Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterleiding lek

Wist je dat een klein lek in je waterleiding een verlies van maar liefst 16 liter water per uur kan veroorzaken? Op jaarbasis komt dat neer op zo’n 140 m³ water… De gevolgen van een waterleiding lek kunnen hierdoor erg groot zijn. Hoe kan je zo’n lekkage in je waterleiding herkennen, opsporen en aanpakken? En op welk kostenplaatje mag je ongeveer rekenen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe waterleiding lek aanpakken?
Kosten lekdetectie & herstelling
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

Hoe herken je een lekkage in de waterleiding?

Zelf een lekkage opsporen is niet eenvoudig. De meeste waterleidingen zijn weggewerkt in je muren, plafond of vloer, waardoor ze niet zichtbaar zijn. Gelukkig kan je een waterleiding lek wél herkennen. De volgende signalen kunnen duiden op een lek:

 • Vochtplekken & schimmels: lekkages hoeven niet groot te zijn om veel vochtschade aan te richten. Constateer je vochtplekken, schimmels, … op je muren, plafond en vloer? Dan kan een waterleiding lek 1 van de mogelijke oorzaken zijn (naast andere vochtproblemen als opstijgend vocht, doorslaand vocht, …).
 • Hogere waterkosten: vermoed je dat de vochtschade het gevolg is van een lekkage in je waterleiding? Hou dan goed de kosten voor je waterverbruik en je watermeterstand in  de gaten. Zijn de kosten voor water plotseling veel hoger? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een lekkende waterleiding gaat.
 • Hogere energiekosten: zijn niet alleen de kosten voor water, maar ook je energiekosten hoger? Ook dan kan een lek in je waterleiding de oorzaak zijn. Bepaalde isolatiematerialen als minerale wol verliezen namelijk hun isolerende vermogen bij vochtproblemen, met hogere stookkosten tot gevolg.

LET OP: de vochtschade door een waterleiding lek bevindt zich vaak op een andere plek dan de lekkage zelf. Bij een onzichtbaar lek contacteer je het liefst zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf. Zo’n specialist spoort de locatie van de lekkage snel en secuur op met geavanceerde apparatuur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij lekdetectiebedrijven actief in je buurt.

lek waterleiding

 

Hoe waterleiding lek aanpakken?

Zie je vochtplekken, schimmels, … op je muren, plafond of vloer? En zijn daarnaast je kosten voor water flink gestegen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lek in je waterleiding. In dat geval volg je het best de volgende 3 stappen:

 

STAP 1: lekkage waterleiding opsporen

Heb je te maken met een zichtbaar lek? Schakel dan meteen een loodgieter in. Is het lek onzichtbaar? Dan moet je een beroep doen op een bedrijf gespecialiseerd in lekdetectie. Zij sporen met gespecialiseerde apparatuur en geavanceerde technieken het lek in je waterleiding op. Enkele veelgebruikte methodes op een rij:

 • Ultrasone detectie: bij koudwaterleidingen jaagt een professional geluidsgolven door je waterleidingen. Omdat de ultrasone golf in lucht of water een andere snelheid heeft, kan hij exact bepalen waar de lekkage in je waterleiding zich bevindt.
 • Thermografische infraroodcamera: er is een temperatuurverschil tussen gelekt water en het water in je warmwaterleidingen. Met een thermografische infraroodcamera kan een expert die warmteverschillen door je muren waarnemen. Zo kan hij heel precies je waterleiding lek opsporen.
 • Traceergas: bij deze methode blaast een specialist traceergas in je leidingen. Waar er schade is, ontsnapt het gas langs de openingen. Plekken met een verhoogde gasconcentratie tonen de plaats van een lek.
 • Endoscopie: een vakman brengt een kleine camera met een soepele kop in moeilijk bereikbare leidingen. De expert bekijkt de beelden op een apart scherm om zo het waterlek op te sporen.
 • Elektro-akoestische detectie: via een akoestische meting kan een professional afwijkende geluiden in de leidingen horen. Akoestische onderbrekingen zijn vaak het gevolg van beschadigingen.

BELANGRIJK: na de detectie maakt het bedrijf een uitgebreid rapport op met een gedetailleerde beschrijving van de lekkage en de exacte locatie. Op basis van dit verslag kan een loodgieter je waterleiding lek herstellen en kan je een dossier laten opmaken bij je verzekering. Op zoek naar een expert? Ontvang gratis advies op maat bij verschillende lekdetectiebedrijven actief in je buurt.

 

STAP 2: lekkage waterleiding repareren

Heeft een lekdetectiebedrijf de exacte locatie van de lekkage bepaald? Dan is het tijd om het lek in je waterleiding te dichten. Hiervoor stap je met het rapport van het lekdetectiebedrijf naar een loodgieter. Die bepaalt op basis van de aard van het lek en de omvang van de schade hoe hij de lekke waterleiding correct moet repareren.

 

STAP 3: gevolgschade lekkage waterleiding herstellen

Is het lek hersteld? Dan moet je de gevolgschade laten herstellen. De beste aanpak hangt af van de aard en de ernst van de vochtschade. Heb je bv. schade aan je vloer? Dan bestaat de kans dat je je vloer deels moeten laten uitbreken. Is er sprake van oppervlakkige schade als lichte zwarte schimmel op je muur? Dan kan het volstaan om die schimmels eerst te laten verwijderen en dan opnieuw te verven of te behangen.

 

BELANGRIJK: een goede aanpak begint bij lekdetectie!

Wil je de vochtschade in je woning goed aanpakken? Dan is een precieze, betrouwbare lekdetectie een noodzakelijke eerste stap. Dankzij het rapport van het lekdetectiebedrijf weet je loodgieter exact waar het lek in de waterleiding zich bevindt. Daarnaast krijg je ook uitgebreid advies over de nodige stappen om ook de gevolgschade weg te werken. Bovendien heb je dit rapport nodig wanneer je naar je verzekering stapt.

Een professioneel lekdetectiebedrijf inschakelen? Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij verschillende experts actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijzen lekdetectie & herstelling

Hoeveel betaal je precies om een lek in de waterleiding op te sporen en te dichten? Dat is vooral afhankelijk van de omvang van de werken. Enkele richtprijzen op een rij:

 

1. Prijs detectie van het waterleiding lek

De prijs van lekdetectie hangt vooral af van de gebruikte methode en de omvang van de werkzaamheden. Moet de expert bv. al je waterleidingen controleren of slechts 1 specifieke leiding? Gemiddeld bedragen de kosten voor een lekdetectie € 300 à 500 (excl. btw en incl. rapport voor je loodgieter en de verzekering).

TIP: dit is slechts een richtprijs. De kosten voor een lekdetectie kunnen ook verschillen van bedrijf tot bedrijf. Wil je gericht tarieven, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 lekdetectiebedrijven actief in je buurt. Start je aanvraag hier. 

 

2. Prijs herstellen van het waterleiding lek + gevolgschade

De herstellingskosten hangen sterk af van de aard en de ernst van de schade aan je waterleiding en je muren, vloer of plafond. Soms is een oppervlakkige herstelling voldoende om het lek in je waterleiding te repareren. In andere gevallen zijn sloopwerkzaamheden nodig, met hogere kosten tot gevolg. Hetzelfde geldt voor het herstellen van vochtschade door je lekkende waterleiding.

 

TIP: offertes vergelijken loont!

Wil je graag weten hoeveel je precies betaalt voor het opsporen en het herstellen van een lek in je waterleiding? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende professionals actief in je buurt. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de prijzen, verplaatsingskosten, voorgestelde oplossingen, uitvoertermijnen, …

Gratis & vrijblijvend offertes vergelijken? Vul dan het offerteformulier in en ontvang prijsvoorstellen op maat van je project bij verschillende professionals actief in je buurt.

 

waterleiding lek

Veelgestelde vragen over een waterleiding lekkage

Heb je nog vragen omtrent een lekkage in je waterleiding? Dan kan je terecht bij een professioneel lekdetectiebedrijf actief in je buurt. Om je op weg te helpen, beantwoorden we hieronder enkele veelgestelde vragen omtrent een lekkende waterleiding. • Waarom een lekdetectiebedrijf inschakelen?
  Onzichtbare lekken kunnen grote schade veroorzaken. Met de hulp van een professioneel bedrijf ben je zeker van een precieze opsporing van het lek zonder hak- of sloopwerkzaamheden. Bovendien krijg je achteraf ook een uitgebreid rapport. Deze analyse helpt de loodgieter met het dichten van het lek en is bovendien belangrijk voor je verzekeraar. Contacteer een lekdetectiebedrijf voor een professionele analyse.


 • Dekt mijn verzekering de kosten van een lek in de waterleiding?
  Gaat het om een onzichtbaar lek in je waterleiding? Dan dekt je verzekeraar in de meeste gevallen de gevolgschade en de kosten voor de lekdetectie. In dat geval gaat het namelijk niet om nalatigheid of kwaad opzet. Lees meer over de verzekering van vochtschade.


 • Moet ik de hogere waterkosten betalen aan mijn watermaatschappij?
  Door een onzichtbare lekkage is de rekening van je water flink gestegen. Moet je die extra kosten dan zelf ophoesten? Als je kan aantonen dat de kosten veroorzaakt zijn door een verborgen lekkage, kan je in bepaalde gevallen minimaal 50% van het bedrag terugkrijgen. Om aanspraak te maken op een compensatie moet je een dossier aanleggen met foto’s van de schade, facturen van de herstellingswerken en recente waterrekeningen, … Neem hiervoor contact op met je watermaatschappij.


 • Wat te doen als het lek afkomstig is van de (boven)buren?
  Waterschade aan het plafond of op de muren kan ook z’n oorsprong vinden bij de buren. Vermoed je dat dit het geval is? Aarzel dan niet om bij je buren aan te kloppen. Het kan zijn dat zij de problemen al eerder opgemerkt en aangepakt hebben. Verzamel voldoende bewijsmateriaal en stap hiermee naar je verzekeraar. In de meeste gevallen kan deze waterschade gedekt worden.


 • Kan een lekkage in mijn vloerverwarming ook vochtschade veroorzaken?
  Ja! Een lekkage in 1 van de leidingen van je warmwater vloerverwarming kan een oorzaak zijn van vochtschade in je vloer. Aan de basis daarvan kunnen leidingen van mindere kwaliteit liggen, maar ook foutief aangesloten koppelingen of boorschade tijdens vloerwerken. Sowieso doe je er goed aan om ook in dit geval eerst een lekdetectie aan te vragen. Zo heb je zekerheid over de oorzaak en de aard van de vochtschade. Start hier je aanvraag.

 

Offertes voor lekdetectie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde lektedetectie bedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw regio.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen