Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtproblemen: oplossingen en prijs advies

Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben en vergt steeds een andere aanpak. In dit artikel overlopen we de meest voorkomende vochtproblemen met hun oorzaken, gevolgen en oplossingen.

 

Soorten vochtproblemen

Wil je voor eens en voor altijd komaf maken met vocht in huis, dan is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Bij een verkeerde inschatting kunnen heel wat onnodige kosten gemaakt worden zonder dat het vochtprobleem structureel aangepakt wordt. Hier vind je enkele frequent voorkomende vochtproblemen in huis en hun behandelingsmethode:

 

1. Optrekkend vocht

vochtprobleem door opstijgend vocht

Heb je last van vochtplekken ter hoogte van het grondniveau, dan spreekt men van optrekkend grondvocht. Een verouderde fundering die het grondwater absorbeert en niet voorzien is van een vochtkering is de oorzaak van dit vochtprobleem. Optrekkend vocht kan behandeld worden op twee manieren:

 

Muren injecteren
Vochtproblemen die ontstaan door optrekkend vocht worden bij bestaande huizen vaak aangepakt door de muren te injecteren. Hierbij gaat men gaten boren in de muren om deze vervolgens op te vullen met een vochtwerende gel. De prijzen voor het injecteren van muren beginnen vanaf 100 euro per lopende meter.

Hier vind je meer info over het injecteren van muren.

 

Muren onderkappen en nieuwe vochtkering plaatsen
Het onderkappen van muren is een drastische maatregel waarbij horizontale sleuven doorheen de gevel gemaakt worden. In deze sleuven wordt een nieuwe vochtkering geplaatst, welke het vocht zal tegenhouden. Gemiddeld ligt de prijs voor deze vochtbestrijdingsmethode tussen 100 en 150 euro per lopende meter.

Lees hier meer over de werkwijze van het onderkappen van muren.

Wil je meer te weten komen over optrekkend vocht en de behandelingsmethoden van dit vochtprobleem? Ga dan naar het artikel “Optrekkend vocht behandelen“.

 

Op zoek naar een vakman voor het behandelen van vochtproblemen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele vochtbestrijders. Klik hier voor meer info.

 

 

2. Doorslaand vocht

natte buitenmuren

Zijn er duidelijke vochtplekken zichtbaar op de buitenmuren en/of je binnenmuren, dan heb je te maken met doorslaand vocht. Dit type vochtprobleem duikt voornamelijk op bij oudere gebouwen waarbij de gevelbekleding (bakstenen of bepleistering) door de jaren heen poreus is geworden. Je kan dit vochtprobleem oplossen door de buitenmuur waterdicht te maken. Dit kan op 2 manieren:

 

Muren impregneren
Als je te maken hebt met doorslaand vocht, dan kan dit in de meeste gevallen snel opgelost worden door de muren te impregneren met een onzichtbare coating. Deze coating voorkomt dat vocht in de gevel kan insijpelen. De kosten voor het impregneren van de gevel liggen meestal tussen 10 en 15 euro per m².

Meer info over muren impregneren vind je hier.

 

Nieuwe gevelbekleding
Verkeert je gevel in een slechte staat, dan kan het ook aan te raden zijn om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Met het oog op een energiezuinige woning kan je deze werken combineren met het aanbrengen van isolatie.

 

Je gevel laten impregneren door een vakman? Vraag hier gratis offertes aan.
Prijzen voor een nieuwe gevelbekleding aanvragen kan op deze pagina.

 

 

3. Vochtproblemen door condensatievocht

badkamer vochtig

Een vochtprobleem is niet altijd te wijten aan fouten in de bouwconstructie. Ook interne factoren zoals een gebrek aan ventilatie of schade kunnen de oorzaak zijn van vocht in de woning. Condensatievocht is een voorbeeld van een van deze vochtproblemen in huis.

Heb je last van vochtplekken of schimmels in de keuken, badkamer of slaapkamer, dan heb je waarschijnlijk te maken met condensatievocht. Dit type vochtprobleem ontstaat door een grote hoeveelheid waterdamp die ontstaat door het koken, douchen of baden.

Wanneer waterdamp niet correct afgevoerd kan worden, zal deze afgezet worden op de muren, met alle gevolgen van dien. Condensatievocht kan opgelost worden door de woning geregeld te verluchten. Is je woning goed geïsoleerd en is verluchten niet altijd mogelijk, dan is het aangewezen om een ventilatiesysteem te plaatsen.

Meer informatie over condensatievocht en hoe dit te bestrijden lees je hier.

 

Heb je te kampen met condensatievocht en wil je dit vochtprobleem oplossen door een ventilatiesysteem te plaatsen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van ventilatiesystemen. Klik hier voor meer info.

 

LET OP: ook een ander vochtprobleem zoals opstijgend of doorslaand vocht kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensproblemen als gevolg daarvan. Een vochtspecialist kan precies achterhalen wat de oorzaak is van je vochtproblemen. Ontvang offertes op maat.

 

 

4. Vocht in huis door lekken in leidingen en afvoerbuizen

lekken in leidingen

Wanneer je last hebt van vochtige plekken die niet te verklaren zijn door bovenstaande oorzaken, dan is de kans groot dat er een lek zit in één van de leidingen of afvoerbuizen.
Het detecteren van dergelijke lekken is niet altijd even makkelijk omdat de gevolgen van dit vochtprobleem vaak pas zichtbaar zijn na enkele maanden tot jaren.

Vind je de oorzaak niet meteen, dan kan je steeds beroep doen op een specialist in lekdetectie.
Deze zal met een speciale vochtmeter de aanwezige vochtproblemen opsporen.
De prijs voor een grondige lekdetectie ligt gemiddeld tussen 300 en 400 euro.

Lees hier meer over de werkwijze bij lekdetectie.

 

 

5. Bouwvocht

Bij het bouwen van een traditioneel huis wordt heel veel water gebruikt. Het volledig uitdrogen van de woning kan meer dan een jaar duren en het kan nare gevolgen hebben wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt. Zo kan het pleisterwerk loskomen en zal er schimmel ontstaan in de vochtige ruimtes. Om bouwvocht aan te pakken kan je gebruikmaken van een ontvochtiger en zo vaak mogelijk de woning verluchten.

Wil je meer weten over bouwvocht en de behandeling van dit vochtprobleem? Ga dan naar het artikel “Bouwvocht“.

 

 

Belang van een correcte diagnose bij vocht

Zoals je al gelezen hebt, kan een vochtprobleem te wijten zijn aan diverse oorzaken.
Om geen onnodige kosten te maken is het dan ook belangrijk dat eerst een correcte analyse gemaakt wordt.
Wil je zeker zijn van je stuk, dan doe je er goed aan om diagnoses aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je niet alleen hun verschillende oplossingen met elkaar vergelijken, maar ook hun prijzen en kennis.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders