo bepaalt hij de ideale bestrijdingsmethode om gegarandeerd het vochtprobleem op te lossen.
 • Kwalitatieve oplossing: zijn jullie akkoord over de oplossing? Pas dán gaat hij aan de slag. Een professional gebruikt alleen maar de beste materialen en producten om van het project een succes te maken.
 • Nette muurafwerking: is het vochtprobleem verholpen? Dan verzorgen bepaalde specialisten ook de afwerking van de binnenmuur. Dat gebeurt met een aangepast product dat de verspreiding van restvocht en zouten tegengaat.

Vrijblijvend experts vergelijken? Het kan! Via het onderstaande aanvraagformulier brengen wij je in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio. Ontvang offertes op maat om zo een beter beeld te krijgen van de adviezen, prijsopbouw, … en maak de beste keuze voor jouw situatie!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders