Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goede luchtvochtigheid in huis: info + tips

Een goede luchtvochtigheid in huis is essentieel voor jouw welbevinden. Soms raakt de balans echter verstoord en krijg je te maken met een te hoge of lage vochtigheidsgraad, wat gezondheidsklachten en schade aan je woning kan veroorzaken. Wanneer spreken we van een hoge en lage luchtvochtigheid? Wat zijn de oorzaken, de gevolgen en wat kan je eraan doen? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Ideale luchtvochtigheid in huis
Hoe luchtvochtigheid in huis meten?
Hoge luchtvochtigheid
Lage luchtvochtigheid
Hoe goede luchtvochtigheid bereiken?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Met relatieve luchtvochtigheid wordt verwezen naar de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Deze hoeveelheid vocht wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe hoger het percentage, hoe meer waterdamp zich in de lucht bevindt en hoe hoger de luchtvochtigheid.

Hoeveel waterdamp de lucht bevat, is o.a. afhankelijk van de luchtdruk en temperatuur. Zo kan warme lucht meer waterdamp opnemen dan koude lucht. Het luchtvochtigheidspercentage geeft aan hoeveel vocht er verhoudingsgewijs in de lucht aanwezig is bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk.

 

→ Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40 en 60%. Een percentage lager dan 40% betekent een lage luchtvochtigheid. Ligt dit percentage hoger dan 60%, dan heb je te maken met een hoge luchtvochtigheid. Beiden worden als onaangenaam ervaren en kunnen o.a. zorgen voor diverse gezondheidsklachten. Lees verderop in het artikel meer over een te hoge luchtvochtigheid en te lage luchtvochtigheid.

Let op, het is niet alleen de luchtvochtigheid die je comfort in huis bepaalt. Belangrijk zijn ook de temperatuur en de luchtkwaliteit binnen. In een ruimte die weinig zuurstof bevat en relatief veel CO2 zullen we ons al snel onprettig voelen. Door goed te ventileren kan je de luchtkwaliteit op peil houden en blijft de luchtvochtigheid binnen de grenzen.

 

→ Hoe luchtvochtigheid in huis meten?

Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten. Weerstations beschikken in de regel standaard over een hygrometer.

Toont de hygrometer een hoge of lage luchtvochtigheid aan? Een vochtspecialist kan snel de oorzaak achterhalen en stelt de juiste oplossing voor. Vind een ervaren vakman in jouw buurt via onze offerteservice.

 

hoge luchtvochtigheid

 

Hoge luchtvochtigheid

We spreken van een hoge luchtvochtigheid wanneer het luchtvochtigheidspercentage hoger is dan 60%. Een hoge luchtvochtigheid in huis komt meestal voor in de zomer, aangezien warme lucht meer vocht bevat dan koude lucht. Wat zijn de gevolgen van een hoge luchtvochtigheid? Waardoor wordt het precies veroorzaakt? En wat kan je ertegen doen? Een overzicht:

 

Gevolgen hoge luchtvochtigheid in huis

In een vochtige woning kan je al snel last kan krijgen van allerlei gezondheidsklachten zoals:

 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • luchtweginfecties
 • allergische reacties
 • huidirritaties

Kortom, een hoge luchtvochtigheid in huis is ongezond. Maar wist je dat een hoge vochtigheidsgraad niet alleen nadelige gevolgen heeft voor jouw gezondheid, maar ook schade kan veroorzaken aan jouw woning? Denk maar aan:

 • een muffe geur in huis
 • houten meubels of vloeren die uitzetten
 • vochtplekken op de muren
 • loskomend behang of pleisterwerk
 • schimmelvorming
 • ongedierte

Merk je één of meerdere symptomen op? Laat de oorzaak van de hoge luchtvochtigheid in je woning dan vaststellen door een vochtspecialist. Soms kan je een hoge luchtvochtigheid eenvoudig oplossen door goed te ventileren, maar vaak ligt er een andere oorzaak aan de basis die gericht moet aangepakt worden. Kom in contact met vochtbestrijders in jouw regio.

 

Oorzaken + oplossingen hoge luchtvochtigheid in huis

De meest voorkomende oorzaak van een hoge vochtigheidsgraad is een gebrek aan ventilatie in combinatie met vocht dat niet kan worden afgevoerd. Dit is vaak het geval in goed geïsoleerde (nieuwbouw)woningen waar het vocht niet kan ontsnappen. In oude, minder goed geïsoleerde woningen zijn er vaak nog kieren en spleten waarlangs het vocht de woning kan verlaten, waardoor je daar minder last hebt van een hoge luchtvochtigheid.

OPLOSSING: je woning verluchten kan al helpen, maar is vaak niet voldoende om het probleem definitief aan te pakken. Heb je in slechts 1 ruimte last van een te hoge luchtvochtigheid (bv. een vochtige badkamer), dan kan je eventueel een luchtontvochtiger in de ruimte plaatsen. Wil je echter een blijvende en duurzame oplossing, dan laat je beter een ventilatiesysteem plaatsen. Meer informatie vind je verderop in het artikel.

 

Hoge luchtvochtigheid vaak ook het gevolg van vochtproblemen

Let op, ook een vochtprobleem zoals optrekkend vocht, doorslaand vocht of een lekkage kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Merk je vochtplekken op de muren, schimmelvorming of een muffe geur in huis? Wees dan extra waakzaam en schakel een vochtspecialist in om het onderliggende probleem definitief op te lossen. Alleen zo maak je ook komaf met de hoge luchtvochtigheid in huis.

Vermoed je een vochtprobleem? Vraag dan vrijblijvend een vochtanalyse aan bij een ervaren vochtbestrijder.

 

 

hoge luchtvochtigheid schimmel

 

Lage luchtvochtigheid

We spreken van een lage luchtvochtigheid wanneer de relatieve luchtvochtigheid minder dan 30 à 40% bedraagt. Aangezien de lucht relatief weinig vocht bevat, spreekt men ook wel van droge lucht.

 

Gevolgen lage luchtvochtigheid in huis

Droge lucht is over het algemeen minder schadelijk dan vochtige lucht maar leidt wel tot allerlei irritaties:

 • droge ogen en/of droge huid
 • geïrriteerde luchtwegen of slijmvliezen
 • schrale lippen
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid

Ook in je woning kan je een lage luchtvochtigheid opmerken aan o.a. barsten in houten meubels en vloeren.

 

Oorzaken + oplossingen lage luchtvochtigheid in huis

Een lage luchtvochtigheid in huis is meestal het gevolg van een slechte ventilatie. Ook als de verwarming te hoog staat kan de luchtvochtigheid onder het aanbevolen percentage zakken.

OPLOSSING: een betere ventilatie is de beste oplossing tegen een lage luchtvochtigheid. Ook het verlagen van de temperatuur in huis (liefst minder dan 21°C) kan helpen. Meer informatie vind je hieronder.


 

Hoe goede luchtvochtigheid in huis bereiken?

Is de vochtigheidsgraad in huis te hoog of te laag? Dan kan je de luchtvochtigheid proberen te verbeteren door je woning voldoende te verluchten. Helaas volstaat verluchten meestal niet om de luchtvochtigheid terug in balans te krijgen. Door ramen en/of deuren open te zetten, verlies je trouwens ook warmte. Bovendien lost het de hoge of lage luchtvochtigheid maar in 1 ruimte op en is het geen oplossing voor de volledige woning. Welke andere structurele oplossingen zijn er dan wel? Een overzicht:

 

1. Ventileren

De beste manier om de ideale luchtvochtigheid in huis te bereiken, is een ventilatiesysteem. Je kan kiezen voor een decentraal WTW-ventilatiesysteem of een afzuigventilator:

 • Decentraal WTW-ventilatiesysteem (meest aangeraden): dit systeem werkt via warmteterugwinning (WTW) en regelt de mechanische aan- en afvoer van lucht in een ruimte. De warmte uit de afgevoerde binnenlucht wordt gerecupereerd om de aangevoerde buitenlucht op te warmen.
 • Afzuigventilator (enkel geschikt voor kleine ruimtes): een afzuigventilator zorgt enkel voor de afvoer van lucht en is enkel geschikt voor kleine ruimtes zoals de badkamer, het toilet, … Voor grotere ruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer is een afzuigventilator niet geschikt en kies je beter voor een decentraal venitlatiesysteem.

Interesse in een ventilatiesysteem? Op basis van jouw behoeften stelt een vochtspecialist jou de beste oplossing voor. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van specialisten in jouw buurt.

luchtvochtigheid in huis ventilatie

 

2. Luchtbevochtiger / luchtontvochtiger

Heb je in 1 bepaalde ruimte last van een hoge of lage luchtvochtigheid? Bij een lage luchtvochtigheid kan je het probleem in die ruimte eventueel aanpakken met een luchtbevochtiger, die stoom of mist in de ruimte blaast. Bij een hoge luchtvochtigheid kan je een luchtontvochtiger gebruiken die het overtollige vocht uit de lucht haalt.

 

3. Onderliggend vochtprobleem aanpakken

Soms is een hoge vochtigheidsgraad in huis niet het gevolg van een gebrekkige ventilatie, maar van een onderliggend vochtprobleem. Denk aan opstijgend of doorslaand vocht, een waterlek, … In dit geval zal het dus niet volstaan om de symptomen te bestrijden met een ventilatiesysteem of een luchtontvochtiger, maar moet je het vochtprobleem zelf aanpakken. Om zeker te zijn van een correcte analyse en behandeling, doe je hiervoor best een beroep op een professionele vochtbestrijder.

 

4. Extra tips voor een goede vochtigheidsgraad in huis

Er zijn ook een aantal zaken die je zelf kan doen om de luchtvochtigheid in huis in balans te houden:

 • De hoeveelheid vocht in huis beperken: hang je was buiten te drogen, zet de deksels op je potten en zet de dampkap aan tijdens het koken, …
 • Je woning regelmatig verluchten: denk er ook aan om tijdens of na het douchen, koken, … de ruimtes extra te verluchten.
 • Regelmatig de luchtvochtigheid meten: je kan hiervoor een hygrometer gebruiken. Geeft de hygrometer een te hoge of lage vochtigheidsgraad aan, dan kan je tijdig ingrijpen om gezondheidsklachten en schade aan je woning te voorkomen.
 • De temperatuur in huis beperken: een te hoge temperatuur in huis werkt een lage luchtvochtigheid in de hand.

 

Geniet van een gezond binnenklimaat dankzij professioneel advies

Wil je graag de vochtigheid in huis op peil houden? Dan doe je best een beroep op een vochtspecialist. Een vakman adviseert je over hoe je de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt. Na een vochtanalyse ontvang je tips en advies over het juiste ventilatiesysteem of stelt hij de meest geschikte aanpak van jouw vochtprobleem voor. Kom vrijblijvend in contact met vochtbestrijders actief in je regio via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders