Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kimnaad waterdicht maken

Door de druk van grondwater is het risico op vochtproblemen in de kelder groot. Vocht kan onder meer je kelder binnenkomen via de kimnaad. Dat is het aansluitingspunt tussen de keldermuren en de keldervloer. Hoe kan je nu die kimnaad waterdicht maken? Hoeveel kost dat ongeveer? En volstaat het om die kimnaad in je kelder te dichten? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe kimnaad waterdicht maken?
Prijs kimnaad waterdicht maken
Zelf dichten of laten dichten?
Mogelijke aanvullende maatregelen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom de kimnaad in je kelder dichten?

De kimnaad is het punt waar de vloer en opgaande muren samenkomen. Vooral in kelders is die voeg tussen wand en vloer een zwakke plek die gevoelig is voor vochtproblemen. Bij keldervloeren onder de grondwaterspiegel kan grondvocht makkelijk binnensijpelen langs kiertjes in slecht afgedichte kimnaden. De kimnaad in de kelder dichten is in dat geval essentieel om verdere vochtproblemen te vermijden: opstijgend vocht in de keldermuren, schimmels, problemen met de constructie van muren en vloer, …

kimnaad waterdicht maken

 

Hoe kimnaad waterdicht maken?

Kieren in de kimnaad kunnen ontstaan door slijtage, het krimpen en uitzetten van het beton van vloeren en/of muren door temperatuurverschillen, een constructiefout, … Bij infiltratie van grondvocht via de kimnaad is het belangrijk om zo snel mogelijk de kimnaad waterdicht te maken. Dat kan op 2 manieren:

 

Kimnaad waterdicht maken met injectiemiddel

Een doeltreffende, betrouwbare en duurzame manier om de kimnaad in je kelder te dichten is via injectie. Een professionele vochtbestrijder gaat daarbij als volgt te werk:

STAP 1: schuine gaten boren in de keldermuur in de richting van de kieren in de kimnaad en daarna de kimnaad grondig schoonmaken

STAP 2: deze gaten vullen met een vochtwerend injectiemiddel onder hoge druk om alle kieren en gaten goed te dichten

STAP 3: de gaten in de muur dichten met een waterdichte mortel (boorgatenvuller) en daarna eventueel ook de kimnaad opnieuw afsluiten met een schuine laag waterdichte cement

Prijs kimnaad dichten via injectie: vanaf € 100 per lopende meter (incl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

Kimnaad waterdicht maken met afdichtingsmiddel

Naast een injectiemiddel kan je de kimnaad in de kelder ook dichten met een waterdicht afdichtingsmiddel. Er zijn verschillende producten op de markt, elk met hun eigen samenstelling. In tegenstelling tot een injectiemiddel kan je zo’n product zelf aanbrengen:

STAP 1: de kimnaad grondig schoonmaken om hem droog en stof- en vetvrij te maken

STAP 2: het afdichtingsmiddel correct verdunnen met water volgens de gebruiksaanwijzing

STAP 3: 2 à 3 afdichtingslagen aanbrengen over de schuine kimnaad voor een maximale hechting

Prijs afdichtingsmiddel voor kimnaden: € 15 à 30 voor 1 liter (incl. btw). Neem een kijkje in de webshop. Let op, de kwaliteit van afdichtingsmiddelen kan variëren van product tot product. Wil je zeker zijn van een optimale afdichting van je kimnaad in de kelder? Dan doe je beter een beroep op de expertise van een professionele vochtbestrijder actief in je buurt.

 

Volstaat de kimnaad dichten bij een vochtige kelder?

Je kimnaad waterdicht maken is belangrijk om binnensijpelend vocht in je kelder tegen te houden. Maar volstaat deze maatregel om vochtproblemen in je kelder definitief een halt toe te roepen? Dat hangt af van jouw situatie. Is de vloerplaat van je kelder bv. voldoende waterdicht? Kunnen je keldermuren de druk van het grondwater aan of niet? Is er kelderventilatie aanwezig? In sommige gevallen zal een combinatie van maatregelen nodig zijn om vochtproblemen in de kelder duurzaam aan te pakken.

Advies op maat nodig? Een vochtexpert geeft je graag meer uitleg over de mogelijke oplossingen voor de vochtproblemen in jouw kelder. Zo kan je de beste keuze maken op maat van jouw situatie. Ontvang gratis voorstellen van specialisten actief in je buurt.

 

Prijs kimnaad waterdicht maken

De kosten om de kimnaad in je kelder te dichten hangen af van het aantal lopende meters die je moet behandelen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Ook de keuze om zelf je kimnaad te dichten of een vochtexpert in te schakelen, speelt uiteraard een rol:

 

1. Kimnaad waterdicht laten maken (materiaal + arbeidskosten)

Wil je zeker zijn van een optimale, duurzame afdichting van de kimnaad in je kelder? Dan werk je best samen met een professionele vochtbestrijder. Voor het injecteren van de kimnaad mag je daarbij rekenen op een prijs vanaf 100 euro per lopende meter (incl. btw).

TIP: dit is slechts een richtprijs. De kosten voor het dichten van een kimnaad kunnen verschillen per vochtexpert. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

2. Zelf kimnaad waterdicht maken (enkel materiaalkosten)

Je kan er ook voor kiezen om zelf de kimnaad in je kelder te dichten met een waterwerend afdichtingsmiddel. In dat geval betaal je enkel de kosten voor dat product. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 15 à 30 euro voor 1 liter (incl. btw).

TIP: ga je zelf aan de slag met een afdichtingsmiddel? Kies dan voor een product van hoge kwaliteit. Anders loop je het risico dat de lekkages in je kimnaad na verloop van tijd gewoon terugkeren. Je vindt een uitgebreid overzicht aan mogelijke producten in onze webshop.

 

Zelf kimnaad dichten of vochtexpert inschakelen?

Ben je een ervaren klusser? Dan kan je eventueel zelf je kimnaad waterdicht maken met een kwalitatief afdichtingsmiddel. Wil je echter 100% zeker zijn van een definitieve oplossing van het vochtprobleem in je kelder? Dan schakel je best een professionele vochtbestrijder in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

  • Analyse van je kelder: een vakman zal niet alleen de kimnaad inspecteren, maar ook je volledige kelder onder de loep nemen. Misschien is er namelijk meer aan de hand dan enkel een slecht afgedichte kimnaad. Na een grondige analyse stelt een vochtexpert een correcte diagnose.
  • Advies op maat: na de diagnose geeft de vochtexpert je gericht advies om het vochtprobleem in je kelder duurzaam aan te pakken. Volstaat het bv. om de kimnaad waterdicht te maken met een injectiemiddel? Of gaat het om een hardnekkiger vochtprobleem en zijn er aanvullende maatregelen nodig?
  • Correcte uitvoering: een vochtbestrijder dicht je kimnaad volgens de regels van de kunst en met hoogwaardige materialen. Zo ben je zeker van een waterdichte kimnaad die grondvocht geen kans geeft.

Op zoek naar een vochtspecialist actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vochtexperten aanvragen en vergelijken via onze offerteservice.

 

Mogelijke aanvullende maatregelen

kimnaad kelder dichten

In sommige gevallen is de kimnaad waterdicht maken onvoldoende om het vochtprobleem in een kelder definitief op te lossen. Zijn de keldermuren en/of -vloer niet bestand tegen de druk van het grondwater? Of verschijnen er condensatiedruppels op de keldermuren? Dan is ook een combinatie van de volgende aanvullende maatregelen nodig:

 

1. Kelderdichting (bekuiping)

Zijn je keldermuren en -vloer vochtig? Dan zal de kimnaad waterdicht maken doorgaans niet volstaan en is een kelderdichting nodig. Daarbij smeert een vochtexpert je keldermuren en -vloer in met een waterdichte cementering. In verschillende fases brengt hij fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aan. Hij besteedt ook extra aandacht aan de kimnaad met een versterkte hiel.

Prijs kelderdichting: 4.000 euro à 10.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Kelderdrainage

Is de druk van het grondwater te groot? Dan zal zelfs een kelderdichting in sommige gevallen niet volstaan. Je kiest dan beter voor kelderdrainage. Dat kan met randdrainage, waarbij binnensijpelend vocht via de kimnaad met een stenen goot naar een verzamelput wordt geleid. Een andere optie is een wand- en vloerdrainage. Daarbij plaatst een vakman een noppenmembraan met kanaaltjes op je keldermuren en/of -vloer die het vocht afvoert naar een verzamelput. Een waterpomp pompt het grondwater in die put dan weg naar een afvoerkanaal (bv. riool).

Prijs kelderdrainage: 3.000 euro à 10.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Kelderventilatie

Naast binnensijpelend grondvocht kan ook condensatievocht in je kelder voor een muffe geur, vochtplekken, … zorgen. Wil je zeker zijn van een droge kelder die je met een gerust hart als opslagplaats of zelfs als extra leefruimte kan gebruiken? Dan combineer je de vochtbestrijding in je kelder best met kelderventilatie om de vervuilde, vochtige binnenlucht af te voeren. Afhankelijk van de ernst van de condensvorming kan je kiezen voor ventilatieroosters, een mechanische ventilator of decentrale balansventilatie.

Prijs ventilatieroosters: vanaf € 10 voor 1 rooster (excl. btw en plaatsing). Neem een kijkje in webshop.
Prijs mechanische ventilator: € 200 (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
Prijs decentrale balansventilatie: € 1.000 à 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vergelijken loont: vraag advies aan verschillende vochtexperten

Wil je definitief komaf maken met de vochtproblemen in je kelder? Vraag dan advies op maat aan verschillende vochtspecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden voor jouw kelder en kan je een doordachte keuze maken.

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan verschillende offertes van vochtexperten ontvangen en vergelijken via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier diagnose & offertes aan

Vraag hier online analyses en offertes aan voor het bestrijden van vocht in jouw kelder. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes van gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders