Vochtige vloer: oorzaken & oplossingen
Heb je last van een vochtige vloer in huis? Dan wijst dit doorgaans op een vochtprobleem dat grondig geïnspecteerd en behandeld moet worden. In dit artikel lees je meer over de verschillende oorzaken en mogelijke behandelingen voor een vochtige vloer.
Mogelijke oorzaken vochtige vloer
Er kunnen verschillende problemen aan de basis van vochtige vloeren liggen. Om de precieze oorzaak te achterhalen, laat je best een professionele vochtdiagnose uitvoeren. Dit is belangrijk om de vochtige vloer op gepaste wijze te kunnen behandelen. Een overzicht van de frequentste oorzaken:
- Hoog grondwaterpeil: als er veel water onder het huis ligt en de ondergrond rechtstreeks verbonden is met de vloer, kan de vloer vochtig zijn en koud aanvoelen door onderliggend condensatievocht. Een hoge grondwaterstand komt vooral voor in laaggelegen gebieden.
- Gebrekkige ventilatie: kruipruimtes of kelders zijn ruimtes die gewoonlijk weinig of geen gelegenheid tot verluchting hebben. Nochtans is het erg belangrijk dat vocht hier goed kan worden afgevoerd. Door goed te ventileren kan je vochtproblemen en schimmels vermijden. Ook alle openingen in de keldervloer moeten lucht- en waterdicht worden afgesloten.
- Opstijgend vocht: als het metselwerk van het huis in contact komt met grondwater, lekwater of vocht, dan kan dit opstijgend vocht veroorzaken. De fundering, spouw en vervolgens de muren zullen het vocht absorberen. Hoewel vochtplekken dan vooral boven plinten zullen verschijnen, kan er wel degelijk ook vocht onder de vloeren zitten. Als de vloer ook aangetast is, kun je te kampen krijgen met schimmel.
- Lekkende buizen: wanneer bijvoorbeeld de buizen van de vloerverwarming beschadigd zijn, kan de vloer vochtig worden. Hetzelfde geldt voor lekkende buizen (waterleiding of rioolbuizen) in de kruipruimte. Lekkende buizen kunnen te wijten zijn aan een foutieve montage of bodemverzakking. Ook bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen metalen buizen roesten en uiteindelijk gaan scheuren en lekken. Lekkage komt eveneens vaak voor indien de kimnaad, de aansluiting tussen muren en vloer, niet voldoende waterdicht afgewerkt is.
- Doorslaand vocht of condensatievocht: de keldervloer kan eveneens vochtig worden doordat vocht op de muren naar beneden druppelt. Vaak betreft dit condensatievocht of doorslaand vocht.
Symptomen van een vochtige vloer
Hoe kan je een vochtige vloer nu precies herkennen? Er zijn meestal enkele zichtbare symptomen die wijzen op een vochtige vloer:
- Een muffe geur in huis
- Schimmelvorming onder de vloerbekleding
- Vochtige, donkere plekken op de vloer
- Vloerbekleding die opbolt
- Witte zoutaanslag op de vloer
TIP: laat de kruipruimte of kelder inspecteren!
Heeft je huis een kelder of kruipruimte? Dan is het belangrijk om deze grondig te (laten) inspecteren! Veel mensen zien immers over het hoofd dat deze ruimte dikwijls aan de oorsprong ligt van vochtige vloeren. Zelfs als er daar niet veel schade zichtbaar is (bv. doorslaande muren), kan deze ruimte toch voor een koude en vochtige vloer zorgen. Gebrekkige ventilatie of openingen in de naar de vloer erboven kunnen hier aanleiding toe geven.
Hoe (vochtige) vloer waterdicht maken?
Injecteren opstijgend vocht
Last van een vochtige vloer? Geen nood! Er bestaan verschillende efficiënte manieren om dit vochtprobleem te verhelpen. Welke methode in jouw situatie best toegepast wordt, hangt voornamelijk af van de oorzaak van de vochtige vloer.
Een vochtige vloer ten gevolge van opstijgend vocht kan bijvoorbeeld goed behandeld worden door de muren (en ander aangetast constructiemateriaal) te injecteren met een vochtwerende gel. Lees hier meer over het injecteren van opstijgend vocht.
Kelder draineren of bekuipen
In veel gevallen gaat het om de vloer van een kelder of kruipruimte die vochtig is. Door middel van drainage of bekuiping kan men dan de vloer waterdicht maken.
Is de kelder(vloer) extreem vochtig? Dan is drainage aangewezen. Hierbij gebruikt men drainagematten (vochtwerende noppenmembranen) die voorzien zijn van kanaaltjes. Deze zorgen ervoor dat het grondwater naar een verzamelput en uiteindelijk naar de riolering gebracht wordt. Bovenop deze matten wordt dan een nieuwe betonvloer gestort, zodat de vloer in de toekomst droog zal blijven.
Bij bekuiping of kelderdichting worden de muren en vloer waterdicht gecementeerd met een speciale pasta van cement. Uiteraard moeten eerst eventuele lekken gedicht worden. Op die manier wordt al het grondwater netjes buitengehouden. Ook eventuele scheuren in de vloer(bekleding) moeten hersteld worden om infiltrerend grondwater een halt toe te roepen.
Ventileren
Condensatievocht en een te hoge luchtvochtigheid kunnen worden bestreden door je kelder te ventileren. Vanaf 3000 EUR kan je een ventilatiesysteem laten plaatsen. Let op, ook andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensatieproblemen als gevolg daarvan. Het vochtprobleem oplossen is dan de boodschap.