Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Relatieve vochtigheid

Indien je met een vochtprobleem in huis zit, kan dit ook consequenties hebben voor de luchtvochtigheid in je woning. Een te hoge of te lage relatieve vochtigheid kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid en het welbehagen in huis. In dit artikel lees je meer over de relatieve vochtigheid in huis, hoe je deze kan meten en wat de oorzaken en oplossingen zijn bij een te hoge of te lage vochtigheid.

Ga snel naar: 
Hoe relatieve luchtvochtigheid meten?
Hoge luchtvochtigheid in huis
Lage luchtvochtigheid in huis
Vergelijk offertes van vochtexperts

 

 

Wat is relatieve vochtigheid?

Waterdamp is één van de gassen die van nature in de lucht zit. De relatieve vochtigheid geeft de verhouding waterdamp in de lucht weer ten opzichte van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp. Die maximale hoeveelheid is afhankelijk van de temperatuur. Bij een relatieve vochtigheid van 100 % is de hoeveelheid waterdamp in de lucht maximaal. De luchttemperatuur op dat moment noemen we het dauwpunt.

Als de lucht warmer wordt, kan deze een grotere hoeveelheid waterdamp opnemen. De maximale hoeveelheid waterdamp stijgt dan, waardoor de relatieve vochtigheid ook stijgt. Omgekeerd zal de relatieve vochtigheid dalen bij lagere temperaturen. Uiteraard kan deze vochtigheidsgraad verschillen van kamer tot kamer; doorgaans is de badkamer veel vochtiger dan andere ruimtes.

Benieuwd naar de relatieve vochtigheid in je woning? Laat deze meten door een vochtexpert. Zo ben je zeker van een correcte meting en professioneel advies op maat. Vind een expert in de buurt.



  • Wat is een gezonde luchtvochtigheid?
    Hoe vochtig mag het nu in huis zijn? De ideale relatieve luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 70%. Ligt de relatieve vochtigheid lager dan 40%? Dan heb je te maken met een te lage vochtigheid die kan leiden tot droge ogen, hoesten, gebarsten lippen… Een luchtvochtigheid in huis hoger dan 70% kan dan weer leiden tot vochtproblemen, schimmel…


  • Wat is het verschil met de absolute luchtvochtigheid?
    De absolute luchtvochtigheid is de totale hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is. Deze wordt uitgedrukt in gram water per kubieke meter lucht (g/m³). Bij de berekening van de absolute luchtvochtigheid wordt geen rekening gehouden met de temperatuur van de lucht.

 

Hoe relatieve vochtigheid in huis meten?

Je kan de luchtvochtigheid thuis meten met een hygrometer. Dat is een vochtmeter die de vochtigheidsgraad in de lucht meet aan de hand van een sensor. Hygrometers zijn niet zo duur en gemakkelijk in gebruik. Je hangt deze gewoon in de ruimte waarvan je de luchtvochtigheid wil meten. De hygrometer geeft dan voortdurend de luchtvochtigheidsgraad weer. Je vindt een ruim aanbod aan kwalitatieve hygrometers in onze webshop.

LET OP: je hangt zo’n toestel best niet te dicht bij een raam of de binnenkant van een buitenmuur, omdat het percentage relatieve luchtvochtigheid dan een verkeerd beeld kan geven.

Wil je de relatieve luchtvochtigheid liever laten meten door een professional? Dan vraag je best offertes aan. Door een professional in te schakelen ben je altijd zeker van een exacte meting en advies advies op maat over eventuele maatregelen. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

relatieve luchtvochtigheid

Hoge luchtvochtigheid: oorzaken, gevolgen & oplossingen

Als de luchtvochtigheid in huis boven de 70% is, heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid. Er zit in dat geval dus te veel vocht in de lucht, wat enkele nadelige gevolgen met zich kan meebrengen.

 

Mogelijke oorzaken hoge relatieve vochtigheid

De oorzaken van een te hoge vochtigheidsgraad kunnen van diverse aard zijn. Zo kunnen de volgende problemen aan de basis liggen:

  1. Condensatievocht: een van de mogelijke oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid is condensatievocht of woonvocht. Condensatievocht ontstaat wanneer vocht dat vrijkomt bij het douchen, koken, baden… niet voldoende afgevoerd wordt. Dit leidt tot vochtige plekken, schimmel, loslatend behang…
  2. Doorslaand vocht: dit vochtprobleem ontstaat wanneer vocht en regen worden opgeslorpt door je muren omdat deze poreus geworden zijn. Het vocht verspreidt zich dan door je muren. Doorslaand vocht is herkenbaar aan vochtplekken op je buiten- en/of binnenmuren.
  3. Optrekkend vocht: optrekkend vocht ontstaat wanneer grondvocht in je muren trekt door een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering. Je kan optrekkend vocht vooral herkennen aan vochtplekken onderaan de muur die zich naar boven verspreiden.
  4. Lekkages: een te hoge relatieve vochtigheid in huis kan tot slot ook veroorzaakt worden door een lekkage in je dak, waterleiding, afvoerbuis… Lekkages zijn niet altijd makkelijk op te sporen, maar je kan ze wel herkennen aan vocht- en schimmelplekken, een muffe geur, een hoge energie- en waterfactuur…

 

Gevolgen hoge relatieve vochtigheid

Indien de relatieve luchtvochtigheid in huis in de buurt komt van 100% kunnen ramen, deuren of daken beginnen te condenseren. Daarnaast zijn een muffe lucht, vochtplekken, loskomende verf, pleister of behang, houtrot, schimmels en ongedierte de voornaamste onaangename verschijnselen.

Ook je gezondheid kan lijden onder een te hoge luchtvochtigheid. Zeker mensen met gevoelige luchtwegen of gewrichtspijnen kunnen hinder ondervinden (meer hoesten, een benauwd gevoel, extra pijnlijke gewrichten,…). Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen bij een te hoge vochtigheid.

 

Oplossing hoge relatieve vochtigheid

De meest aangewezen oplossing wanneer je te veel vocht in huis hebt, hangt af van de oorzaak. We zetten enkele mogelijkheden op een rij:

  1. Ventilatie

    Woonvocht of condensatievocht is de meest voorkomende oorzaak van een te hoge relatieve vochtigheid. Daarom is het belangrijk om het huis constant te ventileren. Dit kan door de ramen open te zetten, via roosters of met een ventilatiesysteem B, C of D.

    Ventilatiesysteem D is de meest energiezuinige oplossing omdat er amper warmte verloren gaat. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van de vervuilde lucht verloopt mechanisch met warmteterugwinning. Ventilatiesysteem B voert enkel verse lucht aan, terwijl systeem C vochtige lucht afvoert.

    TIP: met een degelijk ventilatiesysteem kun je dus vocht en schimmels vermijden. Wil je ventilatie kopen en laten plaatsen door erkende installateurs? Vergelijk offertes van installateurs via de offerteservice.

  2. Luchtontvochtiger

    Je kan de luchtvochtigheid in huis ook naar beneden halen met een luchtontvochtiger. Zo’n toestel haalt overtollig vocht uit de lucht door afkoeling of opwarming van de lucht. Een ontvochtiger kost gemiddeld € 50 à 200 (excl. btw). Ontdek het aanbod in de webshop.

  3. Vochtbestrijding

    Als de hoge luchtvochtigheid veroorzaakt wordt door een ander vochtprobleem dan woonvocht, is vochtbestrijding noodzakelijk. Enkel door het onderliggende probleem aan te pakken, zal de relatieve vochtigheid verbeteren en de negatieve gevolgen ervan verdwijnen. De meest aangewezen methode voor vochtbestrijding hangt af van het vochtprobleem:

    Oplossing optrekkend vocht: muren injecteren of muren onderkappen
    Oplossing doorslaand vocht: gevel impregneren, nieuwe gevelbekleding plaatsen of gevel verven met vochtwerende verf
    Oplossing lekkage: lek opsporen en lek dichten

    BELANGRIJK: voor een correcte diagnose schakel je best een vochtexpert in die de oorzaak van de te hoge luchtvochtigheid kan vaststellen. Hij geeft je ook advies over de meest aangewezen oplossing. Laat het vochtprobleem bestrijden door een expert.

 

 

luchtbevochtiger lage relatieve vochtigheid

Lage luchtvochtigheid: oorzaak, gevolgen & oplossingen

Als de vochtigheidsgraad in huis lager is dan 40%, dan heb je te maken met een te lage relatieve luchtvochtigheid. Ook dit houdt risico’s in voor de gezondheid en pak je dus best zo snel mogelijk aan.

 

Oorzaak lage luchtvochtigheid

Een te lage relatieve vochtigheid komt voornamelijk voor tijdens de wintermaanden. De koude lucht die dan van buiten naar binnen komt bevat namelijk niet veel vocht. Met andere woorden, als de temperaturen dalen, daalt de maximale hoeveelheid waterdamp in de lucht, waardoor de relatieve vochtigheid ook daalt. Het gevolg is droge lucht in huis. Wanneer er dan te weinig geventileerd wordt, of wanneer de verwarming te hoog staat, zal de luchtvochtigheid nog verder dalen.

 

Gevolgen lage relatieve vochtigheid

Een te droge lucht kan leiden tot irritatie aan de ogen, luchtwegen en slijmvliezen. Bovendien kunnen de longen dan minder zuurstof opnemen, waardoor je last kan krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Verder zijn ook een droge huid, schrale lippen, barsten in houten meubels of vloeren… symptomen van een te lage relatieve vochtigheid.

 

Oplossing lage relatieve vochtigheid

Als de relatieve vochtigheid te laag is, doe je er goed aan om een luchtbevochtiger te plaatsen. Deze bevochtigt de lucht in je woning met waterdamp. Ook hier heb je keuze uit een drietal technieken:

  1. Luchtbevochtiger op basis van stoom

    Een bevochtiger op stoom kan heel snel veel stoom opwekken door water te verhitten. Die stoom wordt dan in de lucht geblazen. Deze luchtbevochtigers zijn vrij stil en goedkoop maar verbruiken wel wat energie, waardoor je energiefactuur kan stijgen.

  2. Ultrasone luchtbevochtiger

    Dit type luchtbevochtiger zet water om in zeer fijne nevel door geruisloze trillingen. Deze nevel wordt dan via een eveneens geluidloze ventilator in de kamer verspreid. Een ultrasone luchtbevochtiger verbruikt minder energie dan een toestel op basis van stroom, omdat de energie uit de kamerlucht zelf gehaald wordt. Ook beschikt deze bevochtiger over een interne hygrostaat waardoor het toestel automatisch in- en uitschakelt.

  3. Koudwaterverdamper

    Je kan ook kiezen voor een koudwaterverdamper. Bij dit principe wordt droge lucht uit de kamer via een ventilator aangezogen en bevochtigd door een vochtige filter. Het water verdampt dan op natuurlijke wijze totdat de lucht in je woning vochtig genoeg is. Deze techniek verbruikt weinig stroom en zorgt steeds voor de juiste luchtvochtigheid.

Op zoek naar een luchtbevochtiger? In onze webshop vind je een ruim aanbod aan kwalitatieve luchtbevochtigers waaruit je een keuze kan maken. Ontdek het aanbod in de webshop.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders