Bouwvocht: oorzaken & oplossingen
Tijdens het bouwen of verbouwen worden heel wat bouwmaterialen gebruikt die met water vermengd worden. Tijdens de uitharding zoekt al dit vocht zicht opnieuw een baan naar buiten, wat leidt tot een hoge vochtconcentratie in je woning. Schenk je onvoldoende aandacht aan dit probleem, dan kan je woning al snel muf ruiken en kunnen er zelfs schimmels ontstaan. Het kan je isolatie aantasten, houten constructies doen uitzetten en de sterkte van de uit te drogen bouwmaterialen verzwakken.
Bouwvocht behandelen
De meest voorkomende werken waarbij bouwvocht ontstaat zijn bij chapewerken, beton storten en stuckwerken. Bouwvocht kan je zowel machinaal als natuurlijk aanpakken. Je woning op natuurlijke wijze laten drogen is volledig gratis maar kan al snel tot 18 maanden duren.
Hierbij moet je ramen en deuren zoveel mogelijk openzetten bij droog weer. Verder is het ook belangrijk dat je de kamers zo weinig mogelijk afsluit zodat er voldoende circulatie is in de woning.
Bouwdrogers – Hoe lang? Bespaar veel tijd uit!
Wens je het vocht sneller uit huis zodat je kan beginnen met verven en behangen dan kan een bouwdroger de oplossing bieden. Dit is een machine die de vochtige lucht gaat opneemt uit de ruimte. Deze lucht wordt herleidt tot water en vervolgens opgevangen in een opvangbak.
Door gebruik te maken van bouwdrogers kan men de droogtijd al snel terugdringen tot enkele weken of maanden. De bouwdroger kan ook perfect gecombineerd worden met een natuurlijke uitdroging. Zo verbruik je geen energie tijdens droge dagen en help je het milieu een handje.
Als het kouder is dan 12 graden Celsius zal een traditionele bouwdroger niet volstaan. Het is dan onvoldoende warm om de lucht te laten verdampen. Tijdens de wintermaanden maak je daarom best gebruik van een bouwdroger met warmtepomp.
Deze zal de binnenlucht opwarmen zodat het water in de muren alsnog condenseert. Je woning is voldoende droog als je bouwdroger na 24 uur slechts één centimeter water heeft opgevangen.