Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lekkage

Een lekkage kan veel schade teweegbrengen, zowel aan je woning als je gezondheid. Daklekkages komen het vaakst voor, maar ook lekken in waterleidingen of afvoerbuizen zijn mogelijk. Hoe herken je zulke lekkages? Hoe kan je ze laten opsporen en herstellen? Hoeveel kost dat ongeveer? En bij welke schade komt je verzekering tussen? Je leest er meer over in dit artikel.

Ga snel naar:
Lekkage herkennen
Soorten lekkages
Lekkage opsporen
Prijs lekkage opsporen & herstellen
Komt de verzekering tussen?
Kom in contact met vochtexperts

Hoe kan ik een lekkage herkennen?

Een lekkage in huis is vaak klein, maar de schade kan groot zijn. Zeker omdat je zo’n lek vaak pas na lange tijd opmerkt. Daarom ben je best aandachtig voor de volgende alarmsignalen:

  • Vocht- en schimmelplekken: verschijnen er vocht- of schimmelplekken op je plafond, muren of vloer? Die waterschade kan mogelijk wijzen op een lekkage. Ook afbladderende verf, loskomend behang en een muffe geur zijn tekenen aan de wand.
  • Hogere energiefactuur: zijn je energiekosten plots flink gestegen? Dan kan een lekkage de oorzaak zijn. Bepaalde isolatiematerialen (bv. glas- en rotswol) zijn namelijk niet bestand tegen vocht en verliezen hun isolerende vermogen bij vochtproblemen, met hogere stookkosten tot gevolg.
  • Hogere waterfactuur: swingt je waterverbruik plots de pan uit? Die waterverspilling kan het gevolg zijn van een lekkage. Bij een hogere waterfactuur hou je dus best je watermeterstand extra in het oog. Noteer de meterstand voor het slapengaan en dan opnieuw ’s ochtends. Is de stand gestegen? Dan gaat het wellicht om een lekkage.

TIP: vermoed je een lekkage in je woning? Contacteer dan zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf om het op te sporen en te laten herstellen. Weet je al waar het lek zich bevindt? Dan kan je het onmiddellijk laten herstellen. Ontvang advies & prijsvoorstellen van specialisten in de buurt.

 

 

Lekkage of ander vochtprobleem?

Merk je vochtplekken of schimmel op je muren, vloer of plafond? Dat betekent niet noodzakelijk dat het om een lekkage gaat. Deze waterschade kan ook wijzen op een ander vochtprobleem:



  • Lekkage of condensatievocht?

    Heb je geen ventilatiesysteem in je woning en is er te weinig natuurlijke ventilatie? Dan kunnen er vocht- en schimmelplekken ontstaan door condensatievocht. Dat ontstaat doordat warme lucht (bv. door te koken, te wassen…) neerslaat op koude oppervlakken zoals de muren of het plafond. Let op, een verhoogde luchtvochtigheid en condensproblemen als gevolg daarvan, kunnen ook veroorzaakt worden door een ander vochtprobleem zoals doorslaand of optrekkend vocht.

    → Oplossing: een aangepast ventilatiesysteem plaatsen dat vocht tijdig afvoert en de lucht zuivert. Ligt een ander vochtprobleem aan de basis van de condensproblemen, dan is dat vochtprobleem oplossen de boodschap. Ontvang offertes op maat van vochtexperts.



  • Lekkage of optrekkend vocht?

    Merk je vochtplekken onderaan je muren op het gelijkvloers? Als daar geen waterleidingen lopen, gaat het wellicht om optrekkend vocht. Dat is grondwater dat omhoog trekt in je muren door slechte funderingen, een slechte waterkering of het ontbreken van een waterkering (vochtwerende laag van kunststof of roofing in de muur, gelijk met de vloerpas).

    → Oplossing: je muren laten injecteren, onderkappen of onderzagen. Ontvang offertes op maat.



  • Lekkage of doorslaand vocht?

    Bevinden de vochtplekken zich niet op het grondniveau? Dan heb je wellicht te kampen met doorslaand vocht. Daarbij dringt regenwater je poreuze buitenmuur binnen om zich verder te verspreiden in je muur.

    → Oplossing: je muren laten impregneren, je gevel laten behandelen met vochtwerende verf of een nieuwe gevelbekleding laten plaatsen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

Lekkage herkennen

 

Soorten lekkages

Welke soorten lekkages kunnen voor vochtproblemen zorgen? We zetten de vaakst voorkomende waterlekken kort op een rij:

 

1. Daklekkages

Daklekkages komen het vaakst voor. Een dak heeft dan ook verschillende zwakke plekken die lekkages kunnen veroorzaken:

  • Slechte dakbedekking: bij een hellend dak kunnen de dakpannen of leien scheuren vertonen, niet meer mooi aansluiten… Bij een plat dak is vooral roofing met zijn vele naden kwetsbaar voor lekkages. Maar ook een waterdichte dakrubber als EPDM kan na verloop van tijd loskomen aan de dakranden.
  • Slechte afvoer van regenwater: blijven op je plat dak grote en diepe plassen staan? Dan is er iets mis met het afschot van je dak of is je afvoer verstopt. Dat regenwater kan zich na verloop van tijd tussen de naden van je dakbedekking wringen.
  • Beschadigd daklood: is het daklood bij je schoorsteen of dakkapel beschadigd? Of loopt het niet meer mooi over? Dan kan vocht naar binnen sijpelen en ontstaat er een lek in je dak.
  • Verstopte dakgoot: zit je dakgoot verstopt door een ophoping van vuil en bladeren? In combinatie met regen kan dat tot een lekkende dakgoot leiden. Maak dus je dakgoot regelmatig schoon, zeker in een periode als de herfst.

Hoe daklekkage oplossen?

Contacteer zo snel mogelijk een dakdekker om je daklekkage te laten herstellen. De kostprijs zal afhangen van het soort herstelling: moet hij bijvoorbeeld enkel beschadigd daklood vervangen of moet de dakbedekking (deels) vernieuwd worden? Het gemiddelde uurloon van een dakdekker bedraagt 30 à 45 euro (excl. btw & materialen). Ontvang offertes van ervaren dakdekkers.

 

2. Lekkage in waterleiding

Een waterleiding komt je woning binnen op een centraal punt. Daarna vertakt de waterleiding zich. De lekkage zal zich meestal bevinden op 1 van die vertakkingen. Dat is vooral vervelend als die lekkende koppeling zich in je muur of vloer bevindt.

Hoe lekkage in waterleiding oplossen?

Is het lek in je waterleiding zichtbaar met het blote oog? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een loodgieter om de lekkage te laten herstellen. Gaat het om een verborgen lek? Dan moet je eerst een lekdetectiebedrijf inschakelen om de locatie van het lek te laten opsporen. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat van vochtexperts.

 

3. Lekkage in afvoerbuis (badkamer, keuken…)

Ook in afvoerbuizen kunnen zich lekkages voordoen. Denk maar aan de afvoer van je sanitaire voorzieningen in de badkamer, de gootsteen in de keuken… Dergelijke lekkages ontstaan vaak door een ongelukje bij het klussen. Vormen er zich waterdruppels op een plek waar je geboord hebt in je muur, vloer of plafond? Dan heb je wellicht een afvoerbuis geraakt.

Hoe lekkage in afvoerbuis oplossen?

Is het duidelijk waar de lekkage in de afvoerbuis zich bevindt? Doe dan een beroep op een loodgieter voor de herstelling. Kan je de locatie van de lekkage niet achterhalen? Contacteer dan eerst een lekdetectiebedrijf om het lek op te sporen. Vind een geschikte vochtexpert in de buurt.

 

4. Lekkage in de kelder

Ook lekkages in de kelder zijn veelvoorkomend. Een lekkage in de kelder bevindt zich meestal in een waterleiding, riolering of regenpijp. Ook een hoge waterstand, veel regen of poreuze kelderwanden kunnen ervoor zorgen dat lekkages ontstaan en water kan binnenkomen.

Hoe lekkage in kelder oplossen?

Belangrijk is om eerste de exacte locatie van het lek te kennen. Is dat nog niet het geval, dan schakel je best een lekdetectiebedrijf in. Is dat wel het geval, dan kan je het lek dichten of een andere oplossing gebruiken om je kelder waterdicht te maken, bv. door een scheur of naad te dichten. Ontvang advies & offertes van ervaren vochtexperts.

 

Lekkage herstellen

Lekkage opsporen

Is de locatie van de lekkage duidelijk, bv. bij een beschadigde dakbedekking? Dan kan je het lek onmiddellijk laten herstellen. In vele gevallen zit de lekkage echter verborgen, bv. een lekkage in de muur. Dan moet je eerst een lekdetectiebedrijf inschakelen om een lekdetectie uit te voeren. Zulke specialisten gebruiken gespecialiseerde apparatuur om hak- en breekwerk te vermijden:

  • Thermografische infraroodcamera: met zo’n camera kan een specialist in lekdetectie lekkages in waterleidingen nauwkeurig opsporen. Het toestel meet namelijk het temperatuurverschil tussen het gelekte water en het water in de leidingen.
  • Ultrasone lekdetectie: hierbij werkt de specialist met hoogfrequente geluidsgolven om de locatie van de lekkage te achterhalen.
  • Endoscopie: de specialist gaat met een klein cameraatje met een wendbare kop door de leidingen om de lekkage op te sporen.
  • Traceergas: de specialist zet de leidingen onder druk met een traceergas. Met speciale apparatuur gaat hij dan na waar dit gas uit de leidingen lekt.
  • Vochtmeting: de specialist meet de relatieve vochtigheid van materialen om zo na te gaan waar de waterlekkage zich bevindt.

TIP: op zoek naar een lekdetectiebedrijf actief in jouw buurt? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes & prijsvoorstellen van geschikte specialisten vergelijken. Start je offerte aanvraag hier.

 

Prijs lekkage opsporen & oplossen

Hoeveel je betaalt om een lek te verhelpen is afhankelijk van de situatie. In bepaalde gevallen moet je het lek enkel laten herstellen. In andere gevallen is eerst nog een lekdetectie nodig om het lek op te sporen:

 

1. Prijs opsporen lekkage

De kostprijs van een lekkage detectie hangt vooral af van de gebruikte techniek en de omvang van de werkzaamheden. Moet het bedrijf bv. al je leidingen controleren of slechts 1 specifieke leiding? Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 300 à 500 euro, (excl. btw). Daarbij krijg je ook een rapport en professioneel advies om de herstellingen aan te pakken.

TIP: de prijs kan verschillen van specialist tot specialist. Wil je gericht prijzen, maar ook technieken, verplaatsingskosten, uitvoeringstermijnen… vergelijken? Vraag dan offertes aan bij lekdetectiebedrijven actief in jouw buurt. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Prijs lekkage herstellen

Het stopt niet bij de opsporing van een leklage. Het lek moet ook gedicht worden. Hoeveel je daarvoor betaalt, is afhankelijk van de methode, die op zijn beurt afhangt van de aard en omvang van de lekkage.

Bij een daklekkage bijvoorbeeld blijven de herstellingswerken soms beperkt tot het vervangen van beschadigd daklood, terwijl in andere gevallen de dakbedekking (deels) vernieuwd moet worden. Bij een lek in een waterleiding is een oppervlakkige herstelling vaak voldoende. In andere gevallen, bv. als de waterleiding in de muur zit, zullen er breekwerken nodig zijn waardoor de kosten hoger oplopen.

TIP: wil je exact weten hoeveel het kost om een lekkage te laten herstellen? Via onze offertepagina kan je prijzen, maar ook voorgestelde oplossingen van specialisten vergelijken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Komt de verzekering tussen bij lekkages?

Je woningverzekering dekt niet alleen onvoorziene schade aan je woning door een brand of storm, maar ook waterschade door een lekkage. Neem dus zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om een dossier te openen. Let op: gaat het om een verborgen lek? Dan is de kans groter dat je verzekeraar tussenkomt dan bij een zichtbare lekkage. In dat laatste geval kan er namelijk sprake zijn van nalatigheid of kwaad opzet.

TIP: stel een lijst op van alle beschadigingen door de lekkage en neem voldoende foto’s. Schakel je een lekdetectiebedrijf in? Dan zal je verzekeraar ook het opgestelde rapport (met locatie van het lek en de mogelijke oplossingen) gebruiken in het kader van de terugbetaling van je schadekosten. De meeste verzekeraars betalen de kosten van de lekdetectie trouwens terug.

 

Offertes voor lekdetectie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde lektedetectie bedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen