Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in de slaapkamer

Schimmels veroorzaken zwarte plekken op de muur en zijn slecht voor je gezondheid. Ze kunnen in elke vochtige ruimte in je huis voorkomen, ook in de slaapkamer. In dit artikel kan je lezen wat de oorzaken zijn van schimmel in de slaapkamer en wat je er zelf aan kunt doen.

Ga naar: Oplossingen tegen schimmelschimmel verwijderen

 

Oorzaken van schimmel in de slaapkamer

Schimmels komen overal voor in de natuur. Ze zijn overal in huis aanwezig maar komen pas in vochtige omgevingen tot ontwikkeling waardoor ze ook schadelijk kunnen worden voor de gezondheid. Wanneer je in de slaapkamer last hebt van schimmel dan weet je met zekerheid dat er een vochtprobleem is. Vochtproblemen in de slaapkamer kunnen grofweg door drie oorzaken ontstaan:

1. Slechte ventilatie waardoor het woonvocht niet voldoende afgevoerd wordt.
2. Probleem met de buitengevel waardoor de binnenmuren nat worden.
3. Probleem met opstijgend vocht (veroorzaakt door grondvocht).

 

Oorzaak 1: slechte ventilatie van de slaapkamer

Bij een slechte ventilatie ontstaat er een overschot aan woonvocht. Woonvocht is vocht dat we zelf produceren. In de slaapkamer gaat het in de meeste gevallen om uitgeademde vochtige lucht en om transpiratievocht dat via de huid verdampt. Per dag produceer je op deze manier ongeveer twee liter vocht.

Wanneer je met twee personen in een kamer slaapt die slecht geventileerd is produceer je al snel een grote hoeveelheid vochtige lucht. Dit woonvocht gaat, zeker bij lagere temperaturen, snel neerslaan als condens op muren, ramen en plafonds. Indien zich dit langdurig voordoet ontstaat een ideale voedingsbodem voor schimmel.

 

Oorzaak 2 & 3: Doorslaand en/of opstijgend vocht

Doorslaand vocht ontstaat door problemen met de buitengevel. Bij een beschadigde gevel kan regenwater gaan insijpelen in de buitenmuur waardoor de binnenmuren uiteindelijk ook vochtig kunnen worden. Ook kunnen er problemen met de spouwmuurisolatie zijn waardoor er binnen vochtproblemen gaan ontstaan.

Ben je er zeker van dat de slaapkamer goed geventileerd is en dat er geen sprake is van lekkage? Dan heb je bijna zeker te maken met doorslaand vocht. Als het om een slaapkamer op de begane grond gaat, kan de oorzaak ook opstijgend vocht zijn. De schimmel bevindt zich in dit geval aan de onderzijde van de muur.

 

ventilatie-slaapkamer

 

Oplossingen

Je kunt schimmel in huis definitief verwijderen door de oorzaak weg te nemen. Is de oorzaak woonvocht, dan zul je iets aan de ventilatie moeten doen. Breng bijvoorbeeld een ventilatierooster (te koop in de webshop) aan in het raam of investeer in mechanische ventilatie. Droog bij voorkeur geen kleding in de slaapkamer, hierbij komt erg veel vocht vrij.

Indien er problemen zijn met de gevel, dan zul je een expert moeten inschakelen om te kijken hoe het probleem opgelost kan worden (impregneren van de gevel, muur injecteren, enz) want anders zullen de schimmels na verwijdering na enige tijd gewoon weer terugkomen. Je kan hier vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen.

 

Schimmel is schadelijk voor de gezondheid!

Schimmels zijn slecht voor je gezondheid. De schimmelsporen kunnen bij inademing allergische reacties veroorzaken en leiden tot allerlei problemen met de luchtwegen. Maar niet alleen de schimmelsporen zijn ongezond, een vochtige slaapkamer is überhaupt ongezond om dagelijks in te verblijven. Het is juist om deze reden dat de overheid strenge eisen stelt aan ventilatie bij nieuwbouwwoningen.

 

Schimmel in de slaapkamer verwijderen

Er zijn drie manieren waarop je schimmel uit de slaapkamer kunt verwijderen. Elke methode moet steeds vochtig worden toegepast zodat de schimmels niet ingeademd kunnen worden.

1. Met soda. Maak een oplossing van soda (6 gram soda op 1 liter water) en wrijf met een harde borstel hiermee de schimmel van de muur. Heeft deze methode geen succes, gebruik dan javel.

2. Met javel. Maak een oplossing van javel (25 ml. Javel op 1 liter water). Breng dit aan op de schimmelplek en laat het vervolgens een nacht drogen. Herhaal indien nodig het proces. Zet wel een raam open want de chloordampen zijn niet goed voor je gezondheid.

3. Met een speciaal anti-schimmel middel. Lukt het niet met soda of javel, gebruik dan een anti-schimmel middel. Deze zijn in de regel zeer effectief. Ventileer goed bij het gebruik van dit soort producten.

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.