Gevel impregneren: werkwijze en kostprijs

Bij het impregneren van een gevel wordt een vloeistof op de gevel aangebracht om te voorkomen dat er vocht in de buitenmuur gaat dringen. In dit artikel kom je meer te weten over de werkwijze en de kosten van deze vochtbestrijdingsmethode.

Snel naar: betekenis gevelimpregnatie – voordelen – stappenplankosten

 

 

gevels impregnerenWat is het impregneren van gevels?

Vochtige gevels die niet tijdig behandeld worden, kunnen na verloop van tijd poreus worden. Hierdoor wordt de kans op vochtproblemen als gevolg van doorslaand vocht een pak groter.

Een gevel impregneren (men gebruikt hiervoor ook de term hydrofoberen) is een methode om deze problemen te vermijden of te verhelpen. Hierbij wordt een vloeistof op de gevel aangebracht.

Dit impregneermiddel vult de poriën van de buitenmuur dan op en vormt zo een beschermende laag. Je kan de buitenmuur dus hydrofoberen als oplossing voor doorslaand vocht of als preventieve maatregel hiertegen.

 

 

Wat zijn de voordelen?

  • Een eerste voordeel van het impregneren werd al besproken: je muren zijn beter beschermd tegen doorslaand vocht. Dit is erg belangrijk omdat doorslaand vocht onder meer schimmels en schade aan de binnen- en buitenmuren kan veroorzaken.
  • De gevel impregneren betekent een buitenmuur die langer proper blijft. Het impregneermiddel maakt het namelijk moeilijker voor allerlei soorten vuil om zich aan de gevel te hechten. Zo heb je er minder onderhoud aan.
  • Een poreuze gevel die niet behandeld wordt, zal sneller beschadigd raken bij vriesweer; het water zet dan namelijk uit, wat tot barsten in de buitenmuur kan leiden. Door de gevel te impregneren vermijd je dus vorstschade in de buitenmuur.

Wil je je gevel impregneren en hiervoor een professional inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in vochtbestrijding. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding vinden. Klik hier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.

 

 

Stappenplan

Het impregneren van buitenmuren verloopt volgens een bepaald stappenplan. Hieronder kan je alvast de belangrijkste stappen ontdekken om je gevel optimaal te beschermen tegen vocht.

 

Stap 1: inspectie van de gevel en keuze impregneermiddel

Voor men aan de slag kan gaan, is het belangrijk om de staat van de gevel te beoordelen. Niet alle soorten gevelmaterialen zijn overigens geschikt voor een behandeling met een impregneermiddel. Het ene impregneermiddel is ook meer geschikt voor het ene materiaal dan voor het andere. Je doet best een beroep op een vakman om in te schatten of jouw gevel kan geïmpregneerd worden en welk product het best gebruikt zal worden.

 

Stap 2: herstellen en reinigen van de muur

Eventuele schade aan de buitenmuur moet eerst hersteld worden. Het voegwerk moet dus in goede staat zijn en er mogen geen scheuren in de buitenmuur zitten.

Om de impregneervloeistof maximaal te laten renderen, is het ook belangrijk dat de ondergrond grondig gereinigd wordt. Als het om een zwaar aangetaste of vervuilde gevel gaat, dan is het verstandig om de gevel eerst professioneel te laten reinigen. Hiervoor zijn er verschillende methodes, zoals zandstralen, chemisch reinigen of stoomreinigen. Hou er rekening mee dat deze gevelreiniging extra kosten met zich zal meebrengen.

 

Stap 3: gevel impregneren

Als derde stap kan het impregneermiddel op de muur aangebracht worden. Het is belangrijk om voldoende vloeistof op de muur aan te brengen zodat de poriën het product goed kunnen opnemen.

 

reiniging voor gevel impregneren

 

Kosten gevel impregneren

De kosten voor het impregneren van de buitenmuur zal van verschillende elementen afhangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de totale oppervlakte van de muur (hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m2 normaal gezien zal liggen) en de bereikbaarheid van de gevel.

Wil je je gevel laten impregneren, reken dan op een gemiddelde prijs van 8 à 12 euro per vierkante meter. Bedenk wel dat een gevelreiniging extra kosten met zich zal meebrengen. Afhankelijk van de gekozen reinigingsmethode zal dit 5 tot 20 euro per m2 kosten. Ook eventuele herstellingswerken kunnen de prijs nog doen oplopen. Hoeveel de kosten hiervan bedragen, is natuurlijk afhankelijk van de aard van de beschadiging.

Een gevel impregneren is een klus die zeker mogelijk is voor doe-het-zelvers. Wil je echter zeker zijn van een goede beoordeling van je gevel, de juiste productkeuze en een correcte uitvoering van de werken, dan schakel je misschien toch beter een vakman in. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals in vochtbestrijding.
Klik hier om prijsvoorstellen op maat van jouw woning te ontvangen.

 

gevelimpregneermiddel aanbrengen

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de gevel impregneren?

Een impregneermiddel biedt een langdurige bescherming tegen de weersomstandigheden. Hoe lang je gevel precies beschermd is, hangt af van de kwaliteit van het product. Meestal kan je toch rekenen op een bescherming van minimaal 10 jaar.

 

Zijn er ook nadelen verbonden aan het hydrofoberen van de gevel?

Het impregneren van de muur is geen oplossing voor optrekkend vocht omdat dit vocht hierbij via de grond in de muur terechtkomt. Daarnaast kunnen eventuele latere gevelwerken (bijvoorbeeld schilderwerken) bemoeilijkt worden door de aanwezigheid van het impregneermiddel. Ook de herstellings- en reinigingswerken die aan het impregneren voorafgaan, maken het geheel wat omslachtiger.

 

Wat is de aangewezen periode?

Voor het impregneren van de gevel mag het niet vriezen. Anders is er kans op vorstschade. Daarnaast moet de buitenmuur ook droog zijn. Door deze richtlijnen wordt het afgeraden om tijdens de wintermaanden de gevel te hydrofoberen.

 

 

 

Offertes voor gevelimpregnatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen